Φιρ Βολγκ και Φομόριαν

Για να γίνουν οι Τουάχα Ντε Ντάναν κύριοι της Ιρλανδίας χρειάστηκε να πολεμήσουν με δύο τρομερές ομάδες όντων, τους Φιρ Βολγκ και Φομόριαν που η κάθε μια τους έπαιξε ρόλο στη δημουργία της «ιστορίας» του νησιού. Οι προηγούμενοι εισολείς, που απωθήθηκαν από τους Τουάχα Ντε ήταν οι Φιρ Βολγκ, ένας μυθικός κελτικός λαός, που πιθανώς ονομάστηκαν έτσι από τον θεό Μπούιλγκ. Οι Τουάχα Ντε νίκησαν τους Φιρ Βολγκ στην Πρώτη Μάχη του Μαγ Τουΐρεγ και τους εξόρισαν στα νησιά Αράν, όπου τους αποδίδεται το χτίσιμο του τεράστιου φρουρίου Ουνγούσα στον Ίνσιμορ. Κατά μία παράδοση οι Τουάχα Ντε επέτρεψαν στους Φιρ Βολγκ να κρατήσουν την επαρχία του Κόναχτ. Στο Μαγ Τουΐρεγ έχασε το χέρι του ο Νουάντου.

Φιρ Βολγκ και Φομόριαν

Η δεύτερη ομάδα που έπρεπε να αντιμετωπίσουν οι Τουάχα Ντε Ντάναν ήταν οι Φομόριαν ή Φοβόιρε (Υπο-δαίμονες) φυλή δαιμονικών όντων που κατοικούσαν μόνιμα στην Ιρλανδία, τους οποίους είχε ήδη αντιμετωπίσει στην προηγούμενη εισβολή του ο Παρθόλων και τους οποίους πολέμησε στην πρώτη μάχη επί ιρλανδικού εδάφους. Όταν οι Τουάχα Ντε εγκαταστάθηκαν στη χώρα, οι Φομόριαν τους προκάλεσαν μεγάλο κακό, λεηλατώντας την περιοχή τους και επιβάλλοντας τσουχτερούς φόρους, με τρομερές ποινές για όσους δεν συμμορφώνονταν.

Οι Φομόριαν είχαν τρομερό ηγέτη τον Μπάλορ με το Κακόβουλο Μάτι, που το μοναδικό μεγάλο του μάτι σκότωνε αμέσως όποιον αντίκριζε, και που κανένα όπλο δεν μορούσε να τον σκοτώσει. Ο Μπάλορ κατοικούσε στο νησί Τόρι, φοβούμενος μόνιμα την εκπλήρωση μιας προφητείας που έλεγε ότι θα τον σκότωνε ο εγγονός του. Παρά τις προσπάθειες του να προλάβει αυτό το τέλος, κρατώντας την κόρη του μακριά από τους ανθρώπους, αυτή έμεινε έγκυος και γέννησε τρίδυμα. Ο Μπάλορ τα έρριξε στη θάλασσα, αλλά ένα επέζησε: ήταν ο Λουγ, που μεγαλώνοντας ηγήθηκε των Τουάχα Ντε Ντάναν εναντίον των Φομόριαν και σκότωσε τον Μπάλορ τρυπώντας του το μάτι με μία ριξιά με τη σφεντόνα του.

Οι Φομόριαν είναι θεϊκή φυλή, όπως και οι ίδιοι οι Τουάχα Ντε Ντάναν. Ο Μπάλορ αντιπροσωεύει τις αρνητικές δυνάμεις του κακού, του οποίου η δυναμη μπορεί να εξουδετερωθεί μόνο από τη φωτεινή δύναμη του Λουγ, που ο ίδιος είναι κατά το ήμισυ Φομόριαν και απόγονος του Μπάλορ. Οι Τουάχα Ντε Ντάναν και οι Φομόριαν ίσως εκπροσωπούν τον αρχετυπικό δυισμό μεταξύ του φωτός και των χθονίων δυνάμεων, που περιέχει τη σύγκρουση αλλά και την αλληλεξάρτηση. Αυτό το τελευταίο δεν αποδεικνύεται μόνο από την αρχαία καταγωγή του Λουγ αλλά και τις αγροτικές δεξιότητες των Φομόριαν, που ήταν απαραίτητες για την ευημερία των Τουάχα Ντε Ντάναν.

Πηγή: Μύθοι και Ιστορία των Λαών

Please follow and like us:
error
fb-share-icon
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)