Η Αβέστα και άλλα θρησκευτικά κείμενα της θρησκείας του Ζωροάστρη περιγράφουν δαίμονες, υπερφυσικά πλάσματα και ανθρώπινους ήρωες, που κατοικούσαν στον κόσμο των αρχαίων Ιράνιων. Η πιο αποκαλυπτική πηγή είναι η Αβέστα, αλλά μετέπειτα κείμενα, όπως το Μπουνταχίσν, αναφέρονται επίσης στους αρχαίους ήρωες.

Δύο μορφές δυνάμεων του κακού ήταν γνωστές στον αρχαίο ιρανικό κόσμο αυτές που επιτίθεντο άμεσα στα ανθρώπινα σώματα και αυτές που κινούνταν γύρω τους, περιμένοντας τη κατάλληλη ευκαιρία για να πλήξουν τόσο αυτά, όσο και τις σοδειές τους και τα ζώα τους.
Τα κακά όντα ήταν γνωστά ως γιατού, αλλά η λέξη χρησιμοποιούνταν και για τα αντίθετά τους: τα όντα, δηλαδή που μάχονταν ενάντια στο κακό και τις δυνάμεις του. Αυτοί ήταν οι μάγοι και οι μαγγανευτές. Οι δαίμονες ονομάζονταν ντεβ, λέξη που έχει τις ρίζες της στην αρχαία λέξη νταέβα, που σημαίνει θεός ή ψεύτικος θεός.
Υπήρχε επίσης μια ομάδα από θηλυκές κακές δυνάμεις που ονομάζονταν παϊράκα που δρούσαν κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας και είχαν προσωπικότητα παρόμοια με μάγισσας. Οι παϊράκα εμφανίζονταν με διάφορες μορφές: για παράδειγμα, μπορούσαν να πάρουν τη μορφή ποντικού ή διάττοντος αστέρος. Ορισμένες φορές εμφανίζονταν όμορφες με σκοπό να αποπλανήσουν και να βλάψουν τους άνδρες, και στη μετέπειτα περσική παράδοση συχνά εξαίρεται η ομορφιά τους.
Ο πιο κακός δαίμονας ήταν το θηλυκό πνεύμα Νάους, που εμφανίζεται στη μετέπειτα παράδοση της θρησκείας του Ζωροάστρη ως μία πολύχρωμη μύγα από τον Βορρά, την πηγή όλου του κακού. Ανήκει στην ομάδα των κακών όντων που αναφέρονται ως ντρουτζ. Ένας από τους αντιπάλους των ντεβ και των παϊράκα ήταν ο θεός Μίθρα.
Ανάμεσα σε όλα τα υπερφυσικά πλάσματα που αναφέρονται στα κείμενα του Ζωροάστρη, το θρυλικό πουλί Σαένα, ένα μεγάλο γεράκι που κατέχει εξέχουσα θέση. Κάθεται στην κορυφή του Δένδρου Όλων των Σπόρων, και χτυπώντας τα φτερά του διασκορπίζει τους σπόρους. Αυτοί μεταφέρονται έπειτα από τη βροχή και τον άνεμο και διανέμονται στη γη.
Το Δένδρο Όλων των Σπόρων βρίσκεται στο κέντρο της θάλασσας Βουρουκάσα και προστατεύεται από ένα ψάρι, το κάρα, που κολυμπάει γύρω του και μπορεί να κρατάει όλα τα βλαβερά πλάσματα μακριά. Ιδιαίτερα επικίνδυνος είναι ο βάτραχος που προσπαθεί να ροκανίσει τις ιερές ρίζες του δένδρου.
Άλλο ένα υπερφυσικό πλάσμα, ο σκοπός του οποίου είναι η προστασία του δένδρου, είναι ο Ενάρετος Γάιδαρος. Αυτό το πλάσμα έχει άσπρο σώμα, χρυσό κέρατο στο κεφάλι του, τρία πόδια, έξι μάτια και εννιά στόματα. Κάθεται και αυτό στο κέντρο της θάλασσας Βουρουκάσα και καταστρέφει όλα τα βλαβερά πλάσματα του νερού.
Εκτός από το Σαένα, άλλα πουλιά που αναφέρονται στην Αβέστα είναι το Καρσιπτάρ, «αυτό που πετάει γρήγορα», που υποτίθεται ότι διέδωσε το λόγο του προφήτη Ζωροάστρη, και το Ασοζούστα, η κουκουβάγια, που φοβίζει τους κακούς δαίμονες μουρμουρίζοντας ιερές λέξεις. Έπειτα είναι το πουλί Χαμρούς, του οποίου ο πατριωτικός σκοπός είναι να ραμφίζει τους μη Ιράνιους και το οποίο βοηθάει να διανέμονται οι σπόροι του Δένδρου Όλων των Σπόρων.
Τα βλαβερά πλάσματα, όπως οι δαίμονες θεωρούνταν διαρκής απειλή για το ανθρώπινο είδος, τα ζώα, τα φυτά και τα σιτηρά. Γνωστά ως χραφέστρα, περιελάμβαναν αρπακτικά κτήνη, τρωκτικά, βατράχους, σαύρες, χελώνες, αράχνες και έντομα, όπως σφήκες, μυρμήγκια και σκαθάρια. Δεν συμπαθούσαν τις γάτες γιατί θεωρούσαν ότι ανήκαν στην ίδια οικογένεια με τις επικίνδυνες τίγρεις και τα λιοντάρια.
Ανάμεσα σε αυτά τα μη δημοφιλή πλάσματα υπήρχαν επίσης και υπερφυσικά τέρατα που αντιμετωπίζονταν από τους ανθρώπινους ήρωες. Συνήθως είχαν τη μορφή, ερπετών ή δράκων. Το πιο σημαντικό ήταν ο Αζί Νταχάκ, το τρικέφαλο τέρας που έτρωγε ανθρώπους. Το ίδιο τρικέφαλο ανθρωποφάγο τέρας εμφανίζεται ως Ζαχάκ στο Σαχνάμε.
Άλλοι δράκοι ή αζί είναι ο πρασινοκίτρινος Αζί Σρουβάρα, με κέρατα, ο οποίος καταβροχθίζει άλογα και ανθρώπους, ο Γκαντναρέβα, με χρυσές οπλές, ο οποίος σπέρνει τον τρόμο στη θάλασσα Βουρουκάσα, ο νεαρός Σναβίντκα, που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα πνεύματα του καλού και του κακού, για να σέρνουν το άρμα του, όταν μεγαλώσει. Υπάρχει επίσης, ένα μεγάλο κακό πουλί, το Καμάκ. Αυτό και τα υπόλοιπα βλαβερά υπερφυσικά πλάσματα είναι εχθροί της ανθρωπότητας, αλλά αυτά τα ίδια γίνονται θύματα των ηρώων. Εδώ βρίσκεται ο θρίαμβος του καλού ενάντια στο κακό, μία πάλη πολύ σημαντική για τη θρησκεία του Ζωραστρισμού.