Ο Ιγκνάτς Ζέμελβαϊς (1818-1865)

Ο Ιγκνάτς Ζέμελβαϊς (γερμανικά: Ignaz Philipp Semmelweis, ουγγρικά: Semmelweis Ignác Fülöp, 1 Ιουλίου 1818 – 13 Αυγούστου 1865) ήταν Ούγγρος γιατρός και επιστήμονας, γνωστός ως πρωτοπόρος των αντισηπτικών διαδικασιών.

Ο Ιγκνάτς Ζέμελβαϊς
Ο Ιγκνάτς Ζέμελβαϊς

Ο Ιγκνάτς Ζέμελβαϊς, που περιγράφεται ως ο «σωτήρας των μητέρων», ανακάλυψε ότι η συχνότητα εμφάνισης του επιλόχειου πυρετού θα μπορούσε να μειωθεί δραστικά με τη χρήση απολύμανσης χεριών στις μαιευτικές κλινικές. Ο επιλόχειος πυρετός ήταν κοινός στα νοσοκομεία στα μέσα του 19ου αιώνα και συχνά μοιραίος. Ο Ιγκνάτς Ζέμελβαϊς πρότεινε την πρακτική του πλυσίματος των χεριών με διαλύματα χλωριούχου ασβέστου το 1847 ενώ εργαζόταν στην Πρώτη Μαιευτική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου της Βιέννης, όπου οι ιατρικοί χώροι είχαν τριπλάσια θνησιμότητα από τους θαλάμους των μαιών. Δημοσίευσε ένα βιβλίο με τα ευρήματά του στην αιτιολογία, την έννοια και την προφύλαξη του επιλόχειου πυρετού.

Παρά τις διάφορες δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων όπου το πλύσιμο των χεριών μειώνει τη θνησιμότητα σε κάτω του 1%, οι παρατηρήσεις του έρχονταν σε αντίθεση με τις καθιερωμένες επιστημονικές και ιατρικές απόψεις της εποχής και οι ιδέες του απορρίφθηκαν από την ιατρική κοινότητα. Ο Ζέμελβαϊς δεν θα μπορούσε να προσφέρει καμία αποδεκτή επιστημονική εξήγηση για τα ευρήματά του και ορισμένοι γιατροί είχαν προσβληθεί από την πρόταση να πλύνουν τα χέρια τους και τον χλεύασαν για αυτό. Το 1865, ο ολοένα και πιο περιθωριοποιημένος Ζέμελβαϊς υποτίθεται ότι υπέφερε από μια νευρική κατάρρευση και εισήχθη σε άσυλο από συνάδελφό του. Πέθανε μόλις 14 ημέρες αργότερα, στην ηλικία των 47 ετών, αφού ξυλοκοπήθηκε από τους φρουρούς, από μολυσμένη πληγή στο δεξί του χέρι που θα μπορούσε να είχε προκληθεί από τον ξυλοδαρμό.

Η πρακτική του Ιγκνάτς Ζέμελβαϊς κέρδισε ευρεία αποδοχή χρόνια μετά το θάνατό του, όταν ο Λουί Παστέρ επιβεβαίωσε τη θεωρία των μικροβίων και ο Τζόζεφ Λίστερ, ενεργώντας με βάση την έρευνα του Γάλλου μικροβιολόγου, εφάρμοσε μεθόδους υγιεινής με μεγάλη επιτυχία.

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/Ιγκνάτς_Ζέμελβαϊς

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Ένα σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)