Ο Εύανδρος της Ρώμης

Ο Εύανδρος ήταν γιος μιας ελληνικής θεότητας, της νύμφης Θέμιδος, την οποία οι Ρωμαίοι ονόμαζαν Carmenta, γιατί έλεγαν, η λέξη «θεσπιωδός», στα ελληνικά σημαίνει «προφήτισσα που άδει», και στα λατινικά τα τραγούδια λέγονται carmina. Ο ίδιος και οι σύντροφοι του μετανάστευσαν από την Ελλάδα περίπου εξήντα χρόνια πριν από τον Τρωικό Πόλεμο. Ίδρυσε την πόλη Παλλάντιον, κατά την αρκαδική μητρόπολη, αλλά οι Ρωμαίοι το παρέφθειραν σε Παλάτιον.

Ο Εύανδρος της Ρώμης

Αν και ζούσε στη τοποθεσία της κατοπινής Ρώμης, ο Εύανδρος δεν ήταν ιδρυτής της πόλης, αλλά μόνο μιας συνοικίας στην ακρόπολη της Ρώμης, του Παλατίνου λόφου. Βαδίζοντας προς την πόλη του, έδειξε στον Αινεία διάφορες ενδιαφέρουσες τοποθεσίες, όπως ήταν η πύλη και το ιερό της Carmenta, ο βράχος της Ταρπηίας, το Καπιτώλιο (τότε ήταν ακόμα άγριο δάσος, αλλά το θεωρούσαν κατοικία θεού), τη σπηλιά του Πανός ή του Λύκου, τον Ιανίκουλο λόφο (για τον Ιανό), τη Σατουρνία (για τον Κρόνο) και το Αργίλητον.

Το Αργίλητον, στην ιστορική Ρώμη ήταν η συνοικία των βιβλιοπωλών. Το όνομα σημαίνει αργιλώδης αγρός, αλλά σύμφωνα με την παράδοση ήταν ο τόπος «όπου πέθανε ο Άργος». Το Lupercal σημαίνει «Σπηλιά του Λύκου» και ονομάστηκε έτσι από τπν αρκαδικό θεό Λύκαιο Πάνα.

Δεν έχει αποδειχθεί η ιστορική παρουσία του Εύανδρου. Προφανώς είναι μια φιλολογική επινόηση για να βρεθούν δεσμοί ανάμεσα στη Ρώμη και τις ελληνικές παραδόσεις. Έυανδρος λεγόταν ένας δαίμονας που λατρευόταν στην Αρκαδία μαζί με τον Πάνα. Κατά τον Λίβιο και τον Τάκιτο, αυτός εισήγαγε την γραφή στην Ιταλία.

Η Carmenta, η μητέρα του Εύανδρου είναι επίσης μια σκιώδης μορφή. Αν και είχε δικό της ιερέα, ιερό κοντά σε μια από τις πύλες της Ρώμης και διήμερες γιορτές τον Ιανουάριο, δεν διέθετε δική της ιστορία, όπως και οι περισσότερες ρωμαϊκές θεότητες. Εξαιτίας του ονόματός της οι συγγραφείς την ονομάσαν προφήτισσα και έλεγαν ότι προείπε το μελλοντικό μεγαλείο της Ρώμης, παρουσιάζοντας την ως μητέρα του ή γυναίκα του Εύανδρου. Ο Οβίδιος όμως επινοεί μια άλλη ιστορία με βάση μια ψεύτικη ετυμολογία, για να ταιριάζει με τη λατρεία της, η οποία είχε σχέση με τον τοκετό.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)