Μάγια στους γάμους των Ρώσων

Κατά τη μεταβατική φάση από τον αρραβώνα μέχρι την τέλεση του μυστηρίου του γάμου τα νεαρά ζευγάρια κινδύνευαν συνεχώς να «καταστραφούν» από μάγια. Οπωσδήποτε αυτοί οι φόβοι υπήρχαν στη Ρωσία για πάρα πολύ καιρό. Το 1345, ο Μέγας Πρίγκιπας Συμεών ο Υπερήφανος έστειλε πίσω στον πατέρα της τη νεόνυμφη γυναίκα του, γιατί είχε «καταστραφεί» και του φαινόταν τη νύχτα σαν πτώμα.

Μάγια στους γάμους των Ρώσων
Η νύφη αποχαιρετά την οικογένειά της

Επομένως φρόντιζαν κατά τις προετοιμασίες του γάμου τόσο να έχουν τη βοήθεια ενός φιλικού μάγου όσο και να προστατεύουν όλους τους καλεσμένους από την καταστροφή που μπορούσε να επιφέρει ένας εχθρικός μάγος. Ένας προστατευτικός σιδερένιος φράχτης υψωνόταν, σύμφωνα τα λόγια ενός ξορκιού, «από τη γη μέχρι τον ουρανό, από την Ανατολή μέχρι τη Δύση, από τον Νότο μέχρι το Βορρά» γύρω από τη νύφη και τον γαμπρό. Μαγεία επίσης χρησιμοποιούνταν για να απομακρύνουν το κακό: βελόνες, κεχριμπάρι, σκόρδο, κρεμμύδια, αλάτι, τον ήχο από κουδουνίσματα και από μέταλλο που χτυπούσε πάνω από άλλο μέταλλο. Επίσης εφάρμοζαν τελετουργικά αποτρεπτικά: η γαμήλια πομπή απέφευγε να περνάει από σταυροδρόμι, έξω από νεκροταφείο και κάτω από πύλη.

Πρώτα απ΄ όλα η οικογένεια καλούσε έναν κολντούν στο σπίτι της για να το εξαγνίσει και απομακρύνει τα κακά πνεύματα από το μονοπάτι από όπου θα περνούσε η γαμήλια πομπή. Συνεπώς ο κολντούν ήταν επίτιμος καλεσμένος στον γαμήλιο εορτασμό. Οι συνέπειες από την παράλειψη αυτών των προφυλάξεων μπορούσαν να είναι σοβαρές. Ένας κακοπροαίρετος ή παραμελημένος μάγος μπορούσε να προκαλέσει πολλούς μπελάδες.

Έτσι σε μια ιστορία που καταγράφηκε στην επαρχία του Πσκοφ το 1895, ένας κολντούν που δεν προσκλήθηκε σε κάποιο γάμο πήρε την εκδίκηση του. Μαρμάρωσε τα άλογα, με αποτέλεσμα η συνοδεία να μην μπορεί να πάει στην εκκλησία. Η κατάσταση σώθηκε από έναν δεύτερο κολντούν. Όχι μόνο εξουδετέρωσε το ξόρκι, αλλά τιμώρησε και τον αντίπαλό του με τον πρέποντα τρόπο. Τον μαρμάρωσε στο παράθυρο, από όπου έβλεπε θυμωμένος τους καλεσμένους να περνούν. Ήταν αναγκασμένος να περιμένει εκεί μέχρι να επιστρέψουν όλοι από τη εκκλησιαστική τελετή.

Ένα άλλο τέχνασμα του προσβλημένου μάγου ήταν να μετατρέπει τους καλεσμένους του γάμου σε ζώα, όπως καρακάξες, γουρούνια και συχνότερα λύκους, δύστυχα πλάσματα που δε μπορούσαν να ζήσουν ούτε σαν άνθρωποι, ούτε σαν ζώα, και όλοι τους απέφευγαν και τους φοβούνταν. Αν ο γαμπρός ή νύφη αρρώσταιναν, έδειχναν αδιαφορία προς τον νέο τους σύντροφο ή, ακόμα χειρότερα, έδειχναν σημάδια ανικανότητας ή ψυχρότητας. Το φταίξιμο αναπόφευκτα ριχνόταν στον κολντούν.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)