Λύκειο Αριστοτέλους

Ο Αριστοτέλης θεωρείται συνεχιστής, από μερίδα φιλοσόφων συνεχιστής του Πλάτωνα, αφού θεωρείται ο γνησιότερος από τους μαθητές του Πλάτωνα. Άλλωστε ο Νεοπλατωνισμός κινήθηκε στην κατεύθυνση της συνέχειας των διδασκαλιών του Πλάτωνα από τον Αριστοτέλη. Ο Αριστοτέλης ως τόπο διδασκαλίας του δεν χρησιμοποίησε την Ακαδημία Πλάτωνος, αλλά το δεύτερο μεγάλο γυμνάσιο, το αποκαλούμενο Λύκειο. Αυτό χτίστηκε από τον Πεισίστρατο ή από τον Περικλή.

Λύκειο Αριστοτέλους
Αριστοτέλης,
Θεόφραστος, Στράτων

Ο Αριστοτέλης καταγόταν από τα Στάγειρα Χαλκιδικής και ήταν γιατρός και φίλος του βασιλιά Αντύπα και ζούσε στην αυλή των Μακεδόνων βασιλέων. Πατέρας του ήταν ο Νικόμαχος και μητέρα του η Φάστις. Στην Ακαδημία πήγε 17 ετών. Απομακρύνθηκε όταν ακόμη ζούσε ο Πλάτωνας, (οποίος είπε «μας κλώτσησε όπως κάνουν τα πουλάρια»). Όταν επέστρεψε βρήκε ως σχολάρχη τον Ξενοκράτης και γι’ αυτό έφυγε και ίδρυσε τη δική του σχολή, το Λύκειο.

Το Λύκειο ονομαζόταν και Περίπατος, λόγω της ύπαρξης στοάς περιπάτου εκεί. Στο Λύκειο του Αριστοτέλη θεωρείται ότι η εμπειρική σύλληψη των πραγμάτων έδωσε την δυνατότητα της έρευνας και της συγκρότησης επιστημονικών συμπερασμάτων. Ο Αριστοτέλης διατύπωσε δύο ορισμούς για την φιλοσοφία: Κατά τον έναν υποστηρίζει ότι η φιλοσοφία είναι γνώση των όντων, δηλαδή ότι η φιλοσοφία έχει ως αντικείμενο της το όν και όχι το συμβεβηκός. Κατά τον άλλον ορισμό, η φιλοσοφία, εφόσον παρέχει τις αρχές των επιμέρους τεχνών και επιστημών, διδάσκεται από τον Αριστοτέλη ότι είναι τέχνη τεχνών και επιστήμη επιστημών.

Ο Σταγειρίτης φιλόσοφος έδινε δύο διαλέξεις την ημέρα στο Λύκειο του. Το πρωί είχαν ως αντικείμενο ένα εξειδικευμένο ακροατήριο, αφού απευθυνόταν στους μαθητές του. Το απόγευμα οι διαλέξεις τους είχαν γενικότερο ενδιαφέρον και απευθύνονταν σε όσους ήθελαν και διψούσαν για γνώση.

Το τέλος της ζωής του ο Αριστοτέλης το προκάλεσε μόνος του. Κατηγορήθηκε για ασέβεια -είχε γράψει ένα παιάνα για τον ευνούχο Ερμία- από τον ιεροφάντη Ευρυμέδοντα ή από τον Δημόφιλον, με αποτέλεσμα να φύγει για την Χαλκίδα, όπου είχε το μητρικό του σπίτι. Εκεί πέθανε αφού ήπιε δηλητήριο.

Το Λύκειο επιβίωσε για πολλούς αιώνες με διαδοχικούς σχολάρχες, πρώην μαθητές του Λυκείου. Ο Τον Αριστοτέλη διαδέχτηκε ο Θεόφραστος και αυτόν ο Στράτων από τη Λάμψακο, ο οποίος ήταν και ο τελευταίος σχολάρχης που διατήρησε την ακμή και την αίγλη του Λυκείου, την οποία επανέφερε ο Ανδρόνικος ο Ρόδιος (1ος π.Χ. αιώνας). Ο Ανδρόνικος διέσωσε τα έργα του Αριστοτέλη και του Θεόφραστου. Από την έκδοση του Ανδρόνικου προέκυψε και ο όρος «Μετά τα φυσικά».

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Αρέσει σε %d bloggers: