Κωνσταντίνος Β’ και Ηρακλεωνάς

Ο Κωνσταντίνος Β’ ήταν γιος του Ηράκλειου από τη πρώτη του σύζυγο, Ευδοκία και είχε αναγορευθεί διάδοχος του Ηράκλειου μαζί με τον ετεροθαλή αδελφό του Ηρακλεωνά. Ο Κωνσταντίνος είχε αναγορευθεί καίσαρ από νεαρή ηλικία και είχε συμπληρώσει τα 29 έτη, ενώ ο αδελφός του, που ήταν γιος της δεύτερης συζύγου της Ηράκλειου, Μαρτίνας, ήταν τότε δεκαπέντε ετών.

Κωνσταντίνος Β’

Η Μαρτίνα ήταν πολύ φιλόδοξη και δεν αρκέστηκε μόνο στην ανάδειξη του γιου της Ηρακλεωνά ως συναυτοκράτορα του ετεροθαλούς αδελφού του, αλλά προσπάθησε και η ίδια να αναρριχηθεί στην εξουσία, παρερμηνεύοντας σκοπίμως κάποιες ασαφείς διατάξεις του αυτοκράτορα συζύγου της. Δεν κατάφερε όμως να ικανοποιήσει την φιλοδοξία της, γιατί εμποδίστηκε από την Σύγκλητο και το λαό, ενώ είχε με το μέρος της τον πατριάρχη και κάποιους αυλικούς.

Ο Κωνσταντίνος Β’ μετά από βασιλεία τριών μηνών πέθανε, χωρίς να έχει αφήσει συναυτοκράτορα τον δικό του γιο. Είχε όμως εξασφαλίσει την υποστήριξη του στρατού στα παιδιά του, σε περίπτωση που πέθαινε πρόωρα.

Μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου Β’, συνέχισε να βασιλεύει ο Ηρακλέωνας μαζί με τη μητέρα του Μαρτίνα, η οποία ασκούσε την εξουσία ως βασιλομήτωρ-αντιβασίλισσα. Επειδή όμως ο λαός μισούσε την Μαρτίνα, επαναστάτησε και εξανάγκασε αυτήν και το γιο της Ηρακλεωνά να στέψουν ως συναυτοκράτορα τον γιο του Κωσνταντίνου Β’, τον Κώνστα, ο οποίος ήταν τότε δέκα ετών.

Όμως το μίσος εναντίον της Μαρτίνας ήταν τόσο, ώστε η Σύγκλητος και ο λαός καθαίρεσαν την Μαρτίνα και τον Ηρακλεωνά και τους εξόρισαν αφού προηγουμένως της μεν Μαρτίνας της έκοψαν τη γλώσσα, του δε Ηρακλεωνά του έκοψαν τη μύτη, ώστε να μην μπορέσουν ξανά να δικεδικήσουν την εξουσία.

Για πρώτη φορά συνατάμε στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία την πρακτική του ακρωτηριασμού, η οποία ήταν ανατολικής προέλευσης και είχε βαθύτερο λόγο να ανέρχονται στον θρόνο οι άριστοι, οι οποίοι έπρεπε να διαθέτουν σωματική ακεραιότητα και αρτιμέλεια.

Εκτός από τον Ηρακλεωνά και τη Μαρτίνα καθαιρέθηκε και ο πατριάρχης Κωνσταντίνος Πύρρος. Έτσι έμεινε μόνος αυτοκράτορας ο εγγονός του Ηράκλειου, Κώνστας, ο οποίος ήταν 11 ετών και εποπτευόταν από την Σύγκλητο μέχρι να ενηλικιωθεί, να γίνει δηλαδή 16 έτων.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)