Εποχές των Ίνκας

Οι Ίνκας αντιλαμβάνονταν τον κόσμο σχηματικά σε πέντε διαδοχικές εποχές, σε πέντε διαδοχικές περιόδους κατακλυσμού και αναδημιουργίας, όπως οι Αζτέκοι. Η κάθε εποχή λεγόταν «ήλιος» και είχε διάρκεια 1000 χρόνια.

Οι πέντε εποχές των Ίνκας

Εποχές των Ίνκας

Η πρώτη εποχή άρχισε στο απόλυτο σκοτάδι με μια φυλή ανθρώπων που λεγόταν Ουάρι Ουϊρακοτσαρούνα. Ο όρος ουάρι σημαίνει καμηλιδές υβρίδιο, διασταύρωση λάμα με αλπακά κιαρούνα σημαίνει άνθρωποι στην κέτσουα, γλώσσα των Ίνκας. Οι άνθρωποι της πρώτης εποχής είχαν στοιχειώδη τεχνολογία και ντύνονταν με φύλλα και άλλα κατέργαστα φυτικά προϊόντα. Οι Ουάρι λάτρευαν αρχικά τον Θεό, αλλά αργότερα έχασαν την πίστη τους και λάτρευαν τους θεούς των Άνδεων, ανάμεσα τους και οι Βυρικότσα και Πατσακάμακ. Η πρώτη εποχή έληξε με αδιευκρίνιστο τρόπο.

Εποχές των Ίνκας

Η δεύτερη φυλή της ανθρωπότητας λεγόταν Ουάρι Ρούνα και ήταν προηγμένη από την πρώτη. Οι Ουάρι φορούσαν ενδύματα από δέρματα ζώων. Καλλιεργούσαν τη γη με πρωτόγονα μέσα και ζούσα απλά και ειρηνικά χωρίς πολέμους. Αναγνώριζαν τον Βιρακότσα ως τον δημιουργό τους. Η δεύτερη εποχή έληξε με κατακλυσμό.

Εποχές των Ίνκας

Η τρίτη εποχή ήταν η εποχή των Πορούν Ρούνα (αγρίων). Ο πολιτισμός εξελισσόταν σταδιακά, καθώς οι άνθρωποι εκείνης της εποχής έγνεθαν και έβαφαν το μαλλί για να φτιάξουν ρούχα. Ασχολούνταν με την γεωργία, τις εξορύξεις και την κοσμητοποία. Ο πληθυμός αυξήθηκε άνευ προηγουμένου και μέρος του μετακόμισε στις μέχρι τότε ακατοίκητες πεδινές περιοχές. Αξιοσημείωτη ήταν η αύξηση των συγκρούσεων και των πολέμων. Κάθε πόλη είχε το δικό της βασιλιά, ενώ όλοι λάτρευαν τον δημιουργό Πατσακάμακ.

Εποχές των Ίνκας

Η τέταρτη εποχή ήταν η εποχή των «πολεμοχαρών», των Άουκα Ρούνα. Την εποχή των Ακούνα Ρούνα, ο κόσμος ήταν διαιρεμένος σε τέσσερα μέρη. Οι πολεμικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν και ο κόσμος ζούσε στις βουνοκορφές σε πέτρινα σπίτια και οχυρά, που λέγονταν πουράκα. Σε γενικές γραμμές έγινε μεγάλη πρόοδος στις τεχνολογικές και υλικές συνθήκες της ζωής σε σχέση με την προηγούμενη εποχή.

Η πέμπτη εποχή-ήλιος ήταν η εποχή των Ίνκας. Οι σημαντικότεροι θεσμοί της εποχής ήταν η βασιλεία, η δεκαδική γραφειοκρατία, ηλικιακές βαθμίδες πληθυσμού και η θρησκευτική οργάνωση της αυτοκρατορίας. Οι Ίνκας άρχισαν να λατρεύουν τα γκουάκα μπίλκας, τις υπερφυσικές δυνάμεις που ήταν τα «δαιμόνια του Κούσκο». Η πέμπτη εποχή έληξε με την ισπανική κατάκτηση και τον θάνατο του τελευταίου νόμιμου αυτοκράτορα των Ίνκας Αταουάλπα.

Μύθοι και Ιστορία των λαών

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Αρέσει σε %d bloggers: