Γονιμότητα

Οι Κέλτες ήταν αγροτικός λαός και γι’ αυτό τους απασχολούσαν οι εποχές και η γονιμότητα και η καλή απόδοση της σοδειάς και των ζώων τους. Πολλές από τις θεότητες της κελτικής Ευρώπης που συνδέονταν με τον φυσικό κόσμο λειτουργούσαν ως εξασφαλιστές της ευφορίας: Ο Κέρνουνος, η Επόνα, οι θεοί-κυνηγοί και οι θεραπευτές δεν αποτελούν παρά λίγα παραδείγματα.

Γονιμότητα
Μητέρες-θεές

Πνεύματα με χιτώνες και κουκούλες, γνωστά ως Genii Cu-cul-la-ti, αναπαρίστανται στην εικονογραφία να κρατούν σύμβολα ανάστασης, π.χ. αυγά. Κάποια παραδείγματα της ηπειρωτικής Ευρώπης ίσως περιέχουν εμφανή σεξουαλικό συμβολισμό: σε μερικές εικόνες αν αφαιρεθεί η κουκούλα, αποκαλύπτεται όρθιος φαλλός. Οι Βρετανοί Cucullati διακρίνονταν εύκολα για την τριπλή μορφή τους και για την επανειλημμένη σύνδεση τους με τις απεικονίσεις των μητέρων-θεαινών.

Οι Μητέρες είναι αυτές που εκφράζουν σαφώς την έννοια της προσωποποίησης της γονιμότητας. Η μητέρα-γη, η χορηγός της αφθονίας, αποτελούσε θεμελιώδη πλευρά της θεότητας για τους Ευρωπαίους Κέλτες (όπως συνέβαινε και στις χώρες του κλασικού κόσμου και σε άλλες αρχαίες χώρες). Αυτή η ιδέα είναι παρόμοια με αυτή που εκφράζεται στην ιρλανδική και ουαλική εικόνα θεοτήτων όπως οι Μάχα, Μεντμπ και Μόντρον.

Η λατρεία της θεϊκής μητέρας ήταν δημοφιλής σε ολόκληρη την ρωμαιοκελτική Ευρώπη. Απεικονιζόταν συχνότατα ως τριάδα, και οι επιγραφές επιβεβαιώνουν αυτή την πολλαπλότητα και αναφέρονται ως θεές με τα ονόματα Deae Matres και Deae Matronae. Αυτή η τριαδικότητα φαίνεται ότι συναντάται συχνότατα στην απεικόνιση των θεϊκών όντων που συνδέονται με την ευημερία και την ευμάρεια. Οι Μητέρες παρίστανται συνηθέστερα καθισμένες σε σειρά, με σύμβολα γονιμότητας, π.χ. μωρά, φρούτα, ψωμί. Μια τυπική εικόνα της Βουργουνδίας παρουσιάζει τις θεές με ένα μωρό, μια πετσέτα και ένα σφουγγάρι σε μια λεκάνη.

Οι γερμανικές Matronae ήταν τοπογραφικές θεότητες με τυπικά επωνύμια, όπως το Aufaniae. Φέρουν καρπούς αντί για εμβλήματα ανθρώπινης γονιμότητας, αλλά διακρίνονται από το ότι απεικονίζονται πάντοτε ως μεγαλύτερες σε ηλικία θεές που έχουν στη μέση μια νεαρή κοπέλα, σαν να ήθελαν να εκφράσουν τις διαφορετικές ηλικίες της γυναίκας. Οι βρετανικές μητέρες-θεές παρίστανται και με παιδιά και με καρπούς ή ψωμί. Συγκεντρώνονται σε δύο γεωγραφικές ομάδες, της Δυτικής Χώρας και του Τείχους του Αδριανού.

Με πληροφορίες από: nationalgeographic

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Αρέσει σε %d bloggers: