Γιν και Γιανγκ και άλλες κοσμικές ιστορίες

Πριν σχηματιστεί ο κόσμος το μόνο που υπήρχε ήταν μια άμορφη μάζα αερίων. Από τις πρωτόγονες αναθυμιάσεις αναδύθηκαν οι δύο κοσμικές δυνάμεις Γιν και Γιανγκ. Η δύναμη Γιν είναι σκοτεινή, κρύα, σκιερή, βαριά, θηλυκή και παθητική. Η δύναμη Γιανγκ είναι ελαφριά, φωτεινή, ζεσή, αιθέρια, αρρενωπή και ενεργητική. Με την αλληλεπίδραση τους σχηματίστηκε ο κόσμος και δημιουργήθηκαν οι τέσσερεις εποχές. Το Γιανγκ γέννησε τη φωτιά και τον ήλιο. Το Γιν γέννησε το νερό, το φεγγάρι και τα αστέρια. Ο ουρανός εμφανίστηκε σαν σφαιρικός θόλος που σκέπασε την τετράπλευρη επίπεδη γη. Ο ουρανός και η γη παρέμειναν ενωμένοι με τη βοήθεια τεράστιων βουνών. Από το το Γιν και Γιανγκ δημιουργήθηκαν όλα τα ανθρώπινα όντα, ακόμα και τα ζωύφια και οι άνθρωποι.

Γιν και Γιανγκ και άλλες κοσμικές ιστορίες
Ο Γεωργός Θεός (Σεν-Νονγκ) με το διχαλωτό αλέτρι του

Στην αρχή το σύνολο της ύλης έμοιαζε με αυγό κότας. Μετά από δεκαοκτώ χιλιάδες χρόνια διαχωρίστηκε η αιθέρια ύλη στο Γιανγκ που ανυψώθηκε και σχημάτισε τον ουρανό και στο Γιν που βυθίστηκε και σχημάτισε τη γη. Δεκαοκτώ χιλιάδες χρόνια αργότερα ο ουρανός, η γη και ο πρώτος άνθρωπος έφτασαν στη μέγιστη ανάπτυξη τους και σχημάτισαν την τριάδα ουρανός, γη και ανθρώπινο είδος.

Τα περισσότερα από τα πολιτιστικά ευεργετήματα ανθρώπινου είδους ορίζονται από τις αρσενικές θεότητες. Ο Γεωργός Θεός (Σεν-Νονγκ) δίδαξε στους ανθρώπις τις χρήσεις της ιατρικής και τα οφέλη της γεωργίας. Ο θεός ευσπλαχνίστηκε τους ανθρώπους που αρρώσταιναν τρώγοντας τοξικά φυτά και πίνοντας μολυσμένο νερό, δοκίμασε τα φυτά και υπέδειξε στους ανθρώπους τη διαφορά μεταξύ των δηλητηριωδών και των φαγώσιμων. Κατηγοροποίησε τα φυτά σε τέσσερις ομάδες: τα αβλαβή, τα τοξικά, τα δροσιστικά και τα καυτά. Αυτή η ταξινόμηση αποτελεί τη βάση της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής. Ο Σεν-Νονγκ έγινε ο προστάτης ιατρικής.

Ο Γεωργός Θεός έδειξε στους ανθρώπους πώς να διαχωρίζουν τους τύπους χώματος και εδάφους: κατασκεύασε ένα ξύλινο αλέτρι και τους δίδαξε πώς να καλλιεργούν τη γη και να σπέρνουν τα πέντε δημητριακά: κάνναβη, σιτάρι, όσπρια και τα δύο είδη κεχριού. Το σύμβολο του Γεωργού Θεού είναι το διχαλωτό αλέτρι.

Ο Φου-Σι (Εξιλαστήριο Θύμα) είναι θεός που αναφέρεται στον μηχανισμό της μίμησης μιας παρατηρούμενης πράξης και την εφαρμογή της με ανάλογη μέθοδο. Τον καιρό που το Εξιλαστήριο Θύμα κυβερνούσε τον κόσμο, κοίταξε τον ουρανό και τη γη, και παρατήρησε τα σημεία των πτηνών και των θηρίων. Με βάση τη φυσική τάξη των πραγμάτων ο θεός σχεδίασε τα πρώτα γραπτά σύμβολα, τα Οκτώ Τριγράμματα, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να κάνουν μαντείες.

Τα Οκτώ Τριγράμματα αναφέρονταν σε οκτώ συνδυασμούς των τριών διακεκομμένων και συνεχόμενων γραμμών. Οι διακεκομμένες γραμμές συμβολίζουν το θηλυκό Γιν, ενώ οι συνεχόμενες το αρσενικό Γιανγκ. Οι οκτώ συνδυασμοί πολλαπλασιάστηκαν και έκαναν ένα σύστημα εξήντα τεσσάρων συνδυασμών, ενώ οι τρεις γραμμές διπλασιάστηκαν και έγιναν έξι. Οι εξήντα τέσσερις παραλλαγές των έξι γραμμών σχημάτισαν τη βάση ενός συστήματος μαντείας. Τους δόθηκαν ονομασίες και συμπληρώθηκαν με ερμηνείες, οι οποίες καταγράφηκαν στο Βιβλίο των Αλλαγών.

Επίσης, το Εξιλαστήριο Θύμα, αφού παρατήρησε μια αράχνη που ύφαινε τον ιστό της, έφτιαξε δίχτυα από σκοινιά με κόμπους και δίδαξε τους ανθρώπους πώς να τα χρησιμοποιούν στο κυνήγι και το ψάρεμα. Ο θεός αυτός έχει σύμβολο του το αλφάδι. Έχει ανθρώπινη μορφή και φιδίσια ουρά. Συνδεόταν με την θηλυκή θεότητα Γυναίκα-Γκούα. Είναι το πρώτο θεϊκό παντρεμένο ζευγάρι με τις ουρές τους πλεγμένες για να συμβολίζουν το ζευγάρωμα.

Ο μυθικός ήρωας Τσι-Γιου, το όνομα του οποίου σημαίνει Πολύ Κεφάτος, είναι ο θεός του πολέμου και εφευρέτης των μεταλλικών όπλων. Ο μύθος του αιτιολογεί την ύπαρξη του μετάλλου, την τέχνη της μεταλλουργίας και την εφεύρεση των όπλων. Δύο όρη εξεράγησαν και εκτίναξαν νερό και μέταλλο. Ο θεός συνέλεξε το μέταλλο και με αυτό έφτιαξε όπλα και πανοπλίες. Δημιούργησε μια παντοδύναμη ομάδα με τους εβδομήντα δύο αδελφούς του, που όλοι τους είχαν ορειχάλκινες κεφαλές και έτρωγαν βότσαλα. Με την εφεύερεση της μεταλλουργίας πέτυχε νε θεωρείται ανώτερος μεταξύ των θεών.

Η μεταλλουργία διαδόθηκε χάρη στον ημίθεο Γιου, του οποίου το όνομα σημαίνει Ερπετόμορφο Χνάρι. Το Ερπετόμορφο Χνάρι σφυρηλάτησε εννέα ορειχάλκινα καζάνια, που πάνω τους ήταν χαραγμένη όλη η σοφία του κόσμου. Έδειξε, επίσης στους ανθρώπους πώς να ξεχωρίζουν τα θηρία από τα άκακα ζώα. Τα ορειχάλκινα καζάνια είχαν τη θεϊκή δύναμη να κρίνουν την ηθική αξία και κληροδοτούνταν από δυναστεία σε δυναστεία.

Εάν ο άρχοντας ήταν ηθικός και κυβερνούσε τον λαό με καλοσύνη, τότε τα καζάνια βάραιναν από ηθική δύναμη και παρέμεναν στον άρχοντα και την δυναστεία του. Εάν ο άρχοντας ήταν κακός και κακομεταχειριζόταν το λαό του, τα καζάνια ελάφραιναν και πετούσαν μακριά τα ιερά αυτά σκεύη χρησίμευαν ως σύμβολο της νόμιμης δυναστικής εξουσίας, του πλούτου και του θρησκευτικού και κρατικού ελέγχου επί της παραγωγής των μεταλικών όπλων και αντικειμένων.

Ο θεός Πλήθος Μεταξοσκόληκες ήταν ένας θεϊκός μεταξοσκόληκας που παρήγε τεράστιες ποσότητες μεταξιού. Διοίκησε τους λαούς του Σου στα νοτιοδυτικά. Δίδαξε όλα τα σχετικά με τους μεταξοσκόληκες και τα φύλλα μουριάς, που ήταν η τροφή τους. Ο θεός Πλήθος Μεταξοσκόληκες έφτιαξε μερικές χιλιάδες χρυσούς μεταξοσκόληκες και έδωσε από έναν σε κάθε υπήκοο του. Οι μεταξοσκόληκες πολλαπλασιάστηκαν και έφτιαξαν τεράστια κουκούλια. Έτσι οι άνθρωποι μπόρεσαν να ανταποδώσουν το δώρο στον βασιλιά θεό χαρίζοντας του την παραγωγή του. Στη θεϊκή του περιοδεία στην επικράτεια του Σου, οι άνθρωποι συναθροίζονταν στα σημεία όπου σταμάτησε και εκεί έγιναν τα πρώτα εμπορικά κέντρα.

Μύθοι και Ιστορία των λαών

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Αρέσει σε %d bloggers: