Αρμένιοι του 20ου αιώνα

Οι Αρμένιοι έχουν μακραίωνη ιστορία και εθνική ταυτότητα. Είναι ένας λαός με γλώσσα, λογοτεχνία, θρησκεία, ήθη, έθιμα, τέχνες, μνημεία και ιδιαίτερη παραδοσιακή μουσική. Στα τέλη του Απριλίου του 1915, όμως, η κυβέρνηση των Νεοτούρκων συλλαμβάνει στην Κωνσταντινούπολη την ελίτ της Αρμενικής πολιτικής, θρησκευτικής και πνευματικής κοινότητας. Τους εξορίζει στην Ανατολία και έπειτα χάνονται τα ίχνη τους. Συγκεντρώνει Αρμενίους με τη βία και τους οδηγεί σε τάγματα καταναγκαστικής εργασίας και τους εξοντώνει. Ο υπόλοιπος αρμενικός πληθυσμός εκτοπίζεται με τη βία από τις εστίες τους. Οι Νεότουρκοι κατάσχουν τις περιουσίες τους και κατεδαφίζουν πολλά από τα μνημεία τους. Έτσι οι Τούρκοι πραγματοποίησαν την Γενοκτονία των Αρμενίων.

Αρμένιοι του 20ου αιώνα

Σογομών Τεχλιριάν (1896-1960)

Ο Σογομών Τεχλιριάν ήταν ο τελευταίος από τους τέσσερις γιους μιας οικογένειας Αρμενίων διαμαρτυρομένων. Το 1912, μετά την αποφοίτηση του από το κολλέγιο του Ερτζιντζάν, αποχώρησε από τη Γερμανία με σκοπό να παρακολουθήσει μαθήματα Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο. Διέκοψε τις σπουδές του λόγω του πολέμου και κατατάχθηκε στη λεγεώνα των εθελοντών του Καυκάσου. Συμμετείχε σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Μετά το τέλος του πολέμου, συνειδητοποιώντας το μέγεθος της αρμενικής τραγωδίας, αποφασίζει να τιμωρήσει τον κύριο οργανωτή των σφαγών και υπεύθυνο του ξεκληρίσματος της οικογένειας του Ταλαάτ Πασά, τον οποίο και εκτελεί στο Βερολίνο στις; 15 Μαρτίου 1921. Στη δίκη του απολογούμενος απέρριψε την κατηγορία με τη δήλωση: «σκότωσα, αλλά δεν είμαι ανθρωποκτόνος». Το δικαστήριο υιοθετώντας την άποψη του τον αθώωσε.

Αρσαβίρ Σιρακιάν (1900-1973)

Ο Αρσαβίρ Σιρακιάν ήταν μέλος του κόμματος της Αρμενικής Επαναστατικής Ομοσπονδίας. Την περίοδο του πολέμου εργάστηκε ως κομιστής μηνυμάτων. Συμμετείχε στην ομάδα των εκτελεστών που συγκροτήθηκε μετά το τέλος του πολέμου και είχε σκοπό την τιμωρία των ενόχων της Αρμενικής Γενοκτονίας. Στις 5 Δεκεμβρίου 1921 εκτέλεσε στη Ρώμη τον πρώην μεγάλο βεζίρη Σαΐντ Χαλίμ πασά. Στις 17 Απριλίου 1922 μαζί με τον Αράμ Γεργκανιάν εκτέλεσα στο Βερολίνο τα πρώην επιφανή στελέχη της οθωμανικής κυβέρνησης Μαεχαεντίν Σακίρ και Τζελάλ Αζμί.

Τανιέλ Βαρουζάν (1884-1915)

Ο Τανιέλ Βαρουζάν ήταν κορυφαίος Αρμένιος ποιητής. Σπούδασε στο κολλέγιο των Μεχιταριστών της Βενετίας και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, από όπου αποφοίτησε το 1909 με δίπλωμα λογοτεχνίας και φιλοσοφίες. Έγραψε πολλές ποιητικές συλλογές. Η ποίηση του εμπνέεται από τα ισχυρά πάθη των αισθημάτων και των ιδεών. Υμνεί την πατρίδα του με την ευαισθησία ενός Δυτικοευρωπαίου που αναπτύχθηκε κα διαποτίστηκε από την τέχνη της Δύσης. Μεταφράστηκε σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες και συμπεριλαμβάνεται σε όλες τις ξένες ανθολογίες. Το 1915 εξορίστηκε στο Τσάνγκερι και βρήκε μαρτυρικό θάνατο από τους Τούρκους.

Σιαμάντο (1878-1915)

Το Σιαμάντο ήταν ψευδώνυμο του Αντιόμ Γιαρτζανιάν. Από τους επιφανέστερους Αρμενίους ποιητές. Έζησε όλο το μαρτύριο των διώξεων και της σφαγής των ομοεθνών του. Στα ποιήματα του απεικονίζεται θαυμάσια η βασανισμένη ψυχή του αρμενικού λαού και ξεχωριστά η αιματηρή περίοδος της βασιλείας του Αβδούλ Χαμίτ, ενώ οι στίχοι του ξεχωρίζουν για το βαθύ πατριωτισμό και τον ειλικρινή ανθρωπισμό τους. Βρήκε τραγικό θάνατο το 1915 κάπου στη Μικρά Ασία όπου είχε εξοριστεί μαζί με άλλους Αρμενίους διανοούμενους της Κωνσταντινούπολης.

Σύμμαχοι και εχθροί των Αρμενίων

Χένρι Μοργκεντάου (1856-1946)

Ο Χένρι Μοργκεντάου ήταν Αμερικανός διπλωμάτης, πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Τουρκία την περίοδο 1913-1916. Όταν μετά από τις πολυάριθμες αναφορές των Αμερικανών προξένων αποκαλύφθηκε ότι ο πραγματικός σκοπός των μαζικών αρμενικών εκτοπίσεων ήταν η εξόντωση των Αρμενίων της Τουρκίας, συναντήθηκε με τους Ταλαάτ και Εμβέρ και προσπάθησε να τους πείσει χωρίς αποτέλεσμα να ματαιώσουν τα σχέδια τους. Στα απομνημονεύματα του αφιέρωσε ειδικά κεφάλαια για την Αρμενική Γενοκτονία. Απέδειξε με αδιάσειστα στοιχεία τον προσχεδιασμένο χαρακτήρα των τουρκικών πράξεων και κατήγγειλε την αδιαφορία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τη στάση τους απέναντι στους Αρμενίους της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ταλαάτ πασάς (1874-1921)

Ο Ταλαάτ πασάς ήταν μέλος της περίφημης νεοτουρκικής τριανδρίας με τους Εμβέρ και Τζεμάλ. Γεννήθηκε το 1874 και είχε στοιχειώδη μόνο μόρφωση. Εργάστηκε στην υπηρεσία ταχυδρομείων και τηλεγράφων. Συμμετείχε στην οθωμανική Βουλή ως βουλευτής Αδριανούπολης, υπουργός Εσωτερικών από το 1911, πρωτοστάτησε στους διωγμούς των Ελλήνων της Θράκης και υπήρξε ο κύριος πολιτικός υποκινητής και οργανωτής των σφαγών των Αρμενίων στο διάστημα του πολέμου. Μετά την ήττα της Τουρκίας κατέφυγε στη Γερμανία. Το 1919 καταδικάστηκε από ειδικό τουρκικό στρατοδικείο μαζί με άλλους επιφανείς Νεότουρκους ερήμην εις θάνατον. Εκτελέστηκε στο Βερολίνο το 1921 από τον Σογομών Τεχλιριάν.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

2 Σχόλια

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)