Η Ιταλία υπήρξε ο πιο συνηθισμένος και πιο σημαντικός προορισμός των Ελλήνων προσφύγων από την Ελλάδα λίγο πριν αλλά και μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, κυρίως λόγω της εύκολης πρόσβασης από τα Επτάνησα και των διαχρονικών σχέσεων των Ελλήνων με την ιταλική χερσόνησο. Έλληνες πάροικοι όμως εγκαθίστανται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, η Αγγλία, η Γαλλία.

Ισπανία
Η ανάπτυξη της Ισπανίας και οι πνευματικές ανησυχίες των Ισπανών κατά τους χρόνους της Αναγέννησης ευνόησαν σημαντικά την εγκατάσταση Ελλήνων λογίων και καλλιτεχνών στα μεγάλα πνευματικά κένρα της χώρας, όπως το Βαλλιαδολίδ, η Σαραγόσα, η Σαλαμάνκα, το Τολέδο. Ο Κρητικός λόγιος Δημήτριος Δούκας, παλαιός συνεργάτης του Άλδου Μανούτιου στη Βενετία, πήγε στην Ισπανία στις αρχές του 16ου αιώνα. Με εντολή του Ισπανού πρωθυπουργού καρδιναλίου Φραγκίσκου Ximenes de Cisneros ανέλαβε να επιβλέψει το έργο της εκτύπωσης της πολύγλωσσης έκδοσης της Βίβλου. Στην Ισπανία έζησε από το 1575 ως τον θάνατό του (1614) ο μεγάλος Κρητικός ζωγράφος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος.
Το 1606 ο πρέσβης του βασιλιά της Ισπανία Φιλίππου Γ΄ στη Ρώμη δον Φραγκίσκος de Lemos, που είχε ασχοληθεί με το ζήτημα μετοικεσίας ελληνικών πληθυσμών στο βασίλειο της Νεάπολης, πρότεινε την εγκατάσταση Ελλήνων από την νΠελοπόννησο από άλλες ελληνικές περιοχές στην Ισπανία. Αλλά η αντίδραση τω υπουργών του Φιλίππου Γ΄ ματαίωσε το σχέδιο αυτό. Παρά το γεγεονός ότι είχαν εγκατασταθεί εκεί Έλληνες, δεν διαμορφώθηκαν, ελληνικές παροικίες ως τα τέλη του 17ου αιώνα.
Αγγλία
Οι πρώτες επαφές των Ελλήνων με τα βρετανικά νησιά ανάγονται στην αρχαιότητα. Η ρωμαϊκή κατάκτηση διευκόλυνε εκεί την διείσδυση ελληνικού στοιχείου, που πρωτοστάτησε στον εκχριστιανισμό των Άγγλων. Κατά τους νεώτερους χρόνους αναπτύχθηκαν περισσότερο οι σχέσεις των Ελλήνων με τη μακρινή αυτή χώρα. Ήδη ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγος είχε επισκεφθεί το Λονδίνο όπου έγινε δεκτός από τον βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκο Δ΄, με εξαιρετικές τιμές και έλαβε υποσχέσεις για στρατιωτική βοήθεια.
Κατά τους επόμενους αιώνες, επισκέφθηκαν την Αγγλία πολλοί και σπουδαίοι Έλληνες λόγιοι. Η μετάβαση των Ελλήνων λογίων στην Αγγλία συνέπεσε με μια ευρύτερη εγκατάσταση Ελλήνων στη χώρα αυτή. Ήδη από τον 16ο αιώνα είχαν μετοικήσει στην Αγγλία Έλληνες πρόσφυγες από τη Ρόδο που άφησνα το νησί τους μετά την τουρκική κατάκτηση (1522). Ένας από τους μετοίκους αυτούς ο Φραγκίσκος Γαλυάρδης πέτυχε να του δοθούν ειδικά εμπορικά προνόμια. Κατά την ίδια εποχή, ένα στρατιωτικό σώμα από 558 Έλληνες έλαβε μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις του αγγλικού βασιλικού στρατού του Ερρίκου Η΄ στην Σκωτία και στη βόρεια Γαλλία. Η πρώτη οργανωμένη παροικαι Ελλήνων σε αγγλικό έδαφος διαμορφώθηκε στο Λονδίνο μετά τα μέσα του 17ου αιώνα.
Γαλλία
Πολύ νωρίς είχαν αναπτυχθεί σχέσεις πολιτικές και πολιτιστικές ανάμεσα στον ελληνικό κόσμο και την Γαλλία. Ήδη στις αρχές του 13ου αιώνα λίγα χρόνια μετά την κατάκτηση του Βυζαντίου από τους Φράγκους, ιδρύθηκε στο Παρίσι ειδικό σχολείο για Έλληνες το «Κωνσταντινουπολίτικο Φροντιστήριο», αλλά με σκοπούς προπαγανδιστικούς. Μετά την ανασύσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας οι Παλαιολόγοι δεν παρείδαν την σημασία της ελληνογαλλικής συνεργασίας. Διπλωματικές επαφές με τους Γάλλους βασιλείς είχαν οι αυτοκράτορες Μιχαήλ Η΄, ο Ανδρόνικος Β΄ και ο Ανδρόνικος Γ΄, ενώ ο Μανουήλ Β΄ πήγε ο ίδιος, τον Ιούνιο του 1400, στο Παρίσι, όπου έγινε δεκτός με μεγάλες τιμές από τον Κάρολο ΣΤ΄.
Κατά τους νεότερους χρόνους επισκέφθηκαν την Γαλλία και ανέπτυξαν εκεί αξιόλογη δραστηριότητα λόγιοι και άλλοι Έλληνες. Οπωσδήποτε πολλοί Έλληνες, όχι μόνο λόγιοι αλλά και έμποροι και άλλοι, είχαν εγκατασταθεί σε διάφορα μεγάλα αστικά και εμπορικά κέντρα της χώρας όπως το Παρίσι, η Μασσαλία κ.α. Έτσι παρ΄ όλο που δεν μαρτυρείται η ύπαρξη οργανωμένης ελληνικής παροικίας στη Γαλλία ως τον 17ο αιώνα, στον 15ο και 16ο αιώνα δημιουργούνται οι αρχικοί πυρήνες που με τον καιρό αναπτύχθηκαν και διαμορφώθηκαν στις μετέπειτα ελληνικές παροικίες.
Με πληροφορίες από: Ιστορία του Ελληνικού Έθνους