Άννα Περέννα

Οι Ειδοί του Μαρτίου (15), η ημέρα που δολοφονήθηκε ο Ιούλιος Καίσαρας το 44π.Χ., ήταν η ημέρα που οι Ρωμαίοι γιόρταζαν την Άννα Περέννα. Μέχρι περίπου το 153 π.Χ. το έτος άρχιζε την 1η Μαρτίου, έτσι οι Ειδοί συνέπιπταν με την πρώτη πανσέληνο της χρονιάς.

Άννα Περέννα

Το όνομα Άννα Περέννα δείχνει ότι ήταν η προσωποποίηση του ετήσιου κύκλου. Την έβλεπαν σαν γριά γυναίκα. Σύμφωνα με μία ερμηνεία του Οβίδιου η Άννα ήταν αδελφή της Διδώς, βασίλισσας της Καρχηδόνας. Μετά τον θάνατο της Διδούς, η Καρχηδόνα δέχτηκε εισβολή από τους ντόπιους και η Άννα έφυγε με πλοίο και τελικά έφτασε στο Λάτιο. Την συνάντησε ο Αινείας και την έφερε το παλάτι του, αλλά η γυναίκα του Λαβίνια την ζήλευε και σχεδίασε τον θάνατό της. Προειδοποιημένη από την Διδώ σε ένα όνειρο, η Άννα τράπηκε σε φυγή και παρασύρθηκε από τον ποταμό Νομίκιο. Αυτοί που την αναζητούσαν άκουσαν μια φωνή από το νερό, που έλεγε ότι τώρα πια ήταν νύμφη: «Σε ποτάμι αιώνιο κρύβομαι και Άννα Περέννα με λένε».

Μια άλλη εκδοχή που μας διασώζει ο Οβίδιος και που ο ίδιος την θεωρεί πιθανότερη είναι: Κατά την πρώτη Αποχώρηση του Λαού, ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί στο Ιερόν Όρος άρχισε να υποφέρει από έλλειψη τροφής. Υπήρχε μια γριά με το όνομα Άννα, που είχε γεννηθεί έξω από την πόλη Βοΐλλες, φτωχή αλλά εργατική. Με τα γέρικα, τρεμάμενα χέρια της ζύμωνε φραντζόλες χωριάτικο ψωμί και κάθε πρωί τις έφερνε, αχνιστές, και τις μοίραζε στο λαό. Αργότερα της έστησαν άγαλμα σε ένδειξη ευγνωμοσύνης.

Η γιορτή της γινόταν στο πρώτο οδόσημο της Φλαμινίας Οδού, στα βόρεια της Ρώμης. Ο λαός έφερνε φαγητά και καθόταν στο γρασίδι. Άλλοι κουβαλούσαν τέντες, και άλλοι κατασκεύαζαν καλαμωτές για στέγαστρο. Έπιναν κρασί και προσεύχονταν να ζήσουν τόσα χρόνια όσα κύπελλα έπιναν και φυσικά προσπαθούσαν να πιουν όσο το δυνατόν περισσότερα. Μετά άρχιζαν να τραγουδούν λαϊκά τραγούδια που τα είχαν ακούσει στο θέατρο και να χορεύουν.

Ο Οβίδιος προσθέτει ότι τα κορίτσια τραγουδούσαν απρεπή τραγούδια και αυτό γιατί μνημόνευαν ένα τέχνασμα της Άννας. Αμέσως μόλις έγινε θεά η Άννα Περέννα, ήρθε και την βρήκε μια μέρα ο Άρης για να τον βοηθήσει. Είχε ερωτευθεί την Αθηνά και ήθελε να την παντρευτεί. Η Άννα προσπάθησε να τον ξεφορτωθεί, αλλά τελικά του είπε πως η Αθηνά δεχόταν. Ο Άρης πήγε σπίτι και ετοίμασε το νυφικό θάλαμο και η νύφη πήγε σε αυτόν με συνοδεία, με ένα πέπλο στο πρόσωπό της, αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν η Άννα.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)