Τριάδα του Καπιτωλίου

Οι τρεις κύριοι θεοί του ρωμαϊκού πάνθεου ήταν οι Jupiter, Juno και Minerva. Αποκαλούνταν «Τριάδα του Καπιτωλίου» λόγω του ναού που ήταν αφιερωμένος σε αυτούς, στο Καπιτώλιο της Ρώμης. Αρχικά η Τριάδα περιλάμβανε τους Jupiter, Mars και Quirino. Ο Jupiter ήταν προστάτης του κράτους ενώ οι Mars και Quirino θεοί του πολέμου. Τελικά οι δύο τελευταίοι αντικαταστάθηκαν στην τριάδα από τις Juno και Minerva.

Τριάδα του Καπιτωλίου
Mars και Venus
(Άρης και Αφροδίτη)

Όλα τα θεϊκά σημάδια προέρχονταν από τον Jupiter, θεό του κεραυνού και της βροχής. Προστάτευε τους όρκους του γάμου και όλα τα ιερά συμβόλαια. Η σύζυγός του, μια αρχαία ιταλική θεότητα, αργότερα ταυτίστηκε με την Ήρα, τη σύζυγο του Δία. Ήταν θεά της Σελήνης και αφιερωμένη στη νύχτα, προστάτιδα του γάμου και της οικογένειας. Γι’ αυτό τον λόγο ήταν εχθρική προς τις δημόσιες γυναίκες.

Μια άλλη θεά ιταλικής καταγωγής ήταν η Minerva, η λατρεία της οποίας θεσπίστηκε στη Ρώμη τον 4οπ.Χ. αιώνα. Ήταν η προστάτιδα της διανοητικής δραστηριότητας, των τεχνών και των δεξιοτήτων, της εφευρετικότητας και της σοφίας.

Ο Mars, (Άρης), μια αρχαία θεότητα των Λατίνων, υπήρξε αρχικά θεός της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Προήχθη σε θεό του πολέμου όταν η επεκτατική πολιτική του ρωμαϊκό κόσμου άρχισε να επισκιάζει τις αγροτικές δραστηριότητες. Ο Μάρτιος, ο μήνας κατά τον οποίο σχεδιάζονταν οι πολεμικές εκστρατείες, αφιερώθηκε στον Mars.

Η Diana, παρθένα θεά των δασών και του κυνηγιού, ταυτίστηκε με την ελληνική Άρτεμη. Διέθετε επίσης ουράνια διάσταση, που την καθιστούσε ανταγωνίστρια της Juno, αφού και αυτή σχετιζόταν με την Σελήνη και τη γέννηση των παιδιών. Η θεά Venus, το ρωμαϊκό ισοδύναμο της ελληνικής θεάς Αφροδίτης, ήταν η θεά της ομορφιάς, του έρωτα, της γονιμότητας της άνοιξης και, συνεπώς, ήταν προστάτιδα των κήπων.

Από την εποχή του Ιούλιου Καίσαρα, η οικογένεια του οποίου μέσω του Αινεία διεκδίκησε την καταγωγή της από τη Venus (προστάτιδα της Πομπηίας), η λατρεία σε αυτή τη ζωοδότρα θεά άρχισε να κερδίζει έδαφος. Μαζί με τον Mars, από τον οποίο καταγόταν ο Ρωμύλος, σχημάτισαν νέο ζευγάρι στην επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας. Οι Venus και Mars ήταν οι γονείς του Έρωτα, που συμβόλιζε τον ερωτικό πόθο, ενώ ο Πρίαπος, που συμβόλιζε την τη φυσική δύναμη και τη σεξουαλική παρόρμηση, θεωρούνταν παιδί της Venus και του Διονύσου.

Ανάμεσα τους χαρακτηριστικούς ρωμαϊκούς θεούς ήταν η Vesta (Εστία), μια αρχαία θεά που σχετιζόταν με την την οικογενειακή και δημόσια εστία, και η Fortuna (Τύχη), που λατρευόταν ως Fors Foruna, σε αναγνώριση της τεράστιας επιτυχίας που διαδραμάτιζε η τύχη.

Με πληροφορίες από: nationalgeographic

Please follow and like us:
error
fb-share-icon
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)