Οι βόρειοι Γερμανοί έχουν ένα σωρό θρύλους, που ονομάζονται σάγκα (saga). Οι Βίκινγκς είναι γνωστοί από τις σάγκα και τα ντράκαρ τους και τη δράση τους. Αυτοί, λοιπόν, ονομάζονται, επίσης, και Νορμανδοί (Nord-men, οι άντρες του Βορρά). Δηλαδή, όταν ακούμε τη λέξη Νορμανδός, δεν είναι άλλος από τους Βίκινγκς. Σήμερα η βόρεια Γαλλία ονομάζεται Νορμανδία, διότι εκεί εγκαταστάθηκαν στον 10ο αιώνα Βίκινγκς, έπαιξαν ρόλο στην ιστορία της και σταδιακά ενσωματώθηκαν. Το Βυζάντιο τους ονόμαζε Βαράγγιους ή Νορμανδούς. Έχουν, δηλαδή, ονόματα πολλά και, βέβαια, δεν ήταν κι αυτοί ενιαίοι. Υπήρχαν ανάμεσά τους φυλές και ομάδες που προέρχονταν κατά κανόνα από αυτές τις γεωγραφικές περιοχές.

Αυτοί δεν αρκέστηκαν μόνο στη λεηλασία και στις επιθέσεις της βορειότερης Ευρώπης, αλλά με τα πλοία τους κινήθηκαν και προς τα νοτιότερα της Γαλλίας, την Ιβηρική χερσόνησο, πέρασαν το Γιβραλτάρ, κτύπησαν όλα τα παράλια. Χτύπησαν και την Ιταλία, τη Σικελία, τη Σαρδηνία και την Κορσική, τα νησιά του Αιγαίου. Το Βυζάντιο έζησε πολύ δύσκολες εποχές με αυτούς τους Νορμανδούς, οι οποίοι λεηλάτησαν το Άγιον Όρος, τη Θεσσαλονίκη, ρήμαξαν νησιά του Αιγαίου, τα παράλια της Ιλλυρίας, της Αδριατικής.
Ήταν φοβεροί πολεμιστές. Βέβαια, το Βυζάντιο, επειδή ακριβώς ήταν πάρα πολύ σωματώδεις και δυνατοί πολεμιστές, βρέθηκε να έχει στην προσωπική φρουρά του βυζαντινού αυτοκράτορα χιλιάδες Νορμανδούς-Βαράγγιους, -Βίκινγκς δηλαδή- οι οποίοι φύλαγαν τον αυτοκράτορα. Κατά τα άλλα, όμως, χιλιάδες άλλοι Βίκινγκς διαγούμιζαν και λεηλατούσαν τα πάντα.
Οι Βίκινγκς, εκτός των άλλων, εισήλθαν και μέσα από υγρούς δρόμους, ποτάμια και λίμνες, στο εσωτερικό των εδαφών ανατολικότερά τους, διασχίζοντας τη Βαλτική από τη Σουηδία και δημιούργησαν το κράτος των Ρως. Οι Ρως ήταν Σουηδοί Βίκινγκς. Στα μέσα του 9ου αιώνα δημιούργησαν ένα κράτος στην περιοχή του Νόβγκοροντ και του Κιέβου. Και, αντιστοίχως, άλλοι Βίκινγκς με πλοία πέρασαν στα βόρεια νησιά της Σκωτίας, πήγαν στα νησιά Φερόες και εγκαταστάθηκαν εκεί.
Από τις Φερόες πέρασαν στην Ισλανδία. Η Ισλανδία δεν ανακαλύφθηκε από τους Βίκινγκς. Εδώ είχε φτάσει ο Πυθέας ο Μασσαλιώτης, Έλληνας ναυτικός του 4ου αιώνα π.Χ. από τη Μασσαλία. Οι Βίκινγκς έφτασαν στην Ισλανδία στο τέλος του 9ου αιώνα. Εγκαταστάθηκαν εκεί και από την Ισλανδία πέρασαν στον νότο της Γροιλανδίας και δημιούργησαν εγκαταστάσεις εκεί.
Ονόμασαν την Ισλανδία «Ισλανδία». Eis-Land, στα γερμανικά Eis είναι ο πάγος, Land είναι η χώρα, Eisland (Island). Και όταν έφτασαν στη Γροιλανδία, έφτασαν σε περίοδο καλοκαιριού, που τα χιόνια εκεί στον νότο της Γροιλανδίας είναι λιωμένα και την ονόμασαν «Γροιλανδία». Grün-Land, grün στα γερμανικά θα πει πράσινο – πράσινη γη. Στα αγγλικά το grün είναι green. Τα αγγλικά είναι γερμανική γλώσσα. Η Ισλανδία στ’ αγγλικά είναι Iceland, επίσης, γιατί και στα αγγλικά ο πάγος είναι ice.
Κι απ’ τον νότο της Γροιλανδίας οι Βίκινγκς πέρασαν στο 1000 μ.Χ. στις περιοχές του Καναδά, στο Newfoundland. Οι Βίκινγκς έφτασαν στην Αμερική, χωρίς να καταλάβουν πού έφτασαν. Στις σάγκα τους περιγράφουν τους Ινδιάνους με τους οποίους και είχαν επαφή, περιγράφουν την περιοχή που ταυτίζεται και ονόμασαν την περιοχή στην οποία κατοίκησαν για λίγα χρόνια. Μετά έφυγαν και δεν ξαναήρθαν. Γι’ αυτό και στην ουσία λέμε ότι την Αμερική την ανακάλυψε ο Κολόμβος το 1492, αλλά το 1000 εδώ έχουν έρθει Βίκινγκς.
Την ονόμασαν αυτήν την περιοχή Vinland, επειδή βρήκανε φυτά που είχανε καρπούς σαν φράουλες. Και, μάλιστα, είναι αρκετά πιθανό, πλοία τους να έφτασαν και προς το Μεξικό, διότι, όταν έφτασαν εκεί οι Ισπανοί, στο Μεξικό υπήρχε θρύλος που έλεγε πως είχαν έρθει κάποτε εκεί άνθρωποι με ξύλινα πλοία, που η μύτη των πλοίων αυτών ήταν λεπτή και γερτή προς το εσωτερικό και που είχαν στην άκρη τους ζώα ξύλινα. Πιθανότατα, λοιπόν, να είναι ένα ή περισσότερα ντράκαρ, αυτό το οποίο είδαν εκεί γύρω στο 1000. Οι Βίκινγκς έκαναν το δικό τους κύκλο της εξερεύνησης των πραγμάτων και στην ουσία η δράση τους παρέμεινε πιο πολύ στη βόρεια ζώνη.
Επίσης είχαν ένα άλλο χαρακτηριστικό οι άνθρωποι αυτοί. Αφού λεηλατούσαν, δημιουργούσαν σε ένα καλό σταυροδρόμι ένα παζάρι.Έστηναν τάβλες, πάγκους και πουλούσαν τα κλοπιμαία. Τους άρεσε πολύ το εμπόριο. Δεν ήταν, δηλαδή, μόνο λεηλάτες. Ήταν και άνθρωποι του εμπορίου. Και αυτό κάνει διαφορά στους Βίκινγκς. Αυτοί, δηλαδή, με αυτόν τον τρόπο δράσης τους, δηλαδή να στήνουν κάπου μια αγορά, έπαιξαν ρόλο στη δημιουργία νέων εμπορικών σημείων, γιατί διάλεγαν το σημείο που στήναν τον πάγκο τους. Κι εκεί δημιουργούνταν ο πυρήνας μιας μικρής εγκατάστασης, που σταδιακά εξελίχθηκε σε πόλη.
Γενικά, παραδείγματος χάρη στην Αγγλία, υπάρχουν πόλεις και περιοχές που λήγουν σε -γουίκ (-γουίκ ή -βικ). Αυτό το «γουίκ» δείχνει ότι στην περιοχή κάποτε βρεθηκαν και κατοίκησαν Βίκινγκς. Έλεγξαν τη Βρετανία και την Ιρλανδία για αιώνες. Και υπάρχουν ένα σωρό τοπωνύμια στην Αγγλία που τελειώνουν σε -γουίκ. Αυτό το «γουίκ» προέρχεται από τους Βίκινγκς. «Βικ», «γουίκ», και το «Βίκινγκ» έχει αυτήν τη λέξη, αυτόν τον όρο. Οι Βίκινγκς, δηλαδή, έπαιξαν ρόλο στην οικονομία λεηλατώντας, αλλά και στήνοντας σημεία πώλησης. Και έτσι δημιουργήθηκαν πόλεις που προέρχονταν από αυτούς.
Ο κύκλος των Βίκινγκς θα κλείσει μετά το 1000. Σταδιακά, μετά το 1000 οι Βίκινγκς αρχίζουν να μειώνουν τη δράση τους και μετά το 1100, πλέον, εγκαθίστανται και παύει σταδιακά αυτός ο τρόμος και ο κύκλος της βίας των Βίκινγκς. Αυτό είναι ο τελευταίος κύκλος αναστάτωσης της Ευρώπης, ο κύκλος των Βίκινγκς, αν και, την ώρα που οι Βίκινγκς ησυχάζουν, έρχεται η επιθετικότητα της φοβερότερης ορδής που παρήγαγε η στέπα, της Χρυσής Ορδής, δηλαδή της ορδής τους Τζενγκίς Χαν. Αλλά η Ευρώπη ολόκληρη γλίτωσε από αυτήν την καταστροφή στον 13ο αιώνα για το λόγο ότι τελικά οι Μογγόλοι δεν ολοκλήρωσαν το έργο τους, καθώς χρειάστηκε να επιστρέψουν οι αρχηγοί τους και επέστρεψαν και δεν επανήλθαν.
[…] για ένα διάστημα. Στο 1066 από τον βορρά της Γαλλίας οι Νορμανδοί πέρασαν πάλι στην Αγγλία, με αρχηγό τον Γουλιέλμο τον […]
[…] από το 800 υπήρχαν εξελίξεις, διότι Νορμανδοί έκαναν επιθέσεις σε σημεία της βόρειας Ισπανίας και […]