Όραμα της Αικατερίνης

Η Αικατερίνη της Ρωσίας είχε και στρατιωτική δράση και όραμα να επεκτείνει τη Ρωσία προς τον Νότο, να την κάνει δύναμη της Μαύρης Θάλασσας, και το πέτυχε. Εκτός από αυτό, χτύπησε και κατέλαβε τις περιοχές της κεντρικής Ευρώπης μέχρι την Πολωνία. Επομένως, επεξέτεινε το βασίλειό της προς το κέντρο της Ευρώπης, στην περιοχή της Πολωνίας, κατέλαβε απ’ τους Οθωμανούς αυτό που είναι Κριμαία και αυτό που σήμερα είναι Ουκρανία, και βέβαια δημιούργησε το περίφημο λιμάνι της Οδησσού, που βρίσκεται ακριβώς σε αυτήν εδώ την περιοχή, στα δυτικά της Κριμαίας.

Όραμα της Αικατερίνης

Το λιμάνι της Οδησσού το 1795 χτίστηκε εκ του μηδενός, σε μία περιοχή στην οποία πολύ παλαιότερα είχαν οι αρχαίοι Έλληνες δημιουργήσει αποικία. Εκεί, λοιπόν, η Μεγάλη Αικατερίνη, όπως ο Μεγάλος Πέτρος στην Αγία Πετρούπολη, χρησιμοποίησε αρχιτέκτονες, πολεοδόμους, τεχνικούς και έχτισε μία πόλη αρχοντική, με λεωφόρους, με πάρκα, με εκκλησίες, με κτίρια διοικήσεως επιβλητικά, θαυμάσιο λιμάνι.

Και μάλιστα, προκειμένου η Οδησσός να γίνει ένας κόμβος εμπορίου και οικονομίας, προσπάθησε να προσελκύσει Βαλκάνιους από τις περιοχές τις κοντινές, διότι λίγο νοτιότερα από την Οδησσό εκτείνονταν οι εκτάσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που στην Οθωμανική Αυτοκρατορία στην περιοχή των Βαλκανίων κυρίαρχο θρήσκευμα των κατοίκων ήταν η χριστιανοσύνη και μάλιστα η Ορθοδοξία. Η Ρωσία ήταν η μεγάλη χώρα της Ορθοδοξίας και η Αικατερίνη η Μεγάλη ήξερε να χρησιμοποιεί αυτή την πλευρά.

Η ίδια ήταν γερμανικής καταγωγής, δεν είχε μεγαλώσει ως χριστιανή ορθόδοξη, αλλά ως τσαρίνα της μεγαλύτερης χριστιανικής ορθόδοξης χώρας στον κόσμο χρησιμοποίησε την Ορθοδοξία ως διπλωματικό όπλο για να συγκινήσει και να προσελκύσει τους κατοίκους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ιδιαίτερα της Βαλκανικής και περιοχών του Πόντου που ήταν κοντά προς τα σχέδιά της, να έρθουν να εγκατασταθούν στην Οδησσό -και σε άλλα σημεία που αργότερα δημιούργησε στη Μαύρη Θάλασσα- ούτως ώστε να πάρει γρήγορα μπροστά η μηχανή της οικονομίας της πόλης αυτής.

Πράγματι, μετά τη δημιουργία της Οδησσού το 1795, η πόλη αυτή γεμίζει από Έλληνες, Βουλγάρους, Σέρβους, Αλβανούς κατοίκους, αργότερα ήρθαν και πολλοί Εβραίοι. Το δε ελληνικό στοιχείο ήταν, για αιώνα και πάνω, χαρακτηριστικό στοιχείο της Οδησσού: Πολλά από τα υπέροχα κτίσματα της Οδησσού, ιδιωτικά κτίσματα, ανήκουν σε Έλληνες εμπόρους της Οδησσού. Στον 18οαιώνα για μεγάλο διάστημα δήμαρχος της Οδησσού ήταν ο Γρηγόριος Μαρασλής, ο δωρητής του Μαρασλείου Σχολείου των Αθηνών.

Ο δυναμισμός της Μεγάλης Αικατερίνης και ο ακατάβλητος στόχος της να επεκτείνει τη χώρα της προς την κεντρική Ευρώπη, προς τη Μαύρη Θάλασσα, την έκαμαν θρυλική σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και βέβαια δημιούργησαν και φόβους, διότι δεν ήξερε κανείς πού θα σταματούσε αυτή της η επιθετικότητα.

Η Αικατερίνη η Μεγάλη είχε ως σχέδιό της να νικήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία, να απομακρύνει τους Οθωμανούς από την Κωνσταντινούπολη και από τα Βαλκάνια, και βέβαια όνειρό της ήταν να γίνει πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας της η Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα τον εγγονό της τον ονόμασε Κωνσταντίνο, πιστεύοντας ότι θα στεφθεί κάποια στιγμή τσάρος στην Κωνσταντινούπολη και θα ήταν ο Κωνσταντίνος ο 12ος. Δηλαδή ο επόμενος Κωνσταντίνος μετά τον Κωνσταντίνο τον Παλαιολόγο, που ήταν 11ος, σαν να υπάρχει μια συνέχεια της Ρωσικής Αυτοκρατορίας με εκείνη της Βυζαντινής.

Η Ρωσική Αυτοκρατορία θα δώσει επανειλημμένες μάχες με τους Οθωμανούς, η Αικατερίνη η Μεγάλη θα παρακινήσει τα Ορλωφικά, τα οποία είχαν πάρει μεγάλη διάσταση στην Πελοπόννησο, στέλνοντας τους αδελφούς Ορλώφ να υποκινήσουν τους Έλληνες σε εξέγερση. Επίσης κατέλαβε για ένα διάστημα το Αιγαίο και τα νησιά του, συγκρούστηκε με τους Τούρκους, το 1774 τους κατενίκησε, υπεγράφη η Συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή και αργότερα άρχισε να τους απωθεί από πολλά σημεία της αυτοκρατορίας τους στα βορειότερα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η Αικατερίνη η Μεγάλη άφησε έναν θρύλο πίσω της. Και κυρίως, εκείνο που άφησε σαν κληρονομιά στη Ρωσική Αυτοκρατορία είναι η σύγκρουσή της με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, μια αυτοκρατορία που βρισκόταν ήδη σε πορεία παρακμής (η Οθωμανική Αυτοκρατορία) ενώ η Ρωσική Αυτοκρατορία είναι σε άνοδο και συνεχή ενίσχυση.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *