Χνουμ

Ο Χνουμ, κριοκέφαλος θεός από την περιοχή των καταρρακτών του Νείλου, έχει ως κύρια ασχολία του το φτιάξιμο ανθρώπων. Πιστεύεται πως έπλασε την ανθρώπινη μορφή πάνω σε κεραμικό τροχό. Όσον αφορά στον θεό Χνουμ, υπάρχει μια προοδευτική σύνδεση ανάμεσα στους θεούς και τους ανθρώπους.

Χνουμ

Ο κριός, το ιερό ζώο του Χνουμ, είναι σύμβολο γονιμότητας στον φυσικό κόσμο. Στο Ασουάν, στον καταρράκτη του Νείλου, ο Χνουμ εξουσίαζε τα σπήλαια του Χαπί, θεού των πλημμυρών. Πριν την δημιουργία των αρδευτικών έργων στο Ασουάν, ο Νείλος κάθε χρόνο ξεχείλιζε. Το νερό κάλυπτε τους αγρούς, και, όταν αποσυρόταν, άφηνε πίσω του ένα στρώμα από την πλούσια ιλύ που μετέφερε από το Σουδάν. Στο γόνιμο αυτό έδαφος οι Αιγύπτιοι αγρότες καλλιεργούσαν κριθάρι και ένα είδος σιταριού, ενώ οι σοδειές απέδιδαν περίσσευμα σιτηρών. Έτσι η ευημερία προερχόταν από τις πλημμύρες και ο Χνουμ ως ρυθμιστής τους θεωρείτο ευεργέτης του λαού της Αιγύπτου.

Στο ναό της Έσνας στην Άνω Αίγυπτο τιμούσαν τον Χνουμ ως δημιουργό όλων των ανθρώπων. Οι πράξεις του Χνουμ καθώς έπλαθε το ανθρώπινο σώμα περιγράφονται καθαρά και σώζονται με τη μορφή λεπτομερούς ανατομικής έκθεσης. Κατηύθυνε τη ροή του αίματος γύρω από τα οστά και προσέθετε το δέρμα γύρω από το σώμα. Εγκατέστησε αναπνευστικό σύστημα στο σώμα, σπονδυλική στήλη για να το στηρίζει και εξοπλισμό για την πέψη. Καθώς ταίριαζε στις τεκνοποιητικές του αρμοδιότητες, σχεδίασε τα γεννητικά όργανα έτσι ώστε να παρέχουν τη μεγαλύτερη δυνατή άνεση χωρίς απώλειες στη λειτουργικότητα κατά τη διάρκεια της συνουσίας. Επέβλεψε τη σύλληψη στη μήτρα και διαχώρισε τα στάδια του τοκετού.

Άλλες περιγραφές υποστηρίζουν ότι η εργασία του Χνουμ στον τροχό είναι συνεχής και περιορίζεται μόνο στους Αιγύπτιους, αλλά και σε ανθρώπους που μιλούν άλλες γλώσσες. Πρόκειται για ένα συμπατικό δημιουργό που έδωσε μορφή στους θεούς, τους ανθρώπους, τα ζώα, τα πτηνά, τα ψάρια και τα ερπετά.

Μύθοι και Ιστορία των λαών