Την 74η επέτειο της πρώτης επίθεσης με ατομική βόμβα στην ιστορία και την μνήμη των 140.000 νεκρών του ολέθρου, τιμούν σήμερα οι κάτοικοι της Χιροσίμα, με προσευχές, κεριά και λουλούδια στο Πάρκο της Μνήμης για την Ειρήνη, παρόντος και του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε.
Ο δήμαρχος της Χιροσίμα, Καζούμι Ματσούι, απηύθυνε έκκληση στο Τόκιο και στην κυβέρνηση Άμπε να επικυρώσει τη συνθήκη του ΟΗΕ για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, η οποία εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2017 από 122 χώρες και την έχουν υπογράψει έκτοτε οι μισές από αυτές, ωστόσο απορρίπτεται από όλες τις πυρηνικές δυνάμεις.
«Απευθύνω έκκληση στην κυβέρνηση της μοναδικής χώρας η οποία βίωσε την εμπειρία της χρήσης των πυρηνικών όπλων σε καιρό πολέμου να ανταποκριθεί στο αίτημα των χιμπακούσα (των ανθρώπων που επέζησαν από τον βομβαρδισμό) να δουν τη συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων να επικυρώνεται», τόνισε ο Ματσούι.
«Προτρέπω τους Iάπωνες ηγέτες να επιδείξουν τον ειρηνισμό που είναι εγγεγραμμένος στο Σύνταγμά μας κάνοντας αυτό το βήμα προς την κατεύθυνση ενός κόσμου απαλλαγμένου από τα πυρηνικά όπλα», πρόσθεσε ο δήμαρχος της πόλης.
Η ατομική βόμβα «Λιτλ Μπόι» («Αγοράκι») ρίφθηκε στη Χιροσίμα την 6η Αυγούστου 1945 από αμερικανικό βομβαρδιστικό Ενόλα Γκέι. Η βόμβα ισοπέδωσε σχεδόν την πόλη και στοίχισε τη ζωή ακαριαία σε 70.000 ανθρώπους και συνολικά, τις εβδομάδες που ακολούθησαν, σε 140.000 ανθρώπους.
Τρεις ημέρες αργότερα, μια δεύτερη αμερικανική ατομική βόμβα ισοπέδωνε την πόλη Ναγκασάκι, προκαλώντας τον θάνατο 74.000 ανθρώπων, τόσο από την πυρηνική έκρηξη, όσο και από τις συνέπειες τις ραδιενέργειας. Τη 15η Αυγούστου 1945, η Ιαπωνία θα ανακοίνωνε την συνθηκολόγησή της.
Το φάσμα του πυρηνικού ολέθρου παραμένει στο μυαλό πολλών στην Ασία, όπου το πρωί της Τρίτης [τοπική ώρα] έγινε νέα δοκιμαστική εκτόξευση «πυραύλων άγνωστου τύπου» από τη Βόρεια Κορέα, χώρα που διαθέτει πυρηνικά όπλα.
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ και η Ρωσία, έπειτα από έξι μήνες διαλόγου κωφών, την Παρασκευή επισημοποίησαν την κατάργηση της INF, εμβληματικής συμφωνίας του τέλους του ψυχρού πολέμου που απαγόρευε τα πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς (500-5.500 χιλιομέτρων).