Το Τσατάλ Χουγιούκ είναι μία θέση στην κεντροανατολική Τουρκία και το όνομα ενός τούρκικου χωριού που είναι κοντά στην ανασκαφή, που έγινε στο Γκεμπεκλί Τεπέ. Το Γκεμπεκλί Τεπέ είναι σύμπλεγμα μνημείων, το Τσατάλ Χουγιούκ είναι οικισμός, είναι μια πόλη.
Το Τσατάλ Χουγιούκ αναπτύχθηκε γύρω στο 6500-6000 π.Χ. και κάλυπτε μια έκταση 130 στρεμμάτων. Έχει το εξής καταπληκτικό χαρακτηριστικό: ότι είναι μία πόλη κτισμένη με τέτοιο τρόπο ώστε τα σπίτια είναι τελείως κολλημένα το ένα με το άλλο, δεν υπάρχουν δρόμοι, αλλά στα σπίτια μπαίνεις ανεβαίνοντας με σκάλες, προφανώς ξύλινες, φτάνοντας στις οροφές και οροφή την οροφή φτάνεις στο δικό σου σπίτι και από την οροφή του δικού σου σπιτιού μπαίνεις μέσα στο σπίτι σου. Δηλαδή στο σπίτι σου δεν μπαίνεις από πόρτα, στο επίπεδο του δρόμου, αλλά από την οροφή, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν μεγάλο φόβο. Όλο αυτό το σύμπλεγμα, στην ουσία, είναι ένα οχυρωμένο σύμπλεγμα διότι στο χαμηλότερο επίπεδο δεν υπάρχουν ανοίγματα, είναι συμπαγείς τοίχοι. Είναι διώροφα τα σπίτια, στο υψηλότερο επίπεδο, που φτάνεις με σκάλες, εκεί αρχίζουν και υπάρχουν ανοίγματα. Οι διώροφες αυτές κατοικίες περιελάμβαναν εστία -ένα είδος τζακιού- ήταν διακοσμημένες (έχει σωθεί η διακόσμηση στους τοίχους), με σκηνές κυνηγιού και σκηνές ανθέων, και είχαν και αποχέτευση.
Η Γεωργική Επανάσταση παρήγαγε πόλεις, κτίσματα, τείχη, ναούς, τα συμπλέγματα που σήμερα γνωρίζουμε περισσότερο. Η Γεωργική Επανάσταση, από τη Μεσοποταμία εξελίχτηκε και σε άλλες περιοχές του κόσμου, μεγαλιθικά και εντυπωσιακά μνημεία βρίσκουμε και σ’ άλλες περιοχές της Γης. Ένα σπουδαίο μνημείο, παλαιολιθικό, βρίσκεται στο νησί της Μάλτας και λέγεται Γκότζο. Είναι ένα αινιγματικό κτίσμα περίπου του 4000 π.Χ. και γίνονται συζητήσεις γιατί οι χώροι έχουν αυτό το σχήμα και τα συγκεκριμένα ανοίγματα. Πολύ συχνά απαντάται αυτό το ερώτημα σε σχέση με τις αναζητήσεις των ανθρώπων όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο πέφτουν οι ακτίνες του ήλιου, συγκεκριμένες μέρες του χρόνου. Αυτή η αναζήτηση φαίνεται ότι ήταν σημαντική για τους ανθρώπους αυτής της περιόδου, των πρώιμων εποχών της Αγροτικής Επανάστασης.
Ένα τέτοιο κτίσμα, πάλι αινιγματικό, που χρονολογείται το 2500-2800 π.Χ. είναι το περίφημο Στόουνχετζ στην Αγγλία, μεγαλιθικό συγκρότημα κι αυτό, για το οποίο που οι ερευνητές είναι βέβαιοι ότι τα ανοίγματά του αναζητούν την κατεύθυνση του ήλιου και παίζει κάθε στιγμή ρόλο το πέρασμα των ακτίνων του ήλιου σε σημεία τα οποία ήθελαν να αποτυπώσουν οι άνθρωποι αυτοί. Και βέβαια στην περίοδο αυτή, της Γεωργικής Επανάστασης, τα πρώτα χιλιάδες χρόνια, ο άνθρωπος κτίζει και προσπαθεί να καλύψει ανάγκες αναζήτησής του για το Σύμπαν, αλλά κυρίως ανάγκες της εγκατάστασής του και της εξυπηρέτησης των αναγκών του.
Σε αυτή την περίοδο σε κτίσματα του 2500 π.Χ. -αλλά και στην θέση Τσατάλ Χουγιούκ, που είναι του 6500 π.Χ. στην Τουρκία- υπήρχε πρόβλεψη για την απορροή των υδάτων, στις θέσεις του σημερινού Πακιστάν Μοχέντζο Ντάρο και Χαράπα, τότε περιοχή της Ινδίας. Αυτές οι πόλεις ήταν καταπληκτικές. Το Μοχέντζο Ντάρο θεωρείται ότι πιθανόν εκεί στο 2500 π.Χ. να ήταν η μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο.
Οι κατοικίες στο Μοχέντζο Ντάρο είχαν ύδρευση, εσωτερική δυνατότητα ατομικής υγιεινής και αποχέτευση των υδάτων. Από εκατομμύρια χρόνια νομαδικής ζωής κατά τα οποία ζούσαμε σε σπηλιές, σε πρόχειρα καταλύματα και ενδιαιτήματα, προσπαθώντας να ζεσταθούμε με μια φωτιά, στην καλύτερη περίπτωση, και με κάποια δέρματα, η Αγροτική Επανάσταση μας οδήγησε σε έναν καταπληκτικό καινούργιο τρόπο ζωής, εντυπωσιακό, όπου καλύπτουμε τις ανάγκες μας με στιβαρές κατασκευές, περίπλοκες, επεξεργασμένες, πραγματικά καινούργιου τύπου αναζητήσεις κάλυψης των προβλημάτων του ανθρώπου.
[…] με υψηλό πολιτισμό, μεταξύ των οποίων οι Χαράπα και Μοχέντζο Ντάρο. Tο 1600 π.Χ. κατέβηκαν Άριοι από περιοχές κοντά στην […]
[…] σε ένα συγκεκριμένο μέρος δημιουργήθηκαν χωριά (Τσατάλ Χουγιούκ, Μοχέντζο Ντάρο), διότι μια μεγάλη τομή ήταν ότι πλέον οι άνθρωποι ως […]
[…] και τη γλώσσα τους. Οι κάτοικοι του Γκεμπεκλί Τεπέ, του Τσατάλ Χουγιούκ, του Μοχέντζο Ντάρο, μας είναι άγνωστοι. Στο Μοχέντζο […]