Το Τριώδιο αποτελεί μια μακρά εκκλησιαστική περίοδο 10 εβδομάδων, η οποία κορυφώνεται το Πάσχα. Ξεκινάει την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου και ολοκληρώνεται το Μεγάλο Σάββατο. Κατά τη διάρκεια της παραπάνω περιόδου εντάσσονται τόσο οι Απόκριες και η «Καθαρά Δευτέρα», όσο και η Μεγάλη Σαρακοστή και η Μεγάλη Εβδομάδα.

Οι τέσσερις περίοδοι του Τριωδίου
Στο πλαίσιο αυτό, το Τριώδιο κατατμείται σε τέσσερις περιόδους:
- Την πρώτη εβδομάδα: Οι πιστοί καταναλώνουν ελεύθερα κάθε φαγητό, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
- Την δεύτερη εβδομάδα: Οι πιστοί καταναλώνουν ελεύθερα κάθε φαγητό, εκτός της Τετάρτης και της Παρασκευής. Η Πέμπτη είναι και η «Τσικνοπέμπτη».
- Την τρίτη εβδομάδα: Οι πιστοί καταναλώνουν ελεύθερα όλα τα γαλακτομικά προϊόντα, τα αυγά, τα ψάρια και τα παράγωγα του ελαιόλαδου. Απαγορεύεται όμως, η κατανάλωση κρέατος.
- Από την Καθαρά Δευτέρα ως το Μεγάλο Σάββατο: Οι πιστοί καλούνται να τηρήσουν τη νηστεία, αποφεύγοντας την κατανάλωση κρέατος, γαλακτομικών και ψαριών. Εξαίρεση αποτελούν η Καθαρά Δευτέρα, η 25η Μαρτίου και η Κυριακή των Βαΐων, κατά τις οποίες οι πιστοί επιτρέπεται να καταναλώνουν ψάρι.
Γιατί ονομάζεται Τριώδιο
Το Τριώδιο αποτελεί μία θρησκευτική περίοδο και αντλεί την ονομασία του από το Λειτουργικό Βιβλίο της Ορθόδοξης Ελληνικής Εκκλησίας, το τριώδιο, στο οποίο ενυπάρχουν όλοι οι Θρησκευτικοί Ύμνοι των Κυριακών – από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου έως το Μεγάλο Σάββατο. Ονομάζεται έτσι, καθώς οι περισσότεροι Κανόνες της πρωινής Ακολουθίας εμπεριέχουν τρεις Ωδές – ενώ τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου εμπεριέχουν εννέα Ωδές.
Το Τριώδιο και οι αργίες του
Κατά τη διάρκεια της μεγάλης περιόδου του Τριωδίου – για καλή τύχη των εργαζομένων και των πιστών – υπάρχει μια σειρά αργιών, οι οποίες προσφέρονται για ξεκούραση.
Οι αργίες είναι οι εξής:
- Καθαρά Δευτέρα
- Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, 25η Μαρτίου
- Μεγάλη Παρασκευή
- Μεγάλο Σάββατο
- Κυριακή του Πάσχα
- Δευτέρα του Πάσχα
Το Τριώδιο και τα έθιμα του
Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο του Τριωδίου λαμβάνουν χώρα πολλαπλά έθιμα σ’ όλη την Ελλάδα, τα οποία αντλούν έμπνευση τόσο από τη θρησκευτική παράδοση, όσο και την τοπική κουλτούρα κάθε περιοχής.
Για παράδειγμα, υπάρχει το έθιμο της «κουλούρας» στην Πάτρα, το έθιμο των «Κουτσομπολιών» στην Κέρκυρα, οι «Καραγκούνηδες» στην Καρδίτσα, το «κλέψιμο της αρκούδας» στο Μεσδάνι (Καρδίτσα), το «πέταγμα του Χαρταετού» σ’ όλη την Ελλάδα, το «κάψιμο του Καρνάβαλου» την Κυριακή της Αποκριάς και πολλά άλλα.
Πηγή: https://www.pentapostagma.gr/koinonia/6923235_ti-einai-triodio-poy-ofeiletai-i-onomasia-toy