Το ταξίδι του Αριστέα, του Προκοννήσιου, στη δυτική Ασία και τη Σιβηρία αποτελεί ουσιαστικά τις πρώτες εξερευνήσεις των Ελλήνων της Αρχαϊκής εποχής. Ο Αριστέας ήταν λάτρης του Απόλλωνα και θέλησε να πάει στη χώρα των Υπερβόρειων, οι οποίοι ήταν πιστοί του Φοίβου και έστελναν κάθε επτά χρόνια τα δώρα τους στη Δήλο. Ο Αριστέας ξεκίνησε το ταξίδι του στα μέσα του 7ου αιώνα, αλλά δεν το ολοκλήρωσε, γιατί, όταν έφτασε στη χώρα των Αριμασπών, εμποδίστηκε από τον πόλεμο που είχαν ξεκινήσει αυτοί με τους Γρύπες, τους φύλακες του χρυσού του Βορρά. Επιστρέφοντας, ύστερα από πολλά χρόνια στην Προκόννησο, δημοσίευσε το έπος Αριμάσπεια που αναφέρεται σε αυτό το ταξίδι.
Το έπος του Αριστέα έχει χαθεί, το μνημονεύουν όμως πολλοί αρχαίοι συγγραφείς. Σε αυτό ο Αριστέας αναφέρει τις χώρες από τις οποίες πέρασε και τους λαούς που κατοικούσαν σε αυτές. Από τους ιστορικούς και τους μεταγενέστερους σχολιαστές, οι χώρες που διέτρεξε ο Αριστέας έχουν ταυτιστεί με αυτές που βρίσκονται στην αχανή έκταση που απλώνεται από τις βόρειες ακτές της Μαύρης Θάλασσας ως τη σημερινή Κίνα. Οι χώρες των Σκυθών εκτείνονταν στα βόρεια του Εύξεινου Πόντου, μέχρι τον ποταμό Βόλγα. Οι χώρες των Σταυροματών βρίσκονται μεταξύ Βόλγα και Ουραλίων, ανατολικότερα τους ζούσαν οι Αργιππαίοι και οι Θυσσαγέτες και ακόμα πιο ανατολικά, ως τα σύνορα της Κίνας οι Ισσηδόνες. Η χώρα των Αριμασπών τοποθετείται στη σημερινή Μογγολία και πέρα από αυτούς, στις ακτές της Ετέρας θάλασσας (του Ειρηνικού Ωκεανού) κατοικούσαν οι Υπερβόρειοι.
Το ταξίδι του Αριστέα και τα Έπη των Αριμασπών έχουν γοητεύσει πολλούς ιστορικούς και ερευνητές, γιατί αναφέρονται σε πολύ μεγάλο μήκος ταξίδι, που έγινε σε τόσο παλιά εποχή. Έχει δημιουργηθεί αληθινό «πρόβλημα Αριστέα», ανάλογο με το «ομηρικό πρόβλημα», γιατί η προσωπικότητα του δημιουργού του είναι κάπως αμφιλεγόμενη. Αναφέρεται ως θαυματοποιός και κάποιοι τον θεωρούσαν Έλληνα σαμάνο. Οι αρχαίοι συγγραφείς, με πρώτο τον Ηρόδοτο, παραδέχονται πως το ταξίδι του Αριστέα έγινε.
Πηγή: https://sarantakos.wordpress.com/2019/01/08/orizon-12/