Το δουλεμπόριο υπήρχε στην αρχαιότητα σε τεράστια κλίμακα. Οι αρχαίοι Έλληνες, οι Ρωμαίοι είχαν χιλιάδες δούλων, που χρησιμοποιούσαν, από τους αιχμαλώτους που συνελάμβαναν ή τους αγόραζαν. Το δουλεμπόριο υπήρχε συνεχώς και εκείνοι οι οποίοι είχαν πρωτοπορήσει στο δουλεμπόριο της Αφρικής ήταν οι Άραβες.
Οι Άραβες είχαν δύο βάσεις στις οποίες φόρτωναν δούλους στην ανατολική Αφρική (είναι η Μομπάσα και η Κίλουα) και μετέφεραν τους δούλους, αυτούς τους μαύρους, σε όλες τις περιοχές του Κόλπου και της Ερυθράς Θάλασσας και της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, καθώς και η
Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αυτό διότι ήταν πάρα πολύ αναγκαίο να έχεις δούλους μαύρους στο σπίτι σου, εφόσον ήθελες να δείχνεις ότι είσαι άξιο μέλος της κοινωνίας.
Σε αυτές τις κοινωνίες του αραβικού 9ου, 10ου, 11ου αιώνα ή του τουρκικού 12ου, 13ου-18ου αιώνα οι δούλοι είναι κυρίως οικιακοί. Δεν είναι δούλοι για τις παραγωγικές εργασίες όπως ήταν στην αρχαιότητα, δεν παύει όμως να χρειάζεται η αγορά χιλιάδες δούλων. Και υπήρχε δουλεμπόριο στην Κωνσταντινούπολη, δουλεμπορικά σημεία στη Μαύρη Θάλασσα, υπήρχαν δουλέμποροι Τούρκοι, Ιταλοί, Γάλλοι.
Όταν άρχισε η δράση των Πορτογάλων θαλασσοπόρων και αυτοί άρχισαν να κινούνται κατά μήκος των ακτών της Αφρικής εξερευνώντας το θαλάσσιο ταξίδι, παραλλήλως εξερευνούσαν και τους πόρους που μπορούσαν να αντλήσουν από κάθε περιοχή και λιμάνι, γιατί ο στόχος τους —ήταν το κέρδος.
Στην περιοχή του κέρατος της Αφρικής, στον Κόλπο του Μπενίν βρήκαν κάτι (οι Πορτογάλοι πρώτοι το ανακάλυψαν) που πολύ τους εντυπωσίασε. Εκεί γίνονταν δουλεμπόριο από τις τοπικές φυλές της Αφρικής. Εκεί υπήρχε σταθμός, ένα κτισμένο σημείο στο οποίο συγκεντρώνονταν οι μαύροι δούλοι, έρχονταν οι Άραβες έμποροι και πλήρωναν το ποσό που αναλογούσε και έπαιρναν τους δούλους αυτούς για να τους πουλήσουν.
Αντιστοίχως, και οι Ευρωπαίοι όταν έφτασαν εδώ, στον Κόλπο του Μπενίν, αντιμετώπισαν κάτι καινούριο γι’ αυτούς. Σε αυτή την περιοχή της Αφρικής, σε αυτό που σήμερα είναι Γκάνα, Νιγηρία κ.λπ., υπήρχε παράδοση δουλεμπορίου. Δηλαδή τοπικές φυλές είχαν παράδοση να χτυπούν άλλες φυλές, να συλλαμβάνουν δούλους και να τους πουλούν σε σκλαβοπάζαρα που αγόραζαν άνθρωποι της Αφρικής. Οι Πορτογάλοι βρέθηκαν στην Ουάιντα, στο Μπενίν, και εκεί στην αγορά είδαν να πωλούνται διάφορα εδώδιμα και εσπεριδοειδή και ανάμεσα στα είδη που πωλούνταν στην αγορά ήταν και άνθρωποι.
Κατάλαβαν ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα αυτού του εμπορίου. Μάλιστα, επειδή ήταν πολύ θρησκευόμενοι, ρώτησαν τον Πάπα εάν μπορούν να εξανδραποδίζουν ανθρώπους και ο Πάπας τους απάντησε ότι μπορούν, μια και είναι άπιστοι και μακριά και δεν ανήκουν στο κλίμα του χριστιανισμού. Έτσι οι Πορτογάλοι μετέτρεψαν αυτή την περιοχή σε κέντρο εντατικού ευρωπαϊκού δουλεμπορίου.
[…] δουλεμπόριο άρχισε τον 16ο αιώνα μ.Χ., φορτώνονταν πλοία και […]