Τομέας D στην Ελλάδα

Οι Βρετανοί προκειμένου να αντισταθούν στο ναζισμό που κέρδιζε ολοένα έδαφος στην Ευρώπη την περίοδο του μεσοπολέμου, δημιούργησαν δύο νέες υπηρεσίες. Αυτές ήταν ο Τομέας D από τη Secret Intelligence Service (υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας) και ο MIR (Miliary Intelligence Research) από το βρετανικό υπουργείο Πολέμου.

O Τομέας D στην Ελλάδα
Έγγραφο του Τομέα D που αναφέρεται στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας ως κάλυψη τα αρχικά EAC (Economic Advisory Commmittee)

Τον Απρίλιο του 1940 αναγνωρίστηκε η σπουδαιότητα της δραστηριότητας του Τομέα D στην περιοχή των Βαλκανίων. Η ιταλική απειλή οδήγησε τον Τομέα στον συμπέρασμα ότι υπήρχε δυσκολία στον έλεγχο από το Λονδίνο των μυστικών οργανώσεων του, που είχαν εγκατασταθεί στις περισσότερες χώρες των Βαλκανίων. Έτσι αποφασίζεται ο Τομέας D (όλο το προσωπικό του) να μεταβεί στη Μεσόγειο. Κατά την άφιξη της η αποστολή δημιούργησε δύο βάσεις του Τομέα D στην Ελλάδα και το Κάιρο.

Η επίθεση των Ιταλών κατά της Ελλάδας, την 28η Οκτωβρίου 1940, εντατικοποίησε τις προσπάθειες του Τομέα D στην περιοχή. Η πίεση του πολέμου έκανε ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια του Τομέα D για τη δημιουργία ενός μυστικού οργανισμού. Για την επίτευξη αυτού του στόχου απαιτούνταν απόλυτη μυστικότητα από τις τοπικές αρχές, οπότε αποφάσισαν να συνεχίσουν να αποκρύπτουν τη δράση τους από την ελληνική κυβέρνηση, της οποίας η στάση σε μια ενδεχόμενη εμπλοκή των Γερμανών στον ελληνοϊταλικό πόλεμο ήταν αβέβαιη.

Η εξέλιξη του πολέμου, όμως, στην Ευρώπη ήταν ραγδαία. Τον Δεκέμβριο του 1940 άρχισε να γίνεται αντιληπτό από τους Βρετανούς ότι μια γερμανική επίθεση στα Βαλκάνια ήταν σχεδόν σίγουρη. Ο Τομέας D, που τον Ιούλιο του 1940 είχε συγχωνευτεί με το MIR και δημιουργήθηκε μια νέα υπηρεσία, η Special Operations Executive (SOE), αναγνώρισε τον σημαίνοντα ρόλο της Αθήνας, η οποία θα μπορούσε να ήταν η βάση για την όλη δραστηριότητα στην Γιουγκοσλαβία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία. Ο ρόλος της SOE αφορούσε μόνο τη δραστηριοποίηση των επαφών της με «φίλους», προμήθεια μυστικών ασυρμάτων και αγγελιοφόρων.

Την παραγωγή προπαγάνδας καθώς και του υλικού για αυτήν ανέλαβαν οι επίσημες βρετανικές αρχές, ενώ η συμμετοχή της SOE ήταν μόνο στον τομέα της διανομής. Το υλικό αφορούσε ταχυδρομικές κάρτες, αφίσες, γελοιογραφίες του Μουσολίνι, φωτογραφίες Ιταλών αιχμαλώτων, υλικό από την εκστρατεία των συμμάχων στη Λιβύη. Τον Δεκέμβριο του 1940, και ενώ οι επιχειρήσεις του ελληνικού στρατού συνεχίζονταν, η SOE πέτυχε την αποστολή 115.000 ταχυδρομικών καρτών στους Έλληνες στρατιώτες στο μέτωπο, για να αλληλογραφήσουν με τις οικογένειες τους τα Χριστούγεννα.

Οι Βρετανοί προσπαθούσαν να καταστήσουν σαφές ότι ο πόλεμος γινόταν ενάντια στον φασισμό και όχι ενάντια στους Ιταλούς ή τους Γερμανούς. Η SOE ήθελε να δραστηριοποιηθεί στα Βαλκάνια χρησιμοποιώντας την οργάνωση της στην Ελλάδα. Κατάφερε να χρησιμοποιήσει τον ραδιοφωνικό σταθμό Αθηνών για εκπομπές σε διάφορες βαλκανικές χώρες με σκοπό τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης προς την πλευρά των Βρετανών και δίνοντας συνεχείς πληροφορίες για τις αποτυχίες των Ιταλών. Η SOE κατάφερε να να έχει τον πρακτικό έλεγχο του συντάκτη των εκπομπών, των εκφωνητών και των γραφέων.

Η προετοιμασία οργανώσεων για τη διεξαγωγή δολιοφθορών όταν καταληφθεί η Ελλάδα ήταν ίσως το σημαντικότερο κομμάτι της δραστηριότητας της SOE. Η SOE πραγματοποιούσε όλες τις επαφές της εν αγνοία της ελληνικής κυβέρνησης. Έτσι επιθυμούσε να να επιλέγει τους συνεργάτες της, τόσο για την προπαγάνδα όσο και για τις δολιοφθορές, από κύκλους που ήταν αντίθετοι με το καθεστώς Μεταξά.

Η δραστηριότητα του Τομέα D στην Ελλάδα ανακόπτεται από την είσοδο των γερμανικών δυνάμεων. Το κλιμάκιο της SOE περνάει στην Κρήτη και από εκεί, μετά την κατάληψη του νησιού, στο Κάιρο. Από εκείνη τη στιγμή ξεκινάει μια άλλη περίοδος δραστηριότητας της SOE, με στόχο την επαφή με την κατεχόμενη Ελλάδα και την ενεργοποίηση των μυστικών οργανώσεων στο εσωτερικό της.

Σχόλια

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Γιατί δεν ξεκινάτε τη συζήτηση;

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *