Οι Άγγλοι μεταχειρίστηκαν την Ινδία κατά κύριο λόγο για την απόσπαση των πλούσιων προϊόντων που παρείχε και κυρίως το βαμβάκι για τις ανάγκες της βιομηχανικής μητρόπολης. Η Αγγλία χρειαζόταν να αποσπά με τους ταχύτερους και ευμενέστερους ρυθμούς για εκείνη, να φορτώνονται γρήγορα τα προϊόντα στα πλοία της και να οδηγούνται γρήγορα στην Αγγλία. Βοηθός της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στα εμπορικά ζητήματα ήταν τα τεχνικά έργα που δημιουργήθηκαν από τους Άγγλους στη Ινδία.

Αυτά τα τεχνικά έργα αφορούσαν βελτίωση των γεωργικών μεθόδων, βελτίωση των εκτάσεων γεωργίας, αποξηράνσεις ελών και τεναγών, δημιουργία καναλιών, εξαιρετικές λιμενικές εγκαταστάσεις σε πολλά σημεία όχι μόνο στα παράλια αλλά και σε ποτάμιους δρόμους.
Το μεγαλύτερο τεχνικό έργο της Αγγλίας στην Ινδία είναι το σιδηροδρομικό δίκτυο. Αυτό άρχισε να δημιουργείται μετά το 1850. Είναι ένα από τα σπουδαιότερα τεχνικά έργα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Καλύπτει όλη την ινδική υποήπειρο. Κατασκευάστηκαν περισσότερο από 40.000 χλμ. σε πολύ δύσκολα εδάφη.
Το σιδηροδρομικό δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ινδία παραμένει μία από τις μεγάλες κληρονομιές που άφησαν πίσω οι Άγγλοι. Μέχρι σήμερα ο σιδηρόδρομος είναι το πιο αγαπητό μέσο μεταφοράς του ενός δισεκατομμυρίου τριακοσίων εκατομμυρίων ανθρώπων είναι σήμερα η Ινδία και βέβαια η μετακίνηση στην Ινδία γίνεται πάνω στα τρένα, σήμερα, με αυτό τον τρόπο.
Ο σιδηρόδρομος συνέβαλε στην ενοποίηση της Ινδίας -μια χώρα η οποία για χιλιάδες χρόνια είναι κατακερματισμένη- και βέβαια διευκόλυνε τους Άγγλους για στρατιωτικούς πολιτικούς λόγους και κυρίως για οικονομικούς λόγους, διότι μεταφέρονταν τα προϊόντα ταχύτερα, οικονομικότερα και αποτελεσματικότερα. Σε αυτά τα χιλιάδες χιλιόμετρα σιδηροτροχιών, στις μεγάλες πόλεις αλλά και στις δευτερεύουσες, συχνά πυκνά χτίστηκαν επιβλητικοί σταθμοί, διότι έπρεπε να εκπέμπουν το κύρος, τη δύναμη της αγγλικής κυριαρχίας, με κορυφαίο τον σιδηροδρομικό σταθμό της Βομβάης.