Ταξίδια του Περσέα και του Ηρακλή

Το Βιβλίο, Σχίζοντας τις γραμμές των οριζόντων, είναι το τρίτο βιβλίο του Δημήτρη Σαραντάκου που αναφέρεται στην αρχαιότητα. Αφηγείται ταξίδια των αρχαίων εξερευνητών. Εδώ θα διαβάσουμε για τα ταξίδια του Περσέα και του Ηρακλή.

Ταξίδια

Το ταξίδι του Περσέα στην Αιθιοπία

Ο Περσέας ήταν, κατά την παράδοση, γιος του Δία και της Δανάης, κόρης του βασιλιά του Άργους, Ακρίσιου, η οποία για να γλιτώσει από την οργή του πατέρα της, τον έβαλε σε στεγανό κάνιστρο και τον άφησε στο έλεος των κυμάτων, τα οποία τον έβγαλαν στη Σέριφο. Εκεί ο Περσέας μεγάλωσε προστατευόμενος του βασιλιά του νησιού, ο οποίος αργότερα από φόβο μήπως του πάρει το θρόνο, τον έστειλε να του φέρει το κεφάλι της Μέδουσας, ενός αποκρουστικού τέρατος που με την όψη μόνο απολίθωνε τους ανθρώπους.

Ο Περσέας αναζητώντας τη Μέδουσα, περιπλανήθηκε σε πολλές χώρες και ιδίως στην Αφρική, κι έφτασε μέχρι την Αιθιοπία, όπου έσωσε την Ανδρομέδα, την κόρη του Κηφέα, του τοπικού βασιλιά, σκοτώνοντας το δράκο, που πήγε να την φάει. Τελικά βρήκε τη Μέδουσα, της έκοψε το κεφάλι και γύρισε μαζί με την Ανδρομέδα στη Σέριφο. Στο μύθο του Περσέα συναντούμε πολλά στοιχεία, που τα βρίσκουμε σε μεταγενέστερους μύθους. Ειδικότερα ο μύθος του ήρωα που σκοτώνει το δράκο, επέζησε χιλιάδες χρόνια, ως τις μέρες μας, μόνο που ο ήρωας μετονομάστηκε σε Άγιο Γεώργιο.

Τα ταξίδια του Ηρακλή στην Ιταλία και δυτική Μεσόγειο

Ο Ηρακλής, εκτελώντας τις διαταγές του Ευρυσθέα, περιπλανήθηκε σε όλο τον μεσογειακό κόσμο. Από τον έβδομο άθλο και μετά, ο Ευρυσθέας τον έστελνε σε όλο και πιο μακρινά μέρη, στην Κρήτη για να φέρει τον άγριο ταύρο της, στη Θράκη για τα ανθρωποφάγα άλογα του Διομήδη, πέρα από τη Μαύρη Θάλασσα, στη χώρα των Αμαζόνων για να φέρει τη ζώνη της Ιππολύτης, στη δυτική εσχατιά της Λιβύης, κοντά στον ωκεανό, για να φέρει τα μήλα από τον κήπο των Εσπερίδων και ακόμα πιο μακριά, σε νησί μέσα στον ωκεανό, για να κλέψει τα πρόβατα του Γηρυόνη,

Πέρασε ακόμη από τον Καύκασο, όπου σκότωσε το γύπα που κατέτρωγε το συκώτι του Προμηθέα και περιπλανήθηκε στην Ιταλία και την Αδριατική.

Όσον αφορά την εκστρατεία του Ηρακλή στην Ινδία, αυτή πρέπει να έγινε πολύ αργότερα από την εκστρατεία του Διονύσου, αφού σύμφωνα με τις μυθολογικές παραδόσεις ο Ηρακλής ήταν κατά έξι γενεές νεότερος από τον Διόνυσο.

Πρέπει πάντως να επισημανθεί ως όχι μόνον ο Ερατοσθένης στην αρχαιότητα, αλλά και το πλείστον των νεότερων ερευνητών, αμφισβητούν αυτούς του μύθους περί των Νυσσαίων και των εκστρατειών του Διονύσου και του Ηρακλή στην Ινδία που τους θεωρούν προπαγανδιστικές επινοήσεις, συνδεόμενες με την αντίστοιχη εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ινδία.

Δημήτρης Σαραντάκος

Πηγή: https://sarantakos.wordpress.com/2019/01/08/orizon-12/

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *