Στον Καφηρέα

Ο αιγυπτιακός στόλος είχε εισπλεύσει στο λιμάνι του Νεοκάστρου βομβαρδίζοντας το φρούριο ενώ το υπόλοιπο τμήμα είχε εκταθεί στο στόμιο του λιμανιού του ως τη Μεθώνη και τις Οινούσσες, για να καλύψει τις επιχειρήσεις των αιγυπτιακών αγημάτων μέσα στο όρμο της Σφακτηρίας και να αποκρούσει ενδεχόμενες πολεμικές ενέργειες του ελληνικού στόλου. Μετά την καταστροφή τουρκικών πλοίων από τον Μιαούλη στη Μεθώνη, οι Έλληνες σκόπευαν να προχωρήσουν στην εκτέλεση του δεύτερου σχεδίου τους: να εισδύσουν στο λιμάνι του Νεοκάστρου, να κάψουν τον στόλο και έτσι να σώσουν τους πολιορκημένους συμπατριώτες τους που εξακολουθούσαν να αμύνονται απεγνωσμένα. Στις 11 Μαΐου οι πολιορκημένοι του Νεοκάστρου παραδόθηκαν. Έτσι έπαψε κάθε ελληνική αντίσταση στη μεσσηνιακή χερσόνησο.

Στον Καφηρέα
Ιωάννης Κυριακός. Με τον «Αχιλλέα» του έλαβε μέρος σε όλες τις ναυμαχίες του ελληνικού στόλου επικεφαλής σπετσιώτικης μοίρας.

Ο αιγυπτιακός στόλος μετά την παράδοση του Νεόκαστρου στράφηκε προς την Κρήτη. Ο τουρκικός στόλος όμως ερχόταν από τα Δαρδανέλλια. Τα ελληνικά πλοία κινήθηκαν προς Βορρά. Η συνάντηση των δύο στόλων έγινε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Εύβοιας, Άνδρου, Κέας και Αττικής και ο σκληρός αγώνας δόθηκε ανάμεσα στον Καφηρέα και την Άνδρο. Την περιοχή αυτή υπέδειξαν στον Μίλτο Σαχτούρη, επικεφαλής της επιχείρησης, οι εξάδελφοι Ιωάννης και Αναγνώστης Κυριακός.

35 ελληνικά πλοία με 3 πυρπολικά αντιμετώπισαν πάνω 50 τουρκικά. Η ναυμαχία στον Καφηρέα άρχισε στις 3 το πρωί και τελείωσε στις 6 το απόγευμα. Οι απώλειες των Τούρκων ήταν από μία φρεγάτα, που χάθηκε, 800 άνδρες, και πάρα πολλά πολεμοφόδια που προορίζονταν για το κάστρο της Πάτρας και το Μεσολόγγι, από μία κορβέττα: 300 άνδρες, από τους οποίους πολλοί ήταν Κοζάκοι, Αυστριακοί και Αρμένιοι. Οι απώλειες των Ελλήνων ήταν 3 νεκροί και 4 τραυματίες.

Είκοσι τουρκικά πλοία κατέφυγαν στον κόλπο της Ερέτριας και μια κορβέττα καταδιωκώμενη από 7 ελληνικά πλοία ρίχθηκε και πυρπολήθηκε από τους ίδιους τους άνδρες της στη Δελλαγράτσα της Σύρας. Πολλά μεταγωγικά έπεσαν στα χέρια των Ελλήνων. Αυτή είναι η λεγόμενη ναυμαχία του Καφηρέα.

Ο τουρκικός στόλος του Χουσρέφ με τα 35 πλοία, που του είχαν απομείνει, πανικόβλητος κινήθηκε Νότια, ενώ οι Έλληνες μη έχοντας άλλα πυρπολικά, δεν κατάφεραν να τους επιφέρουν άλλα πλήγματα.

Με πληροφορίες από: Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)