Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και με την έκρηξη του πολέμου άρχισαν να διαφαίνονται οι δύο πλευρές της σύγκρουσης. Οι δύο γίγαντες της σύγκρουσης, δηλαδή οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Σοβιετική Ένωση, θα μπουν στον πόλεμο στο τέλος του 1941. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του Το 1939, το 1940 και το μισό 1941, δηλαδή τα πρώτα δύο χρόνια του πολέμου, οι δύο γίγαντες της σύγκρουσης αυτής, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σοβιετική Ένωση, δεν θα μετέχουν στον πόλεμο, θα μπουν με καθυστέρηση μεγάλη και, επομένως, το κύριο βάρος θα πέσει στην Αγγλία, μια και η Γαλλία ηττήθηκε γρήγορα, αφού έπεσε η γραμμή Μαζινό.

Όταν το Ράιχ μπαίνει σε αυτή την περιπέτεια, ήδη η γερμανική πλευρά μαζί με τις περιοχές που
ενσωμάτωσε με τον Ανθοπόλεμο, δηλαδή και την Αυστρία και την Τσεχία, ενσωμάτωσε τη δυτική Πολωνία. Σύμμαχοί της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι η Ιταλία, η οποία έχει καταλάβει και την Αλβανία και την έχει ενσωματώσει, και είναι και η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.
Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Τουρκία, η οποία στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμος ήταν σύμμαχος των Κεντρικών Δυνάμεων, μένει ουδέτερη, όπως, μένει φυσικά ουδέτερη η Ελβετία και η Σουηδία. Το
ενδιαφέρον είναι ότι στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ισπανία η οποία το 1939 είχε πλέον βρεθεί κάτω από τον έλεγχο του στρατηγού Φράνκο με το τέλος του εμφυλίου πολέμου. Ο στρατηγός Φράνκο είχε υποστηριχθεί ανοιχτά με την αεροπορία της φασιστικής Ιταλίας και της ναζιστικής Γερμανίας, ο στρατηγός Φράνκο δεν μετέσχε στον πόλεμο. Δήλωσε ότι η χώρα του έχει ζήσει πάρα πολλά από τον εμφύλιο πόλεμο και πρέπει να ανασυνταχθεί και δεν είναι σε θέση να μετάσχει (απλώς με κάποιες μικρές δράσεις).
Η Ισπανία δεν μετέσχε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως και η Πορτογαλία, παρότι είχε κι αυτή απολυταρχικό καθεστώς, και επίσης και η Ιρλανδία. Φυσικά μέσα στις μεγάλες επιτυχίες της πρώτης προέλασης των χιτλερικών στρατευμάτων, δεν ήταν μόνο η ενσωμάτωση της δυτικής Πολωνίας, αλλά και η κατάληψη της Δανίας, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου και της Γαλλίας. Όλα αυτά έγιναν στην πρώτη επέλαση του πολέμου, με τη Νορβηγία να έχει μία μικρή υστέρηση χρόνου στην επίθεσή τους.
Η Γαλλία συνετρίβη μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από τους Χιτλερικούς, επομένως βρέθηκε υπό γερμανική κατοχή. Ένα μεγάλο κομμάτι της Γαλλίας, σχεδόν η μισή Γαλλία, στο κέντρο και προς νότο, υπετάγη και συνετάγη με το Ράιχ. Επειδή η Βόρεια Αφρική πριν από τον πόλεμο ήταν αποικία της Γαλλίας -όπως και όταν τελείωσε ο πόλεμος για κάποιες δεκαετίες παρέμεινε-, η Γαλλία του Βισύ έλεγχε και τις επαρχίες αυτές, τις αποικίες της Γαλλίας. Επομένως το Ράιχ κατακτώντας τη Γαλλία είχε υπό τον έλεγχό του και μεγάλο κομμάτι της Βόρειας Αφρικής.
Η δε Λιβύη βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Ιταλίας. Δηλαδή, ο συνασπισμός της Γερμανίας και των συμμάχων της αντιπροσώπευε ένα πολύ ισχυρό κομμάτι της Ευρώπης, και της Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής. Τα πράγματα, δηλαδή, ξεκινούν για την πλευρά των Γερμανών και των συμμάχων τους με τους καλύτερους οιωνούς. Τον πρώτο χρόνο του πολέμου η ταχύτητα της επέλασης και η ταχύτητα των νικών, τις οποίες επεδείκνυαν τα στρατεύματα της πλευράς αυτής, έκανε τον κόσμο να πιστεύει ότι η νίκη θα είναι με αυτή την πλευρά. Με αυτή την πλευρά είχε συνταχθεί και η Ιαπωνία, στην άλλη άκρη του Ειρηνικού. Τα πράγματα δεν έμοιαζαν καθόλου καλά για την αντίπαλη πλευρά της Γερμανίας.