Οι Σελτζούκοι Τούρκοι ήτανε πολύ σκληροί πολεμιστές και το απέδειξαν σε διάφορες μάχες που έδωσαν με τους Πέρσες και τους Βυζαντινούς του οποίους κατενίκησαν. Ο Αλέξιος Κομνηνός είχε δίκιο να ανησυχεί για τις εξελίξεις και εκείνος είναι που ζήτησε από τον Πάπα, παρότι το σχίσμα είχε γίνει. Παρ’ όλα αυτά, ο Αλέξιος ζητά τη βοήθεια της δυτικής πλευράς για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο των Σελτζούκων και να απελευθερώσει την Αντιόχεια, διότι κατελήφθη και η σπουδαιότατη πόλη της Αντιοχείας, στην οποία υπήρχε και Πατριαρχείο. Έτσι ο Ουρβανός, σταθμίζοντας όλους αυτούς τους παράγοντες, αποφάσισε να ξεκινήσει αυτό το μεγάλο εγχείρημα, που ονομάζεται Σταυροφορίες.

Οι Σταυροφορίες θα διαρκέσουν αιώνες. Η Α΄ Σταυροφορία ξεκινά στην πραγματικότητα το 1096 μ.Χ. Ο Πάπας απευθύνεται σε όλους τους ηγεμόνες της Ευρώπης. Η Ευρώπη ακόμη είναι κατεσπασμένη, είναι σε φεουδαρχικό σύστημα, υπάρχουν πολλές περιοχές με μικρούς ηγεμόνες, αλλού έχουν δημιουργηθεί κάποια μεγαλύτερα κράτη. Φυσικά, υπάρχει και το κράτος το γερμανικό της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που είναι μεγάλο. Και όλους αυτούς προσπαθεί να τους προσεγγίσει, να τους εμπνεύσει ο Πάπας και πράγματι υπάρχει ανταπόκριση.
Η Α΄ Σταυροφορία ήταν ένα πανηγύρι. Σε αυτή τη Σταυροφορία συμμετέσχαν ηγεμόνες με τους στρατούς τους, με τους ιππότες τους, με τους ενόπλους τους και χωρικοί και καθημερινοί άνθρωποι, οι οποίοι θεώρησαν καθήκον τους να κινηθούν και αυτοί προς τα ανατολικά για να σώσουν τους Αγίους Τόπους από τους απίστους.
Η Α΄ Σταυροφορία κινήθηκε πεζή. Από τη Γερμανία, από την Αγγλία, από τη Γαλλία, από όλες τις περιοχές κινήθηκαν, συνέκλιναν, δημιουργήθηκε ένα στράτευμα, το οποίο τελικά κινούνταν αργά, βασανιστικά. Πολλοί από τους μετακινουμένους ήταν καθημερινοί άνθρωποι με τις οικογένειές τους, έσερναν μαζί προβατάκια, γουρουνάκια για να τρώνε στον δρόμο. Πέρασαν μέσα από τα βυζαντινά εδάφη, οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες προσπάθησαν όσο μπορούσαν πιο γρήγορα να τους διεκπεραιώσουν, για να πάνε προς τα ανατολικότερα και εκεί χτύπησαν την Αντιόχεια.
Εκεί συγκρούστηκαν με τους Τούρκους και στη συνέχεια αυτή η στρατιά, ας πούμε, η οποία εμπεριείχε και αμάχους, χτύπησε και τα Ιεροσόλυμα. Η Α΄ Σταυροφορία ότι ήταν επιτυχής. Τα Ιεροσόλυμα κατεκτήθησαν με μεγάλη δυσκολία. Περίπου εκατό χρόνια μετά από την κατάκτησή τους από τους χριστιανούς (ογδόντα χρόνια περίπου μετά) θα ανακαταληφθούν τα Ιεροσόλυμα από τους μουσουλμάνους, από τον Σαλάχ ε Ντιν, ο οποίος ήτανε Κούρδος στην καταγωγή, ένας από τους μεγάλους ήρωες του Ισλάμ. Αυτός κατενίκησε τους Σταυροφόρους, τους εξεδίωξε από τα Ιεροσόλυμα. Έτσι, θα έλεγε κανείς, ότι το εγχείρημα των Σταυροφοριών δεν είχε διάρκεια, παρά μόνο η Α΄ Σταυροφορία, η οποία για κάποιες δεκαετίες είχε αποτέλεσμα.
Ωστόσο, και μετά την Α΄ Σταυροφορία, υπήρξε διαρκές μήνυμα των Παπών να συνεχιστούν οι Σταυροφορίες. Έγινε και Β΄ Σταυροφορία και Γ΄ Σταυροφορία και Δ΄ Σταυροφορία και Ε΄ Σταυροφορία. Μάλιστα, η Δ΄ Σταυροφορία, 1200 μ.Χ., έπαιξε ρόλο και για τα γεγονότα της ανατολικής Μεσογείου, διότι στην Δ΄ Σταυροφορία, η δυτική πλευρά ήταν ισχυρή σε τέτοιο βαθμό, ώστε κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη και ένα μεγάλο τμήμα του βυζαντινού κράτους κατελήφθη από τους Σταυροφόρους. Όπως γνωρίζουμε, το Βυζάντιο κατεκτήθη από το 1204-1261 μ.Χ., αλλά στα χέρια των Δυτικών -Σταυροφόρων και μη- παρέμειναν μεγάλα τμήματα του Βυζαντίου.
Τα Ιεροσόλυμα είναι ιερή πόλη για τρεις θρησκείες: πρώτα είναι η ιερή πόλη των εβραίων φυσικά, δεύτερον είναι η ιερή πόλη για τους χριστιανούς και τρίτον είναι η τρίτη πιο ιερή πόλη -μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα- για τους μουσουλμάνους. Επομένως, για αυτήν την ιερή πόλη μάχονται όλοι και τη διεκδικούν, και οι χριστιανοί Σταυροφόροι θα συγκρουστούν με Άραβες, με Σελτζούκους (γενικά μουσουλμάνους), σκληροτράχηλους πολεμιστές. Θα βρουν μεγάλες δυσκολίες στο έργο
τους, δεν θα τα καταφέρουν τελικά να πάρουν, όπως γνωρίζουμε, την ιερή γη.
Η επέλαση των Σταυροφόρων συνοδεύτηκε από τρομακτικές βιαιότητες και αγριότητες
εναντίον των μουσουλμανικών πληθυσμών. Έκτοτε χωρίζει τις δύο αυτές ομάδες, δηλαδή το
Ισλάμ και τους χριστιανούς, μεγάλο μίσος. Οι μουσουλμάνοι σήμερα διδάσκονται στα
σχολεία τους με λεπτομέρειες φοβερές τις αγριότητες των Σταυροφόρων.
[…] όλο σχήμα των Σταυροφοριών δεν πέτυχε τον στόχο του, δηλαδή να απελευθερώσει τα […]