Με το όνομα Σθένελος αναφέρονται:
- Γιος του Περσέα και της Ανδρομέδας. Βασίλεψε στις Μυκήνες και στο Άργος. Παντρεύτηκε την κόρη του Πέλοπα Νικίππη και απέκτησε δύο κόρες, την Αλκυόνη και τη Μέδουσα και έναν γιο, τον Ευρυσθέα, που αργότερα επέβαλε στον Ηρακλή τους 12 άθλους του. Συγκρούστηκε με τον Αμφιτρύωνα, το βασιλιά της Τίρυνθας -επειδή αυτός είχε σκοτώσει τον αδελφό του Ηλεκτρύωνα- τον κατανίκησε και προσάρτησε την Τίρυνθα στο βασίλειο του.
- Γιος του Καπανέα και της Ευάδνης. Ανήκε στην αριστοκρατική οικογένεια του Άργους, τους Αναξαγορίτες. Ήταν ένας από τους επτά Επιγόνους που εξεστράτευσαν κατά της Θήβας και την κυρίευσαν. Επειδή ήταν ένας από τους μνηστήρες της Ωραίας Ελένης πήρε μέρος στην εκστρατεία κατά της Τροίας, όπου πολέμησε πολύ γενναία. Ήταν πιστός φίλος και σύντροφος του Διομήδη, ηνίοχος στο άρμα του, και μπήκε πρώτος στην Τροία μαζί με τους άλλους που ήταν κλεισμένοι στον Δούρειο Ίππο. Στα ιστορικά χρόνια υπήρχε στο Άργος τάφος και άγαλμα του.
- Γιος του Άκτορα και σύντροφος του Ηρακλή στον πόλεμο του με τις Αμαζόνες. Ο Σθένελος σκοτώθηκε στην Παφλαγονία, όπου και τάφηκε. Αργότερα, όταν πέρασαν από εκεί οι Αργοναύτες, η Περσεφόνη του έδωσε την άδεια να παρουσιαστεί σε αυτούς και να τους ζητήσει να χτίσουν μνημείο της στην παραλία.
- Παππούς του Μίνωα και γιος του Ανδρόγεου. Ήταν και αυτός σύντροφος του Ηρακλή, που τον ακολούθησε από την Πάρο, όπου βρισκόταν, στην εκστρατεία τους κατά των Αμαζόνων. Σαν ανταμοιβή ο ήρωας, έδωσε σε αυτόν και τον αδελφό του Αλκαίο, το νησί της Θάσου. Είναι πιθανό ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο με το προηγούμενο.
- Ένας από τους 50 γιους του Αιγύπτου, που τον απέκτησε με την Τυρία. Παντρεύτηκε τη Σθενέλη για να τον σκοτώσει αυτή κατ’ εντολή του πατέρα της Δαναού, την πρώτη νύχτα του γάμου τους.
- Πατέρας του Κύκνου, που μεταμορφώθηκε στο ομώνυμο του όμορφο πουλί.