Οι Εβραίοι, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, υιοθέτησαν τη γλώσσα των Ισπανών, που ήταν το χαρακτηριστικό πληθυσμιακό στοιχείο. Επειδή στην εβραϊκή γλώσσα η Ισπανία λέγεται «Σεφεράντ» (Sepharad), οι ισπανόφωνοι Εβραίοι ονομάζονται «Σεφαραντίμ» (Sepharadim) και η γλώσσα που μιλούσαν για αιώνες στην Ισπανία, ονομάζεται «λαντίνο» (ladino), από το «Λατίνο». Δηλαδή είναι αρχέγονη, αρχαιοπρεπής ισπανική γλώσσα με στοιχεία εβραϊκά. Έτσι, η παρουσία των Αράβων, η πολιτική παρουσία των Αράβων στην Ιβηρική Χερσόνησο έφερε μαζί της και τον μεγάλο αριθμό Εβραίων κατοίκων, όπου εγκαταστάθηκαν εκεί, οι οποίοι έγιναν ισπανόφωνοι Εβραίοι.
Οι Εβραίοι στον χριστιανικό κόσμο, δηλαδή αυτόν που σήμερα είναι Ευρώπη και Εγγύς Ανατολή της εποχής, ασχολήθηκαν κατά κύριο λόγο με αστικές δραστηριότητες. Οι Εβραίοι στη γη τους, στο Ισραήλ, ήταν γεωργοί και κτηνοτρόφοι κατά κανόνα, αλλά φυσικά ανάμεσά τους υπήρχαν και τεχνίτες και έμποροι. Οι Εβραίοι δεν διασπάρθηκαν μόνο στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και στον ευρωπαϊκό κόσμο, αλλά σε όλη τη Γη (και στην Ασία, μέχρι και την Κίνα και στην Αφρική, αργότερα πέρασαν και στην Αμερική).
Σταδιακά οι Εβραίοι διασπάρθηκαν στην Ευρώπη και πέρασαν στην Γαλλία, στην Αγγλία, στην Ισπανία, προς τη Γερμανία και σταδιακά επεκτάθηκαν και σε άλλα σημεία. Αλλά στην Ιβηρική Χεερσόνησο οι Εβραίοι είχαν πολύ σημαντική παρουσία. Η Ιβηρική Χερσόνησος, είναι η χερσόνησος νοτιότερα της Γαλλίας, που αποτελείται από δύο κράτη σήμερα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι οποίες τον 6ο αιώνα μ.Χ. είχαν καταληφθεί από Βανδάλους και από Βησιγότθους, γερμανικά φύλα.
Το 711 μ.Χ., θα συμβεί ένα γεγονός τεράστιας σημασίας για την ιστορία του κόσμου και της Ευρώπης, οι Άραβες πέρασαν το Γιβραλτάρ και κατέλαβαν την Ιβηρική Χερσόνησο. Και μετά επιχείρησαν να καταλάβουν και την υπόλοιπη Ευρώπη, περνώντας τα Πυρηναία, αλλά στην περιοχή που σήμερα είναι Γαλλία, εκεί τους περίμεναν οι Φράγκοι, οι οποίοι και κατενίκησαν τους Άραβες το 732 μ.Χ. στη μάχη του Πουατιέ. Έτσι οι Άραβες νικήθηκαν κι αναγκάστηκαν να περιοριστούν στην Ιβηρική Χερσόνησο.
Οι Άραβες και το Ισλάμ ήταν εξαιρετικά φιλικοί απέναντι στους Εβραίους. Ο Μωάμεθ είχε πάθος με την εβραϊκή θρησκεία, απόλυτο σεβασμό κι αυτό είναι καταγραμμένο σε όλα τα ιερά κείμενα του Ισλάμ. Μέχρι όμως και τον 19ο αιώνα, Εβραίοι και μουσουλμάνοι ζουν δίπλα δίπλα σε αγαστή συνύπαρξη. Εξ αυτού στις μουσουλμανικές περιοχές Εβραίοι ζουν άνετα κι εγκαθίστανται και πολλαπλασιάζονται κι αυτό συνέβη και με την επέκταση των Αράβων. Καθώς οι Άραβες επεκτάθηκαν στη βόρειο Αφρική, εγκαταστάθηκαν Εβραίοι στις περιοχές των Αράβων και καθώς εγκαταστάθηκαν Άραβες στην Ιβηρική Χερσόνησο, η Ιβηρική Χερσόνησος απέκτησε μεγάλο αριθμό Εβραίων κατοίκων.
Έτσι οι Εβραίοι κάτοικοι έγιναν ένα από τα χαρακτηριστικά πληθυσμιακά στοιχεία της Ιβηρικής χερσονήσου, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, με θαυμάσιες επιδόσεις στην υφαντική, στις τέχνες, στα γράμματα, στην ιατρική, στην επεξεργασία μετάλλων, στη δράση σε ορυχεία κ.λπ.
[…] οι Ρωμανιώτες Εβραίοι για αιώνες. Όταν ήρθαν εδώ οι Σεφαραδίτες Εβραίοι και εγκαταστάθηκαν στις μεγάλες πόλεις της […]
[…] υπό αραβικό έλεγχο και παρουσία. Η παρουσία των Εβραίων επίσης είναι επιβλητική σε διάφορες πόλεις της […]