Από το Δέλτα του Νείλου ως την Νουβία ιερά, αγάλματα και στήλες είναι μάρτυρες ότι κάποτε κυβέρνησε την Αίγυπτο ο Ραμσής Β’. Παρ’ όλες τις προσπάθειες του να διώξει τους Χετταίους από από τη Συρία και τον νότιο Λίβανο απέτυχε. Μετά από περίοδο ψυχρού πολέμου οι Αιγύπτιοι και οι Χετταίοι συνάπτουν ένα σύμφωνο μη επίθεσης που επικυρώθηκε επίσημα στο όνομα των θεοτήτων το 1269π.Χ. Δεκατρία χρόνια αργότερα στήλες στο Καρνάκ, την Ελεφαντίνη και το Αμπού Σιμπέλ αναγέλλουν το συμμαχικό γάμο ανάμεσα στον Ραμσή Β’ και την κόρη του Μεγάλου Πρίγκιπα της Χαττούσας (τον Χετταίο βασιλιά). Έτσι οι δύο άσπονδοι φίλοι συμφιλιώνονται πλήρως χάρη σε μια συνθήκη και ένα γάμο σκοπιμότητας.
Η αιγυπτιακή εκδοχή αναφέρει ότι Μεγάλος Πρίγκιπας της Χαττούσας, αποδίδοντας την ανομβρία στην χώρα του στην επιρροή του Ραμσή Β’ στον χεττιτικό θεό της καταιγίδας, αποφασίζει να στείλει την κόρη του καθώς και άφθονες προσφορές, σε ένδειξη υποτέλειας στην Αίγυπτο. Ο φαραώ μεσολαβεί στον θεό Σεθ ώστε να κρατήσει μακριά τις καταιγίδες από τους ουρανούς κατά το ταξίδι της Πριγκίπισσας. Όταν αυτή φτάνει στην Αίγυπτο ο Ραμσής Β’ εντυπωσιάζεται από την ομορφιά της. Αναγγέλει ότι η πριγκίπισσα θα καταλάβει τη θέση της «συζύγου του βασιλιά, Μαάτ-Νοφερέτ».
Υπάρχει μια στήλη στο Καρνάκ σκοπός της οποίας ήταν να ενθαρρύνει έναν κρυμμένο εθνικισμό τοποθετώντας αυτόν τον γάμο μεταξύ ενός φαραώ και μιας Χετταίας πριγκίπισσας στην εποχή του Ραμσή Β’, όταν ένας γεννημένος στην Αίγυπτο φαραώ κυβερνούσε την χώρα.
Η στήλη ξεκινά με τη συγχώνευση των επιτευγμάτων του Ραμσή Β΄ και του Τούθμωση Δ’. Ο Ραμσής Β’ σύμφωνα με τη στήλη βρίσκεται στη Ναχαράνα, μια περιοχή του Άνω Ευφράτη. Από την ιστορία είναι γνωστό ότι ο Ραμσής Β’ δεν επανέλαβε τα επιτεύγματα του Τούθμωση Α’ και του Τούθμωση Γ’, οι οποίοι έστησαν στήλες στις όχθες του Ευφράτη, αφού οι Χετταίοι στη μάχη του Κάδμητα (1285π.Χ.) εμπόδισαν τα φιλόδοξα σχέδια του στη βόρεια Συρία.
Παρ’ όλα αυτά ο Ραμσής Β’ στην στήλη δέχεται προσφορές από πολύτιμα μέταλλα, λάπις λάζουλι, τυρκουάζ και πολύτιμη ξυλεία. Ο Πρίγκιπας της Βακτρίας στέλνει την κόρη του επικεφαλής της πομπής που μεταφέρει αυτές τις προσφορές. Ο Ραμσής αιχμαλωτίζεται από την ομορφιά της και της απονέμει τον τίτλο «Μεγάλη βασιλική σύζυγος, Νοφερέτ».