Πορτογάλοι στην Ινδία

Οι Άραβες υπήρξαν εξαιρετικοί ναυτικοί. Όμως τη διαφορά για τις εξελίξεις στη νεότερη ιστορία του κόσμου την έκαναν Ευρωπαίοι και πρώτοι οι Πορτογάλοι. Αυτοί εξερεύνησαν τον κόσμο και αυτοί μας παρέδωσαν τον χάρτη του κόσμου που ξέρουμε σήμερα, δηλαδή συμπλήρωσαν τα κενά που δεν γνώριζαν ως τότε.

Ο Χριστόφορος Κολόμβος έκανε το ταξίδι του το 1492, ξεκινώντας απ’ την Ισπανία, χρηματοδοτούμενος από την Ισπανία (τον Φερδινάνδο και την Ισαβέλλα). Η Πορτογαλία είναι ο φτωχός συγγενής της Ισπανίας -οι Ισπανοί έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους και τους Πορτογάλους τους θεωρούν λίγο «χωριάτες». Αυτοί οι «χωριάτες», οι Πορτογάλοι, είχαν ξεκινήσει νωρίς την ανακάλυψη του κόσμου. Προηγήθηκαν όλων των άλλων. Βέβαια, οι Πορτογάλοι είχαν απελευθερωθεί από τους Άραβες, περί το 1100, και έτσι είχαν μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων απ’ ό,τι οι Ισπανοί, οι οποίοι και συνέχιζαν τη Ρεκονκουίστα (Reconquista).

Στο πρώτο τέταρτο του 15ου αιώνα, βασιλιάς της Πορτογαλίας ήταν ένας παθιασμένος με τη θάλασσα άνθρωπος ο Ερρίκος ο Θαλασσοπόρος. Οι Πορτογάλοι έχουν παράδοση στην επαφή με τη θάλασσα, γιατί η χώρα τους βρίσκεται στο άκρο της Ιβηρικής Χερσονήσου -εκτίθεται ολόκληρη στον Ατλαντικό- και οι Πορτογάλοι είχαν παράδοση στην αλιεία, στη δύσκολη και μακρινή αλιεία.

Ο Ερρίκος ο Θαλασσοπόρος παρακίνησε τους εμπόρους της χώρας του και τους ναυτικούς του να στραφούν προς τη θάλασσα. Ως τότε την αφρικανική ήπειρο οι Ευρωπαίοι την ήξεραν σε ένα της σημείο (βόρειο και ανατολικό). Δεν ήξερε κανείς μέχρι πού πάει αυτή η γη.

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, οι Φοίνικες έκαναν τον γύρο της Αφρικής. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι Φοίνικες έκαναν τον γύρο της Αφρικής και μάλιστα αντίστροφα απ’ ό,τι οι Ευρωπαίοι, δηλαδή ξεκινώντας από την Ερυθρά Θάλασσα και κάνοντας τον γύρο και ερχόμενοι ξανά στη Μεσόγειο. Όμως, στους νεότερους χρόνους, αυτοί οι οποίοι έκαναν τον γύρο της Αφρικής είναι οι Πορτογάλοι και έκαναν τον γύρο της Αφρικής ψάχνοντας, πηγαίνοντας κόστα κόστα (costa costa), δηλαδή έπελεαν κοντά στην ακτή, γιατί δεν είχαν χάρτη. Επίσης, οι ακτές της Αφρικής είναι ευθείες, δεν έχουν κόλπους, και αυτό δεν δίνει ασφάλεια στους ναυτικούς, δεν τους βοηθά να βρουν απάγκια και έτσι ακολουθούν τις ακτές.

Εκείνος ο οποίος έκανε πρώτος τον γύρο της Αφρικής, πέρασε δηλαδή το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας και βρέθηκε σε άλλη κατεύθυνση, ήταν ο Βαρθολομαίος Ντιάζ (Bartolomeu Dias). Ο Βαρθολομαίος Ντιάζ έκανε τον γύρο του ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας και γύρισε προς τα πάνω. Οι ναυτικοί ακολουθούσαν τότε τον ουρανό, είχαν τον ουρανό σαν οδηγό. Όταν έστρεψε από το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας ο ουρανός είχε άλλη θέση, οπότε κατάλαβε ότι βρίσκεται σε άλλη κατεύθυνση, κατάλαβε ότι πέρασε ένα άκρο.

Εκείνος ο οποίος έκανε ολόκληρη την περίμετρο της Αφρικής είναι ο Βάσκο ντα Γκάμα (Vasco da Gama), επίσης Πορτογάλος, ο οποίος πέτυχε αυτό το μεγάλο του ταξίδι. Υπάρχει μια υπόθεση ότι ο Βάσκο ντα Γκάμα που έκανε αυτό το ταξίδι, το τέλος του 15ου αιώνα, γύρω στο 1498, μέχρι την Ινδία και γύρισε πίσω στην Πορτογαλία. Έχει κάνει τη στιγμή εκείνη το μεγαλύτερο ναυτικό ταξίδι
που έχει κάνει ποτέ άνθρωπος στη Γη. Κατά πάσα πιθανότητα ο Βάσκο ντα Γκάμα είναι αυτός που έκανε το μεγαλύτερο ταξίδι στη Γη.

Ο Βάσκο ντα Γκάμα έφτασε στην Ινδία, στην περιοχή της Καλικούτ (Calicut) της Ινδίας, στη δυτική Ινδία. Η Ινδία ήταν πασίγνωστη από την αρχαιότητα. Αλλά για πρώτη φορά Ευρωπαίος έφτασε από τη θάλασσα στην Ινδία κάνοντας τον γύρο της Αφρικής. Ο Βάσκο ντα Γκάμα, λοιπόν, Πορτογάλος, έκανε τον γύρο της Αφρικής, έφτασε στην Ινδία και αξιοποίησε διά θαλάσσης το εμπόριο και κατά κύριο λόγο το εμπόριο των μπαχαρικών.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Ένα σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)