Το 1589 μ.Χ. οι Ρώσοι αποκτούν δικό τους πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Μόσχας και πασών των Ρωσιών, το οποίο έχει σχέσεις σεβασμού με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, αλλά είναι ξεχωριστό πατριαρχείο και έτσι πλέον συνεχίζει να πορεύεται μέχρι σήμερα και παραμένει πάντοτε ένα πατριαρχείο της Ανατολικής Ορθοδοξίας.

60 χρόνια περίπου μετά από τον εκχριστιανισμό τους, μαθαίνουν οι Ρώσοι ότι η Εκκλησία η
χριστιανική έσπασε σε δύο κομμάτια: στη δυτική και στην ανατολική. Οι Ρώσοι συντάχθηκαν με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, γιατί η κυρίαρχη πνευματική και θρησκευτική αρχή που τους καθοδηγούσε ήταν το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Οι Ρώσοι υπάγονταν στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, ένα Πατριαρχείο το οποίο πλέον, μετά το 1054 μ.Χ., είναι χριστιανικό ορθόδοξο, δηλαδή ανήκει στην ανατολική πλευρά του Σχίσματος και επίσης φυσικά είναι ελληνόφωνο, διότι η ελληνοφωνία είναι αυτονόητη και στα τέσσερα Πατριαρχεία της Ανατολής από την πρώτη τους δημιουργία.
Στον 16ο αιώνα μ.Χ., το Βυζάντιο πλέον δεν υπάρχει, έχει πέσει στα χέρια των Τούρκων. Η Κωνσταντινούπολη είναι μία πόλη που ελέγχεται από τους Οθωμανούς. Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ελέγχεται πολιτικά πλέον από τον Σουλτάνο. Παραμένει ένα πατριαρχείο με μεγάλο σεβασμό και κύρος μεταξύ των χριστιανών, αλλά πολιτικά βρίσκεται κάτω από την εξουσία του σουλτάνου. Ο Ιβάν δεν θέλει επομένως, να ανήκει η Εκκλησία της Ρωσίας στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Εξ αυτού ετοιμάζει την απόσπαση του Πατριαρχείου των Ρώσων απ’ το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, κάτι το οποίο και γίνεται το 1589 μ.Χ.
Ο Ιβάν ο Τρομερός ενισχύει την κεντρική δύναμη και την κεντρική εξουσία του, η Ρωσία πλέον γίνεται ένα συμπαγές κράτος, ρυθμίζει τα της Εκκλησίας με τη δημιουργία του Πατριαρχείου Μόσχας. Η Ρωσία είναι ήδη πλέον μια μεγάλη δύναμη και έχει περάσει τα όρια της Ευρώπης. Έχει φτάσει μέχρι τα Ουράλια όρη. Ο Ιβάν ο Τρομερός έδωσε έμφαση στην επέκταση της Ρωσίας και πέραν των Ουραλίων, δηλαδή προς την Ασία. Είναι αυτός ο οποίος ξεκίνησε τον καλπασμό της Ρωσίας προς τα ανατολικά και όταν πλέον πεθαίνει ο Ιβάν ο Τρομερός έχει αφήσει πίσω του ένα ισχυρό κράτος, ένα μεγάλο κράτος.
Ο διάδοχός του, ο Μπορίς Γκουντούνωφ, συνεχίζει προς αυτή την κατεύθυνση και στον
επόμενο αιώνα, στον 17ο αιώνα μ.Χ., η Ρωσία θα ζήσει νέες εξελίξεις. Ο Ιβάν ο Τρομερός στη διάρκεια της βασιλείας του παρήγγελε ένα αριστούργημα της χριστιανικής αρχιτεκτονικής, τον περίφημο ναό του Αγίου Βασιλείου στη Μόσχα, από τους ωραιότερους ναούς της χριστιανοσύνης. Βρίσκεται στην πλατεία του Κρεμλίνου. Σήμερα, είναι από τα μεγάλα αξιοθέατα της Ρωσίας για κάθε επισκέπτη, από τον 16ο αιώνα μ.Χ. που το δημιούργησε αυτός ο σημαντικός τσάρος της Ρωσίας.
[…] της Ορθοδοξίας, διότι από το 1589 που δημιουργήθηκε το Πατριαρχείο Μόσχας και πασών των Ρωσιών, αυτό το Πατριαρχείο ποιμαίνει τη […]