Παρχάμ, ο τέταρτος Μάγος

Σε παλιά βιβλία, όπου τα γράμματα διακρίνονται αχνά, υπάρχει κάποια μαρτυρία ενός σοφού από την Αλεξάνδρεια, που μιλά για έναν τέταρτο μάγο, τον Παρχάμ, που ξεκίνησε να προσκυνήσει τον Χριστό, αλλά δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του, Ή μήπως έφτασε;

Παρχάμ, ο τέταρτος Μάγος

Το όνομα του μάγου, Παρχάμ, σημαίνει «ο υπηρέτης του Θεού». Ο Παρχάμ είχε πριγκιπική καταγωγή. Ο πατέρας του ήταν Έπαρχος της Βακτριανής στην Ασία, εκεί όπου είχε φτάσει και ο Μέγας Αλέξανδρος, 3,5 περίπου αιώνες πριν γεννηθεί ο μάγος. Ο πατέρας του τραυματίστηκε θανάσιμα σε πολεμική αποστολή στο Ινδοκούς. Άφησε λοιπόν το γιο του στα χέρια της μητέρας του και του δικού τού πατέρα, του Μελχιόρ, του Βασιλικού Αρχιερέας και ενός εκ των τριών μάγων που προσκύνησαν τον Χριστό στη φάτνη.

Από πολύ μικρός ο Παρχάμ φάνηκε να έχει ιδιαίτερα ταλέντα. Παρακολουθούσε τα αστέρια. Ο παππούς Μελχιόρ με πολλή υπομονή και στοργή έσταζε στην ψυχή του εγγονού του τον φόβο του Θεού των πατέρων του, του Ουράνιου Βασιλιά που είχε πλάσει τον όμορφο τούτο κόσμο. Ο Παρχάμ, έφηβος πια, δέχτηκε με πολλή προθυμία να συντροφεύσει τον περίφημο αρχιερέα παππού του, Μελχιόρ, που καλεσμένος από τον Έλληνα αστρονόμο και φίλο του Διόδωρο, θα έφευγε στην έρημη βουνοκορφή να στήσει εκεί το γήινο παρατηρητήριό του, ψηλά στην Άορνο Πέτρα.

Μια φθινοπωρινή νύχτα μια περίεργη λάμψη φάνηκε στον έναστρο ουρανό. Το αβάκιο με τους υπολογισμούς έπεσε από τα χέρα του, το απρόσμενο ουράνιο φως, που όλο, μεγάλωνε γέμισε ρίγος την καρδιά και την σκέψη του. Δεν πρόλαβε να συνειδητοποιήσει τι γινόταν εκεί ψηλά στον ουρανό, όταν ένα δυνατό χτύπημα ταρακούνησε την πόρτα. Ήταν η γνώριμη μορφή του Γκάσπαρ, του φίλου του παππού του. Τον συνόδευε ένας ακόμα αξιοσέβαστος επισκέπτης, ο αγαθός Βαλτάσαρ, Μάγος και αστρονόμος.

Ήταν αλαφιασμένοι και οι δύο. Είχαν δει και αυτοί το λαμπερό αστέρι. Μελχιόρ, Γκάσπαρ και Βαλτάσαρ κοιτούσαν τον έναστρο ουρανό αμίλητοι. Κάποαι στιγμή ο Μελχιόρ έφερε τα ιερά του βιβλία, ο Γκάσπαρ τράβηξε από τη δερμάτινη θήκη δύο παπύρους και ο Βαλτάσαρ ξεδίπλωσε ένα λεπτό κατεργασμένο δέρμα ζώου, πυκνογραμμένο με μελάνι σινικής σε γλώσσα ακαταλαβίστικη. Σύντομα έβγαλαν το συμπέρασμα τους. Το αφύσικο φαινόμενο της πλανητικής Συνόδου δεν ήταν τυχαίο, ήταν σημάδι θεόσταλτο, πως ένας Μεγάλος Βασιλιάς στα αλήθεια ηλιοσταλμένος, ο αιώνια Ερχόμενος, η Προσδοκία όλης της Οικουμένης θα έκανε την εμφάνιση του στη Γη.

Για να τον βρουν έπρεπε να ακολουθήσουν αυτό το αστέρι, να υπολογίσουν με ακρίβεια την κίνηση του. Οι οδηγίες για τον Μηχανισμό που θα μπορούσε να υπολογίσει την κίνηση του Αστέρα ήταν στην Αλεξάνδρεια. Ο Βαλτάσαρ πρότεινε να ξεκινήσουν ακολουθώντας τον Αστέρα και ένας από αυτούς θα πάει στην Αλεξάνδρεια, θα φέρει τους παπύρους, έπειτα θα συναντηθούν και όλοι μαζί θα φτάσουν στον ποθητό τόπο της Γέννησης του Μεγάλου Βασιλέα.

Ποιος θα μπορούσε να κάνει αυτό το ταξίδι; Ο νεότερος της παρέας, ο Παρχάμ. Ο μικρός μάγος άφησε τα ξημερώματα τους γηραιότερους και ξεκίνησε για την Αλεξάνδρεια. Στο ταξίδι του προς την Αλεξάνδρεια ο Παρχάμ αντιμετώπισε κινδύνους, αλλά και πειρασμούς. Βρήκε στο δρόμο του έναν πλούσιο έμπορο ή αξιωματούχο, ο οποίος είχε πέσει θύμα ληστείας. Ο Πάρχαμ τον βοήθησε δένοντας τις πληγές του και οδηγώντας τον στην κοντινή πόλη για να τον περιθάλψουν.

Παρακάτω βρήκε τρεις έφιππους βεδουίνους να σέρνουν τρία ζευγάρια δυστθχσιμένων χωρικών με τέσσερα παιδάια. Τους ρώτησε τι συμβαίνει και του απάντησαν πως οι άνθρωποι αυτοί ήταν η λεία της προηγούμενης μέρας από την επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό και πως θα τους πουλούσαν στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής. Ο Παρχάμ πρόσεφερε χρήματα για να τους αγοράσει, αλλά οι βεδουίνοι του είπαν να μιλήσει και να συνδιαλλαγεί με το αφεντικό τους. Μέχρι να φτάσει στα Σούσα να συναντήσει τον σατράπη έχασε 10 ώρες από το ταξίδι του. Αλλά τελικά κατάφερε να τους εξαγοράσει και να τους απελευθερώσει.

Τελικά έφτασε στην Αλεξάνδρεια και πριν συμπληρώσει τρεις ώρες (τόσο μπορούσε να μείνει ο επισκέπτης στην Βιβλιοθήκη), κρατούσε τις σημειώσεις του Ηλιόδωρου του Αλεξανδρινού. Βγαίνοντας από τη Βιβλιοθήκη είδε τον Αστέρα μεγάλο και φωτεινό όσο ποτέ, στα μέρη της Ιουδαίας, αλλά ακίνητο. Τι σήμαινε αυτό; Ότι ο Βασιλέας είχε έρθει, αλλά ο Παρχάμ δεν είχε προλάβει να τον προσκυνήσει. Δεν θα βίωνε ποτέ τη μεγαλειώδη συνάντηση με το Θείο Βρέφος. Άραγε είχαν προφθάσει ο Μελχιόρ, ο Γκάσπαρ και ο Βαλτάσαρ να τον προσκυνήσουν.

Πίκρα και απογοήτευση τον κυρίευσαν. Ήταν πια αργά. Δεν είχε νόημα να ξεκινήσει για την Ιουδαία. Με τι θάρρος να συναντήσει τους Τρεις Μάγους, πως να δικαιολογήσει τον χαμένο χρόνο που του κόστισε η ελεούσα καρδιά του. Έμεινε στην Αλεξάνδρεια 730 μέρες. Εκεί με τη βοήθεια των παπύρων του Ηλιόδωρου, επιβεβαίωσε την αλήθεια, πως την 10η μέρα του μήνα Τεβέτ, στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας γεννήθηκε ο Βασιλιάς των Βασιλέων. Φοβόταν ότι οι υπολογισμοί του σχετικά με τον τόποο ήταν ανθασμένοι, γιατί η Βηθλεέμ ήταν μία μικρή και άσημη πόλη. Αλλά ο Μηχανισμός δεν έκανε λάθος.

Βγήκε να πάει στη λίμνη για έναν περίπατο και εκεί ξεκουραζόταν μία γυναίκα με ένα μικρό παιδάκι. Πιο πέρα ένας ηλικιωμένος άνδρας πότιζε ένα γαϊδουράκι. Ο Πάρχαμ ρώτησε τον άνδρα αν είχε δει το μεγάλο αστέρι πριν από 2 χρόνια, την 10η του μήνα Τεβέτ, αν είχε ακούσει κάτι για τη Γέννηση του Μεγάλου Βασιλέα. Το παιδί είχε ξεφύγει από την αγκαλιά της μητέρας του και είχε πλησιάσει τον Παρχάμ. Ένα φως σαν εκείνο του Αστέρα περιέβαλλε τον Παρχάμ και το παιδί.

Από το στόμα του μικρού παιδιού βγήκαν τα ακόλουθα λόγια: «Παρχάμ Μάγε, υπηρέτη του Θεού, μην θλίβεσαι αλλά χαίρε. Γιατί δεν άργησε στην προσκύνηση μου. Ήσουν εκεί πάντα και πιο πρώτα από τους άλλους Μάγους. Όταν με περιέθαλπες τραυματισμένο, όταν με απελευθέρωσες από την σκλαβιά. Όταν έδινες από την καρδιά σου το έλεος της αγάπης σου υπέρ των αδελφών μου, ήσουν εκεί προσκυνητής πρώτος».

Ο Μάγος Παρχάμ ήταν εκείνος που δεν έφτασε στη Φάτνη να συναντήσει τον Βασιλέα των Βασιλέων. Ο δρόμος του για τον Θεό πέρασε μέσα από τους ανθρώπους.

Πηγή: Παρχάμ, ο λησμονημένος 4ος μάγος, Ιερά Μητρόπολις Αργολίδος

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)