Παράδοση της Ακρόπολης

Η πολιορκία της Ακρόπολης μετά την ήττα στον Ανάλατο, περνούσε τη δραματικότερη φάση της. Οι υπερασπιστές της δεν είχαν καμία ελπίδα για άμεση ή έμμεση ενίσχυση πλέον. Απορρίπτοντας την παράδοση της Ακρόπολης έκαναν σχέδια για απόπειρα εξόδου, έχοντας ως παράδειγμα τους ηρωικούς αγωνιστές του Μεσολογγίου. Όλοι οι αρχηγοί ήταν σύμφωνοι. Δόθηκε μάλιστα και εντολή να κατασκευασθούν υπόνομοι για να ανατινάξουν την κατάλληλη στιγμή τα πάντα.

Παράδοση της Ακρόπολης
Ο Γάλλος αντιναύαρχος Ερρίκος Δεριγνύ

Τα σχέδια τους, όμως, δεν πραγματοποιήθηκαν γιατί εν τω μεταξύ ο Κόχραν, Άγγλος ναύαρχος που είχε έρθει να πολεμήσει για την ελευθερία της Ελλάδας, συνειδητοποιώντας ότι θα ήταν πλέον αδύνατο με τις λιγοστές δυνάμεις, επικοινώνησε με τον Δεριγνύ, αρχηγό της γαλλικής μοίρας, ο οποίος υποσχέθηκε να μεσολαβήσει, ώστε να παραδοθούν με συνθήκη οι κλεισμένοι στην Ακρόπολη.

Τις διαπραγματεύσεις για την παράδοση της Ακρόπολης ανέλαβε ο κυβερνήτης της γαλλικής φρεγάτας «Ήρα» Λεμπλάν, που στα τέλη Απριλίου έπλευσε στον Πειραιά και ήρθε σε επαφή και με τον αρχιστράτηγο Τσωρτς. Η αποστολή του όμως συνάντησε πάρα πολλές δυσκολίες. Παρ’ όλο που μέσα στην Ακρόπολη ορισμένοι εύχονταν ενδόμυχα να παραδοθεί το φρούριο με συνθήκη, οι περισσότεροι κατηγορηματικά απέκρουσαν τις προτάσεις του.

Η γενναία αντίσταση τους όμως και η απόρριψη των προτάσεων για παράδοση δεν θα κρατούσε για πολύ. Ο Κόχραν, βλέποντας ότι η παρουσία του στα πειραϊκά παράλια δεν είχε φέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα, ζήτησε από την Εθνική Συνέλευση να του εγκρίνει άλλες ναυτικές εκστρατείες προς τον Ελλήσποντο και την Αλεξάνδρεια, καθώς και την είσπραξη των δασμών των νησιών του Αιγαίου. Ανάλογα και ο Τσωρτς λίγο αργότερα ζήτησε από την κυβέρνηση χρήματα για να μπορέσει να αναδιοργανώσει τα ελληνικά στρατεύματα, που εξακολουθούσαν να βρίσκονται εκεί.

Στα μέσα Μαΐου στάλθηκαν πλοία και μετέφεραν τον στρατό στη Σαλαμίνα. Οι τελευταίοι που έφυγαν ήταν οι άνδρες του Νικηταρά και του Γενναίου. Κάθε αντίσταση εναντίον του Κιουταχή είχε παραλύσει. Δεν έμεινε πια να παραδοθούν και οι κλεισμένοι στην Ακρόπολη. Έτσι ένα μήνα μετά το θάνατο του Καραϊσκάκη, και ενώ οι άκαρπες διαπραγματεύσεις για την παράδοση του φρουρίου συνεχίζονταν, οι πολιορκημένοι αποφάσισαν να υπογράψουν τη συνθήκη παράδοσης. Έπειτα από επιμονή τους εγγυήτριες δυνάμεις θα ήταν η Αγγλία και η Γαλλία. Ο Δεριγνύ μάλιστα προσωπικά ανέβηκε στην Ακρόπολη με τον γραμματέα του Κιουταχή, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του εγγυητή για την πιστή εφαρμογή της συνθήκης.

Σύμφωνα με τους όρους της :

  • Η φρουρά θα εξερχόταν με τα όπλα της
  • Οι Αθηναίοι θα επέστρεφαν στις εστίες τους με εγγύηση για την προσωπική τους ασφάλεια και τις περιουσίες τους
  • Οι Μουσουλμάνοι που βρίσκονταν στην Ακρόπολη θα έμεναν οπωσδήποτε με τους Τούρκους.
  • Όλη η περιοχή, μέχρι τους Τρεις Πύργους, θα έμενε ελεύθερη για την απρόσκοπτη διάβαση των Ελλήνων της Ακρόπολης. Τα υπόλοιπα άρθρα αναφέρονταν στον τρόπο με τον οποίο θα παραδινόταν η Ακρόπολη, στην ώρα της εκτέλεσης της συνθήκης και τους ομήρους που θα παραδίδονταν αντίστοιχα στους Έλληνες και στους Τούρκους, ώστε να τηρηθεί ακριβώς η συμφωνία. Και πράγματι χωρίς κανένα απρόοπτο, στις 27 Μαΐου 1827, οι πολιορκημένοι εγκατέλειψαν την Ακρόπολη και αναχώρησαν για τη Σαλαμίνα με γαλλικά και αυστριακά πλοία.

Αυτό το θλιβερό τέλος είχε λοιπόν η πολύμηνη πολιορκία της Ακρόπολης. Έπειτα από το θάνατο του Γεωργίου Καραϊσκάκη φάνηκε ότι τα πάντα είχαν χαθεί. Η έλλειψη του ικανού αρχηγού και το καταστροφικό σχέδιο του Κόχραν και του Τσωρτς οδήγησαν στην παράδοση των πολιορκημένων και ταυτόχρονα στην καταστολή της Επανάστασης στη Στερεά Ελλάδα. Πράγματι ο Κιουταχής έπειτα από την παράδοση της Ακρόπολης, αφού άφησε φρουρές εκεί και στα οχυρώτερα σημεία του Πειραιά και του Φαλήρου, έφυγε για τη Θήβα, όπου εγκατέστησε το στρατόπεδο του.

Οι φρουρές που είχε εγκαταστήσει ο Καραϊσκάκης, έπειτα από τη θριαμβευτική επιτυχία της εκστρατείας του στη Ρούμελη, εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και άλλοι πήγαν στα βουνά, ενώ ορισμένοι κατέφυγαν στον Κάλαμο της Επτανήσου.

Με πληροφορίες από: Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)