Ο Περσέας και η Ανδρομέδα

Ο Περσέας ήταν ήρωας του Άργους, με μυθικά κατορθώματα ισάξια του Ηρακλή και του Θησέα. Ήταν γιος της Δανάης και του Δία, που μεταμορφώθηκε σε χρυσή βροχή για να μπορέσει να την πλησιάσει, όταν ο πατέρας της, ο βασιλιάς του Άργους, Ακρίσιος, την έκλεισε σε ένα δωμάτιο χωρίς πόρτα και παράθυρα.

Ο Περσέας και η Ανδομέδα

Όταν η Δανάη γέννησε ο θυμωμένος πατέρας της την έβαλε σε μια μικρή βάρκα και την άφησε στο πέλαγος χωρίς τροφή και νερό. Ωστόσο, μητέρα και μωρό διασώθηκαν όταν η βάρκα προσάραξε στη Σέριφο, όπου το μωρό ανατράφηκε από τον Δίκτη, τον τοπικό βασιλιά.

Όταν ο Περσέας μεγάλωσε, στη Σέριφο βασίλευε ο Πολυδέκτης, αδελφός του Δίκτη, που ήθελε να παντρευτεί τη Δανάη. Ο Περσέας, όμως, δεν έδινε τη συγκατάθεση του για αυτό το γάμο και ο Πολυδέκτης για να απαλλαγεί από τον ενοχλητικό γιο, του έδωσε εντολή να φέρει το κεφάλι της Γοργόνας, σαν δώρο για το γάμο του με την Ιπποδάμεια, όπως ψέματα του είπε. Έτσι ο Περσέας ξεκίνησε για τη χώρα των Νυμφών, από όπου θα έπαιρνε τα εφόδια για να εκτελέσει τον άθλο του. Στο ταξίδι του αυτό τον προστάτευαν οι θεοί Ερμής, Πλούτωνας και Αθηνά.

Ο Ερμής του χάρισε ένα διαμαντένιο δρεπάνι και η Αθηνά του προσέφερε φτερωτά πέδιλα για να περάσει τον ωκεανό και έναν δερμάτινο μανδύα που τον έκανε αόρατο. Με αυτά τα εφόδια ο Περσέας πέταξε πάνω από τον ωκεανό και έφτασε ως πέρατα της Νύχτας, που ήταν η χώρα των Γοργόνων, της Σθενώς, της Ευρυάλης και της Μέδουσας. Οι Γοργόνες αυτές είχαν φίδια αντί για μαλλιά, χάλκινα χέρια, χρυσές φτερούγες και δόντια τόσο μεγάλα σαν του αγριόχοιρου.

Μοναδική θνητή από τις τρεις ήταν η Μέδουσα και εκείνης το κεφάλι έκοψε ο Περσέας, αφού, σύμφωνα με συμβουλή της Αθηνάς, περίμενε να αποκοιμηθούν. Οι άλλες δύο Γοργόνες κυνήγησαν τον Περσέα αλλά δεν κατάφεραν να τον πιάσουν, τόσο γιατί φορούσε τα φτερωτά πέδιλα, όσο γιατί φορούσε το δέρμα σκύλου που τον έκανε αόρατο.

Ο Περσέας και η Ανδρομέδα

Στο γυρισμό ο Περσέας πέρασε από την Αιθιοπία, βασιλιάς της οποίας ήταν ο Κηφέας. Η κόρη του βασιλιά, Ανδρομέδα, ήταν δεμένη σε ένα βράχο και προοριζόταν για βορά σε ένα θαλάσσιο τέρας. Ο Περσέας σκότωσε το τέρας, απελευθέρωσε την Ανδρομέδα και την παντρεύτηκε. Μαζί της ξαναγύρισε στη Σέριφο. Εκεί εκδικήθηκε τον Πολυδέκτη, τον οποίο απολίθωσε αφού του έδειξε το κεφάλι της Μέδουσας, επειδή θέλησε να βιάσει τη μητέρα του Δανάη. Ο Δίκτης πήρε ξανά το θρόνο της Σέριφου.

Στη συνέχεια, ο Περσέας αφού παρέδωσε στον Ερμή τα όπλα και την Αθηνά το κεφάλι της Μέδουσας, που το τοποθέτησε στην ασπίδα της, γύρισε με την Ανδρομέδα και τη Δανάη στο Άργος. Πριν φτάσει όμως εκεί, πέρασε από τη Λάρισα όπου κατά τη διάρκεια γυμνικών αγώνων σκότωσε κατά λάθος τον παππού του Ακρίσιο. Έθαψε με μεγάλες τιμές τον παππού του.

Φτάνοντας στην Τίρυνθα παρακάλεσε τον βασιλιά της πόλης Μεγαπένθη που ήταν ανηψιός του Ακρίσιου να ανταλλάξουν βασίλεια γιατί ντρεπόταν να βασιλέψει στο Άργος μετά το θάνατο του παππού του. Ο Μεγαπένθης δέχτηκε και ο Περσέας έγινε βασιλιάς στην Τίρυνθα, στις Μυκήνες και στην πόλη Μιδεία.

Οι απόγονοι του Περσέα

Από την Ανδρομέδα ο Περσέας απέκτησε έξι γιους, τον ομώνυμο Περσέα, τον Αλκαίο, τον Σθένελο, τον Έλειο, το Μύστορα και τον Ηλεκτρύωνα, καθώς και μια κόρη την Γοργοφόνη. Από αυτούς ο πρώτος που γεννήθηκε στην Αιθιοπία έμεινε κοντά στον παππού του και έγινε γενάρχης του λαού που πήρε το όνομα του, Πέρσες. Σύμφωνα με την παράδοση ο Ξέρξης όταν εξεστράτευσε κατά της Ελλάδας κατάφερε να μείνουν οι Αργείοι ουδέτεροι, στέλνοντας τους μήνυμα ότι δεν είναι σωστό δύο λαοί με κοινό πρόγονο να πολεμήσουν μεταξύ τους. Γιος του Αλκαίου ήταν ο Αμφιτρύωνας και κόρη του Ηλεκτρύωνα η Αλκμήνη που από το γάμο της με τον Αμφιτρύωνα έγινε μητέρα του Ηρακλή, έτσι ο Ηρακλής εμφανίζεται στη μυθολογία σαν δισέγγονος του Περσέα.

2 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *