Ο Παπαφλέσσας απελευθερώνει την Καλαμάτα

Ο Παπαφλέσσας, ο Κολοκοτρώνης και ο Αναγνωσταράς παρουσίαζαν έντονη δράση στη Μάνη από τις αρχές Μαρτίου 1821. Ο πολεμικός αναβρασμός ήταν έκδηλος. Από τα μέσα του ίδιου μήνα οι Τούρκοι, που υποπτεύονταν τον επικείμενο κίνδυνο άρχισαν να στέλνουν τις οικογένειες τους στα κάστρα της περιοχής. Παράλληλα ο Τούρκος διοικητής κάλεσε τους προκρίτους και τους εξέφρασε τις ανησυχίες του. Για να τον καθησυχάσουν κάποιοι έδωσαν ακόμη και τα παιδιά τους ως ομήρους. Κατόρθωσαν ακόμη να τον πείσουν ότι στην περιοχή δρούσαν ληστές, φήμες που διέδιδε ο Παπαφλέσσας.

Οι αγωνιστές ορκίζονται στην Καλαμάτα
Στο βάθος η βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων
(ζωγράφος: Ευάγγελος Δράκος)

Εν τω μεταξύ το πλοίο με τα πολεμοφόδια, που έστειλαν οι Φιλικοί από το Αϊβαλί, έφτασε στη Μάνη μέσα στο Μάρτη. Με τέχνασμα ο Παπαφλέσσας έπεισε τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, που ως τότε κρατούσε διστακτική στάση, όσον αφορά την έναρξη της Επανάστασης, να το εκτελωνίσει. Χώρισε τα πολεμοφόδια και ανέθεσε τη μεταφορά τους σε δύο ομάδες: την πρώτη με αρχηγό το Νικήτα Σταματελόπουλο (Νικηταράς) και τη δεύτερη με το Χρήστο Αναγνωσταρά.

Ο διοικητής της Καλαμάτας Σουλεϊμάν αγάς Αρναούτογλου έμαθε πως κάποιοι ένοπλοι μετέφεραν κάποια φορτία. Τον καθησύχασαν πως ήταν κάποιοι χωρικοί που κουβαλούσαν λάδι. Τα όπλα τα είχαν «επειδή ακούστηκε πως κυκλοφορούσαν ληστές». Ο αγάς πείστηκε και ζήτησε από τον Πετρόμπεη να στείλει το γιο του Ηλία, να ενισχύσει τη φρουρά της πόλης.

Στις 17 Μαρτίου 1821, όλα ήταν έτοιμα. Οι αγωνιστές μαζεύτηκαν στο ναό των Ταξιαρχών, στην Αρεόπολη της Μάνης, όπου έγινε δοξολογία και ευλογήθηκαν τα λάβαρα του Αγώνα. Στις 20 Μαρτίου ο Ηλίας Μαυρομιχάλης έφτασε στην Καλαμάτα «να ενισχύσει τη φρουρά». Είπε στον Αρναούτογλου ότι οι πληροφορίες μιλούσαν για πολλούς ληστές και καλό θα ήταν να έρθουν κι άλλοι για τη φρουρά. Ο διοικητής δέχτηκε.

Στις 22 Μαρτίου ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με τους Μούρτζινους και 2.000 άνδρες έπιασε τους λόφους προς τη Σπάρτη. Ο Παπαφλέσσας με τον Αναγνωσταρά και τον Νικηταρά έπιασαν την άλλη πλευρά. Ο Αρναούτογλου κάτι κατάλαβε, αλλά ήταν ήδη αργά για να αντιδράσει. Στις 23 Μαρτίου, οι επαναστάτες μπήκαν στην πόλη. Οι Τούρκοι παρέδωσαν την ίδια μέρα την πόλη με πρωτόκολλο. Το μεσημέρι, οι καμπάνες χτυπούσαν χαρμόσυνα και 24 ιερείς ευλογούσαν τις σημαίες και όρκιζαν τους αγωνιστές στις όχθες του ποταμού Νέδωνος μπροστά από την βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων.

Με πληροφορίες από: Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

4 Σχόλια

  1. […] Η Καλαμάτα με την «εμπορική αριστοκρατία» της, με την κοινοτική της οργάνωση και με την πικρή εμπειρία από τη δοκιμασία των Ορλωφικών ήταν έτοιμη για τον Αγώνα του 1821. Η Καλαμάτα ήταν η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε από τους Τούρκους κατά την Ελληνική Επανάσταση (23 Μαρτίου 1821). Πρωταγωνιστικό ρόλο στην απελευθέρωση της έπαιξε ο Γρηγόριος Δικαίος-Παπαφλέσσας. […]

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)