Ο Λεωνίδας των Θερμοπυλών (…-480π.Χ.)

Ο Λεωνίδας ήταν ο θρυλικός βασιλιάς της Σπάρτης, που το όνομα του συνδέθηκε με την πλέον ιδιόμορφη μάχη της αρχαιότητας, τη μάχη των Θερμοπυλών. Ανέβηκε στο θρόνο το 488π.Χ. και ήταν ετεροθαλής αδελφός του Κλεομένη Α’, τον οποίο διαδέχθηκε, αφού παντρεύτηκε την κόρη του Γοργώ.

Ο Λεωνίδας των Θερμοπυλών
Ο Λεωνίδας

Όταν έφτασαν οι Πέρσες στις Θερμοπύλες ο Λεωνίδας ήταν εκεί με 6.000 άνδρες. Για να αποφύγει μια μάταιη σφαγή έδιωξε τους περισσότερους και κράτησε μαζί του 300 Σπαρτιάτες και 700 Θεσπιείς που αρνήθηκαν να φύγουν. Οι Σπαρτιάτες στρατιώτες του Λεωνίδα είχαν όλοι αρσενικούς απογόνους ώστε να συνεχιστεί η γενιά τους. Ο Λεωνίδας παρέμεινε με μεγάλη γενναιότητα στη θέση του, διατυπώνοντας την ενδοξότερη στην ιστορία απάντηση ηγέτη, το κατά τον Πλούταρχο «Μολών λαβέ», υπακούοντας στους νόμους της Σπάρτης και δημιουργώντας έτσι μια αιώνια στάση θυσίας και φιλοπατρίας.

Χρησιμοποίησε έντεχνα το χώρο στις Θερμοπύλες επιτιθέμενος και αμυνόμενος σε διάταξη βάθους, παρασύροντας στα στενά τους Πέρσες, εκμεταλλευόμενος το υψηλό ηθικό και τη δύναμη των στρατιωτών του. Οι Πέρσες πέτυχαν έναν ελιγμό θέσεων με τη βοήθεια του Εφιάλτη, που από ένα μυστικό πέρασμα, την «Ανοπαία ατραπό», τους οδήγησε στην πλάτη των Ελλήνων. Πολεμώντας με παραφορά οι Έλληνες υπό τον Λεωνίδα έπεσαν μέχρι τον τελευταίο, σε αυτή τη μάχη-σύμβολο για την παγκόσμια ιστορία.

Η αίγλη της μάχης των Θερμοπυλών, παρά την ήττα, είχε κρίσιμο ηθικό αποτέλεσμα για την τελική έκβαση της περσικής επίθεσης, καθώς σκόρπισε τρόμο στον περσικό στρατό και ταυτοχρόνως ως αμυντική προσπάθεια, κέρδισε ορισμένο χρόνο, ώστε να κριθεί ο πόλεμος στη θάλασσα, στη ναυμαχία της Σαλαμίνας.

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *