Ο θρησκευόμενος ετρουσκικός λαός

Ο ετρουσκικός λαός αποκαλούνταν από τους αρχαίους θρησκευόμενος. Η ρωμαϊκή λογοτεχνία δίνει πολλές πληροφορίες σχετικά με το Etrusca disciplina, όρος με τον οποίο εννοούνταν η επιστήμη που διαβιβάστηκε από τους Ετρούσκους μάντεις. Σύμφωνα με την παράδοση, όλοι οι κανόνες που εμπεριέχονταν στα μαντικά βιβλία απορρέουν από τις αποκαλύψεις που έκανε το θείο βρέφος Τάγης, το οποίο είχε εμφανιστεί στην ύπαιθρο της Ταρκουίνιας. Αυτές είχαν καταγραφεί από τους πρώτους που τις άκουσαν, μεταξύ των οποίων και ο μυθικός βασιλιάς Τάρχων. Συνεπώς, η ετρουσκική θρησκεία είναι μία από τις ελάχιστες στον κόσμο της Μεσογείου.

Ο θρησκευόμενος ετρουσκικός λαός
Προτομή του Τίνια-Δία από τον ναό του Σκανσάτο στους Φαλέριους

Η θρησκεία ήταν σημανιτκό κομμάτι της ζωής των Ετρούσκων. Πριν ξεκινήσει μία εργασία ή πριν από ένα σημαντικό γεγονός συμβολεύονταν τους θεούς για να διερευνήσουν τη δική τους θέληση. Υπήρχαν δύο διαδικασίες που εξυπηρετούσαν αυτόν τον σκοπό: η μελέτη και η παρατήρηση των σπλάχνων των ζώων που θυσιάζονταν, και ο ουρανός.

Και στις δύο περιπτώσεις προχωρούσαν σε μία υποδιαίρεση της περιοχής που έπρεπε να αναλυθεί (για παράδειγμα το συκώτι μιας κατσίκας ή ένα σημείο του ουρανού) σε διάφορα μέρη, κάθενα από τα οποία αντιστοιχούσε σε μία θεότητα. Παρατηρούσαν σε ποιον τομέα συνέβαινε ένα γεγονός (ένας κεραυνός, το πέταγμα των πουλιών, μια ιδιαίτερη διάπλαση των σπλάχνων) για να κατανοήσουν ποια θεότητα έστελνε το μήνυμα, και με διάφορα στοιχεία προσπαθούσαν να καταλάβουν το νόημα του.

Το ετρουσκικό πάνθεο είχε πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το ελληνικό: ο Τίνια ήταν ο Δίας, η Ούνι η Ήρα, η Μινέρβα η Αθηνά, ο Σέθλανς ο Ήφαιστος, ο Τουρμς ο Ερμής, ο Απούλου ο Απόλλωνας, η Τουράν η Αφροδίτη ο Άιτα ο Άδης κλπ. Υπήρχαν και θεότητες που προέρχονταν από το λατινικό περιβάλλον, όπως ο Λάραν (πολεμοχαρής θεός που συνδέεται με τον Ρωμαίο Κουιρίνο) και ο διπρόσωπος Κούλσανς που θα μπορούσε να παρομοιαστεί με τον Ιανό. Τέλος, σημαντικές είναι και οι επιρροές που προήλθαν από το φοινικικό περιβάλλον: εξομοίωση Ούνι-Αστάρτης στο ναό των Πύργων. Αρκετά διαδεδομένες ήταν και οι δαιμονικές μορφές όπως η Λάσα (θηλυκός φτερωτός δίμονας) και ο τρομακτικός Τουκούλκα.

Με πληροφορίες από: nationalgeographic