Ο Γρηγόριος ο Ε’ ήταν ο πατριάρχης που απαγχόνισαν οι Τούρκοι στις 10 Απριλίου 1821, με την κατηγορία της υποκίνησης της Επανάστασης των ραγιάδων. Γεννήθηκε στη Δημητσάνα γύρω στα 1750 από φτωχούς γονείς. Το κοσμικό όνομα ήταν Γεώργιος Αγγελόπουλος.
Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στην γενέτειρα του και συμπλήρωσε τη σχολική του μόρφωση στην Αθήνα όπου μαθήτευσε επί δύο χρόνια κοντά στον Δημήτριο Βόδα. Σε ηλικία 20 ετών πήγε στη Σμύρνη και έμεινε με το θείο του νεωκόρο στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, ως βοηθός του στην υπηρεσία του ναού.
Προικισμένος με φυσική αγχίνοια και κλίση προς τα γράμματα, μαθήτευσε για πέντε χρόνια στην περιώνυμη Ευαγγελική Σχολή. Έπειτα εκάρη μοναχός και πήρε το όνομα Γρηγόριος. Επί δύο χρόνια σπούδασε στην Πάτμο φιλοσοφία και γραμματική και γύρισε πάλι στη Σμύρνη. Ο τότε μητροπολίτης Σμύρνης Προκόπιος πρόσεξε την μόρφωση του και τα ηθικά του χαρίσματα και τον ανέδειξε διάκονο, έπειτα αρχιδιάκονο και πρωτοσύγκελλό του.
Γύρω στα 1782 ο Γρηγόριος μετέφρασε στην ομιλουμένη τους περί ιεροσύνης λόγους του Χρυσοστόμου και τους εξέδωσε στην Βενετία. Το 1784, όταν ο Προκόπιος έγινε πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ο Γρηγόριος αναδείχθηκε μητροπολίτης Σμύρνης. «Όλοι οι Σμυρναίοι ομολογούσιν ομοφώνως ότι ήτο σεμνός το ήθος, λιτός την δίαιταν, ταπεινός την στολήν, ζηλωτής της πίστεως, δραστηριότατος εις όλα τα έργα του», όπως γράφει ο Κούμας.
Τον Απρίλιο του 1797 εκλέχθηκε πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ως ο Γρηγόριος ο Ε’, και έμεινε στον πατριαρχικό θρόνο ως τον Δεκέμβριο του 1798, οπότε και εξορίστηκε στο Άγιον Όρος. Ανέβηκε πάλι στον πατριαρχικό θρόνο τον Σεπτέμβριο του 1806. Τον Σεπτέμβριο του 1807 συνέταξε και έστειλε προς όλους τους Χριστιανούς επιστολή με την προτροπή να χτίσουν και να βελτιώσουν τα σχολεία τους. Τον Σεπτέμβριο του 1808 εκθρονίστηκε και εξορίστηκε στη Χάλκη αρχικά και έπειτα στο Άγιον Όρος. Τον Δεκέμβριο του 1818 επανήλθε για τρίτη και τελευταία φορά στον πατριαρχικό θρόνο. Τον Απρίλιο του 1821 βρήκε τραγικό θάνατο διά απαγχονισμού από τους Τούρκους με το νεκρό σώμα του να ρίχνεται στη θάλασσα.
Με πληροφορίες από: Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών
[…] Στην Κωνσταντινούπολη γνωρίστηκε με τον Παναγιώτη Αναγνωστόπουλο, ο οποίος τον κατήχησε και τον μύησε στη Φιλική Εταιρεία στις 21 Ιουνίου του 1818 με το συνθηματικό όνομα Αρμόδιος. Την ίδια περίοδο έγινε αρχιμανδρίτης από τον πατριάρχη Γρηγόριο Ε’. […]