Ο Γάιος Σουητώνιος Τράγκυλλος γεννήθηκε στη Ρώμη το 77μ.Χ. ή το 69μ.Χ. Οι πληροφορίες που μας άφησε ο Γάιος Σουητώνιος για το άτομο του και το έργο του είναι ελάχιστες. Ο Πλίνιος ο Νεότερος, ευτυχώς, στο έργο του «Επιστολές», αλλά και κάποιοι άλλοι συγγραφείς μνημονεύουν συχνά το όνομα του και μας δίνουν κάποιες πληροφορίες.
Ο πατέρας του ανήκε στους ιππείς και έλαβε μέρος ως χιλίαρχος στην περίφημη μάχη του Βετριακού (69μ.Χ.). Ο παππούς του είχε κάποια στενή σχέση με την αυλή του Καλιγούλα. Ο Πλίνιος ο νεότερος υποστηρίζει ότι ο Σουητώνιος ήταν ένας ήρεμος και μορφωμένος άνθρωπος, ο οποίος ασχολήθηκε για κάποιο διάστημα με τη δικηγορία, όμως αφοσιώθηκε στη συγγραφή.
Ο Σιυητώνιος ανήκει στο νέο τύπο του λόγιου Ρωμαίου που έκανε την εμφάνιση του τον 2ομ.Χ. αιώνα. Το συγγραφικό έργο καλύπτει μια ευρύτατη περιοχή ιστορίας (βιογραφίας), αρχαιογωσίας φυσικής ιστορίας και γραμματικής: α) «De Vita Caesaurum» (Περί της ζωής των Καισάρων), πρόκειται για βιογραφίες που αρχίζουν με τον Ιούλιο Καίσαρα και συνεχίζουν με τους Αύγουστο, Τιβέριο, Γάιο Καλιγούλα, Κλαύδιο, Νέρωνα, Γλάβα, Όθωνα, Βιτέλλιο, Βεσπασιανό, Τίτο και τελειώνουν με τη βιογραφία του Δομιτιανού. β) «De Viris illustribus» (Περί των επιφανών ανδρών), Ένα μεγάλο μέρος των έργων του Σουητώνιου έχει χαθεί. Πολλά από αυτά ήταν γραμμένα στην ρωμαϊκή αλλά και στην ελληνική γλώσσα.
Είναι πολύ δύσκολο σήμερα να εκτιμηθεί η ουσιαστική πρωτοτυπία του Σουητώνιου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Γάιος Σουητώνιος Τράγκυλλος επηρεάστηκε από από τις πολιτικές και λογοτεχνικές αλεξανδρινές βιογραφίες, καθώς και τα ανάλογα ρωμαϊκά έργα, που αποσκοπούσαν σε επαίνους διάσημων ατόμων. Το έργο του, όμως, διαφέρει από άλλες παλαιότερες εργασίες καθώς και από τους σύγχρονους του «Παράλληλους Βίους» του Πλούταρχου ως προς τη διάταξη των θεμάτων: προηγείται μια εισαγωγή για τους προγόνους του βιογραφούμενου, ακολουθεί μια χρονολογική παρουσίαση των γεγονότων της ζωής του, από τη γέννηση μέχρι και την άνοδο του στην εξουσία, έπεται ένα τμήμα που αναφέρεται στη δραστηριότητα και στα χαρακτηριστικά του, τα οποία σκιαγραφούνται με τη βοήθεια ποικίλων ανεκδότων, και καταλήγει στα γεγονότα του θανάτου του,. που κάποτε ακολουθούνται από περιγραφές των φυσικών και άλλων προσωπικών του ιδιαιτεροτήτων.
Οι ικανότητες του Σουητώνιου στη βιογραφική παρουσίαση δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές. Ο εγκυκλοπαιδικός του νους έλκεται από παραδοξότητες κάθε είδους -σύμφωνα άλλωστε και με το γενικότερο ρωμαϊκό πνεύμα της περίεργης αναζήτησης- τα δε μείζονα ιστορικά γεγονότα και οι χαρακτήρες τείνουν μάλλον να αγνοούνται, εκτός αν φωτίζουν άμεσα τη μορφή του βιογραφούμενου άνδρα. Σπάνιες είναι πι περιπτώσεις σοβαρής προσπάθειας για ανάλυση ενός θέματος ή κάποιου προβλήματος. Το έργο του γενικά είναι απλό και συχνότατα απλουστευμένο, αλλά σχεδόν πάντοτε άμεσο και αληθινό.
Είναι γεγονός ότι το ενδιαφέρον του θέματος των βιογραφιών των αυτοκρατόρων, σε συνδυασμό με την απλότητα του ύφους και της γραφής του Σουητώνιου, κίνησαν, σχεδόν χωρίς ενδιάμεση διακοπή, το ενδιαφέρον των αναγνωστών από τον θάνατό του και μετά. Ο ιστορικός τότε μόνο έπαψε να ενδιαφέρει ως κλασικός βιογράφος, όταν οι Βίοι του Πλούταρχου μεταφράστηκαν στις σύγχρονες ευρωπαϊκές γλώσσες.