Ο βασιλιάς Ήλιος

Η Γαλλία κατενίκησε τους Άγγλους τον 16ο αιώνα στον Εκατονταετή Πόλεμο και στη συνέχεια μπήκε και εκείνη στη διαδικασία των ανακαλύψεων, απέκτησε εμπορικές βάσεις και αργότερα αποικίες. Τελειώνουν και οι πόλεμοι μεταξύ καθολικών και προτεσταντών. Το δεύτερο μισό του 17ου και πρώτο μισό του 18ου αιώνα είναι «ο χρυσός αιώνας» της Γαλλίας. Βασιλιάς της Γαλλίας σε αυτή τη φάση είναι ο Λουδοβίκος ΙΔ΄, ο «βασιλιάς Ήλιος» (le RoiSoleil) όπως λεγόταν.

Ο βασιλιάς Ήλιος
Ο Λουδοβίκος ΙΔ΄, βασιλιάς Ήλιος

Αυτός είχε μια σειρά σημαντικών στελεχών που τον καθοδηγούσαν σε θέματα οικονομίας και εσωτερικής οργάνωσης, τον Κολμπέρ (Colbert), τον Μαζαρέν (Mazarin) και άλλα τέτοια στελέχη. Ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ επέζησε μιας μεγάλης σύγκρουσης που συνέβη ακριβώς με το τέλος του Τριακονταετούς Πολέμου. Από το 1648 μέχρι το 1653 η Γαλλία έζησε μία εξέγερση περίπλοκη, στην οποία πήραν μέρος και αστοί αλλά κυρίως ευγενείς. Έληξε το 1653 τελικά, μετά από δύσκολες εξελίξεις, με τη νίκη του Λουδοβίκου ΙΔ΄, ο οποίος και θέλησε και κατάφερε να ελέγξει την τάξη των ευγενών.

Ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ για να ελέγξει αυτό το δύσκολο και πολύ προβληματικό τμήμα των ευγενών, -που πλέον ήταν παράσιτα, δεν έπαιζαν κάποιον σημαντικό ρόλο στην οικονομία, αλλά έπαιζαν ρόλο ως κάτοχοι κεφαλαίων και τίτλων-, δημιούργησε τις Βερσαλλίες, ένα εμβληματικό ανακτορικό συγκρότημα, στα περίχωρα των Παρισίων, ούτως ώστε, αν είναι δυνατόν, να συγκεντρώσει και να παγιδεύσει τους ευγενείς και να τους έχει στη συνεχή του εποπτεία.

Και η Γαλλία, καθώς βρίσκει μια ισορροπία στα πράγματα, μπαίνει σε μια εσωτερική της ανάκαμψη. Στον χρυσό της αιώνα η Γαλλία πρωτοπορεί και σε θέματα επιστήμης, σε θέματα πολιτισμού, υπέροχοι συγγραφείς, μουσικοί. Δημιουργεί μουσεία, την Ακαδημία Επιστημών. Η Γαλλία αποκτά Ακαδημία Επιστημών στη δεκαετία του 1630, περίπου 50 χρόνια νωρίτερα από την Αγγλία. Η Γαλλία δηλαδή, χάρις σε αυτή της την εσωτερική αναδιοργάνωση υπό την καθοδήγηση ισχυρών προσωπικοτήτων και κυρίως από το γεγονός ότι ο βασιλιάς ελέγχει το σώμα των ευγενών, παρουσιάζεται σε άνοδο.

Δυστυχώς ο επόμενος βασιλιάς, ο Λουδοβίκος ΙΕ΄, όπως και ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄, δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν την πολιτική του Λουδοβίκου ΙΔ΄ σε σχέση με τους ευγενείς. Οι ευγενείς θα πάρουν ξανά δύναμη και θα είναι κυρίαρχοι του παιχνιδιού σε πολλά επίπεδα. Έτσι ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄, που είναι ο βασιλιάς της Γαλλίας ο οποίος θα εκτελεστεί στην επανάσταση του 1789, δεν θα πετύχει και εκείνος
να ελέγξει τους ευγενείς, ούτε τις ανισότητες της φορολογίας.

Σχόλια

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Γιατί δεν ξεκινάτε τη συζήτηση;

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *