Ο Ασκληπιός της Τρίκκης

Ο Ασκληπιός έζησε στην Τρίκκη (σημερινά Τρίκαλα), όπου άσκησε το επάγγελμα του, παντρεύτηκε και απέκτησε παιδιά, την Υγεία, την Ιασώ, την Ακεσώ, την Πανάκεια, τον Μαχάονα και τον Ποδαλείριο.

Ο Ασκληπιός της Τρίκκης
ο Ασκληπιός

Η Κορωνίδα ήταν κόρη του βασιλιά των Λαπίθων της Μαγνησίας Φλεγύα και μνηστή του Ίσχυ που ήταν γιος του Έλατου, βασιλιάς της Αρκαδίας. Κάποια μέρα η Κορωνίδα έκανε περίπατο στις όχθες της λίμνης Βοίβης όπου την είδε ο Απόλλωνας και την ερωτεύτηκε, Δεν έχασε καιρό και την έκανε δική του.

Η νέα ντράπηκε να μιλήσει στους δικούς της για την περιπέτεια της με τον θεό και την κράτησε κρυφή. Οι ετοιμασίες για τον γάμο της με τον Ίσχυ συνεχίστηκαν κανονικά. Λίγο πριν την τέλεση του γάμου ο άσπρος κόρακας, που ήξερε ότι ο Απόλλωνας έτρεφε αισθήματα για την Κορωνίδα, διεμήνυσε στον Απόλλωνα τα νέα πηγαίνοντας στους Δελφούς. Ο θεός έγινε πυρ και μανία και ο πρώτος που πλήρωσε τον θυμό του ήταν ο κόρακας, που τον καταράστηκε να γίνει μαύρος.

Έπειτα, σκότωσε με ένα βέλος των Ίσχυ. Μετά, ζήτησε από την Άρτεμη να σκοτώσει την άπιστη Κορωνίδα. Ο ίδιος δεν μπορούσε λόγω των αισθημάτων του. Με μια σαϊτιά της Άρτεμης η Κορωνίδα έπεσε νεκρή.Το παλάτι του Φλεγύα γέμισε πένθος, που δεν ήξερε τι να υποθέσει.

Τότε έκαιγαν τους νεκρούς. Ο Φλεγύας διέταξε να φτιάξουν μια μεγάλη πυρά για να καεί η σωρός της Κορωνίδας. Μόλις οι φλόγες άγγιξαν το άψυχο κορμί της παρουσιάστηκε ο θεός Απόλλωνας, άρπαξε το αγέννητο αλλά ζωντανό ακόμα παιδί του, που ήταν στα σπλάχνα της Κορωνίδας. Το πήγε στον Κένταυρο Χείρωνα στο Πήλιο, για να το αναθρέψει. Το είπαν Ασκληπιό.

Κοντά στο Χείρωνα, αλλά και από τον πατέρα του Απόλλωνα, ο Ασκληπιός έμαθε την ιατρική και είχε την ικανότητα να θεραπεύει κάθε αρρώστια και πληγή. Αρωγός του Ασκληπιού ήταν η θεά Αθηνά, που του χάρισε το μαγικό αίμα της Μέδουσας, με το οποίο έκλειναν όλες οι πληγές. Αλλά και τα βότανα που φύτρωναν στο Πήλιο.

Ο Ασκληπιός πήγε και εγκαταστάθηκε στην Τρίκκη, την πιο σπουδαία πόλη της Εστιαιώτιδας. Η φήμη του απλώθηκε σε όλο των κόσμο και πλήθος άνθρωποι έσπευδαν να βρουν να τους θεραπεύσει. Στην Τρίκκη, ιδρύθηκε το πρώτο Ασκληπιείο στον κόσμο. Οι ικανότητες του Ασκληπιού ήταν τόσες πολλές, ώστε θέλησε ή πέτυχε να αναστήσει και νεκρούς. Ή η απόπειρα να αναστήσει θνητούς θεωρήθηκε αλαζονεία από τον Δία, ο οποίος τον σκότωσε με ένα κεραυνό, ή ο θεός Άδης παραπονέθηκε στον Δία ότι ο Ασκληπιός του έκλεβε την πελατεία, οπότε ο Δίας τον κεραύνωσε. Ο θάνατος πάντως του Ασκληπιού σημαίνει ότι πρώτα θεωρήθηκε θνητός και έπειτα θεοποιήθηκε αφού οι θεοί ήταν αθάνατοι. Τον λάτρευαν σε όλη την Ελλάδα ως θεό, ενώ τα Ασκληπιεία δεν ήταν απλά θεραπευτήρια, αλλά ιεροί τόποι που διευθύνονταν από αρχιερέα και ιερείς.

Το Ασκληπιείο Τρίκκης, αργότερα, έπεσε σε παρακμή, καθώς τη φήμη του έκλεψαν τα Ασκληπιεία της Επιδαύρου και τη Κω. Πολλές περιοχές τον διεκδίκησαν αλλά αναμφισβήτητη έμεινε τελικά η άποψη ότι ανήκε στην Τρίκκη.

2 Σχόλια

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *