Ο ανδρικός και ο γυναικείος εγκέφαλος

Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με τη λειτουργία και τις δυνατότητες του εγκεφάλου. Έχει υπάρξει επίσης, πολλή συζήτηση αναφορικά με τις διαφορές μεταξύ του ενός ημισφαιρίου και του άλλου, αλλά και κατά πόσο διαφέρουν ο ανδρικός και ο γυναικείος εγκέφαλος. Πόση αλήθεια υπάρχει σε αυτές τις συζητήσεις;

Ο ανδρικός και ο γυναικείος εγκέφαλος

Τα επιστημονικά δεδομένα για τις φυσιογνωμικές και λειτουργικές διαφοροποιήσεις του εγκεφάλου μεταξύ των φύλων, δεν είναι τόσο ξεκάθαρα όσο κάποιοι ίσως μας οδηγούν να πιστέψουμε.

Είναι αλήθεια ότι έχουν βρεθεί ισχυρές ενδείξεις σε δομικό επίπεδο σχετικά με τις διαφορές ανάμεσα στον ανδρικό και το γυναικείο εγκέφαλο. Όμως, πολλοί έχουν χρησιμοποιήσει αυτό το γεγονός, για να αναπτύξουν ισχυρισμούς για λειτουργικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των δύο φύλων που δεν είναι εντελώς αληθινοί.

Ο ανδρικός και ο γυναικείος εγκέφαλος διαφέρουν σε 5 σημεία

1. Οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο από τις γυναίκες. Έρευνα του Witelson βρήκε ότι το μέσο βάρος του γυναικείου εγκεφάλου είναι 1.248 γραμμάρια, ενώ του ανδρικού είναι μεγαλύτερο, στα 1.378 γραμμάρια. Κάνοντας όμως ξεχωριστές παρατηρήσεις κάποιων εγκεφάλων, η έρευνα διαπίστωσε ότι κάποιες γυναίκες είχαν μεγαλύτερη νοητική ικανότητα από κάποιους άνδρες. Το μέγεθος δεν σχετίζεται ευθέως με τη νοημοσύνη ή τη μεγαλύτερη ικανότητα, οπότε οι επιπτώσεις αυτής της ανακάλυψης δεν είναι ακριβώς γνωστές.

2. Ο ιππόκαμπος είναι συνήθως μεγαλύτερος στις γυναίκες και η αμυγδαλή είναι μεγαλύτερη στους άνδρες, σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη από τον Cahill το 2006. Ο ιππόκαμπος σχετίζεται με λειτουργίες όπως η μνήμη και η αμυγδαλή με τα συναισθήματα και την επιθετικότητα.

3. Κάποιες περιοχές που εντοπίζονται στον εγκέφαλο, ενεργοποιούνται διαφορετικά σε κάθε φύλο. Για παράδειγμα, οι συναισθηματικές αναμνήσεις ενεργοποιούν περισσότερο την αριστερή αμυγδαλή στις γυναίκες, αλλά τη δεξιά στους άνδρες.

4. Οι άνδρες είναι καλύτεροι στο να εκτελούν εργασίες κυκλικής εναλλαγής (tasks of rotation). Οι εργασίες κυκλικής εναλλαγής αποτελούνται από την παρατήρηση μιας γεωμετρικής φιγούρας και το να φανταστούμε νοητικά, πώς θα περιστρεφόταν η εικόνα. Είναι μια οπτικοχωρική (visuospatial) εργασία, όπως ο προσανατολισμός κοιτάζοντας ένα χάρτη.

5. Οι γυναίκες είναι καλύτερες στη συναισθηματική επεξεργασία. Διαθέτουν περισσότερες πηγές όταν πρόκειται να κατανοήσουν και να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους. Αυτό είναι επίσης συνδεδεμένο με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση στις γυναίκες.


Μύθοι σχετικά με τον ανδρικό και το γυναικείο εγκέφαλο

Οι διαφορές ανάμεσα στα φύλα, είναι πάντα ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα – αλλά ταυτόχρονα και πολύ ενδιαφέρον. Γι’ αυτό, ορισμένα ερευνητικά ευρήματα που υποστηρίζονται από επιστημονικές μελέτες, μεγαλοποιούνται για να φτιάξουν εντυπωσιακά πρωτοσέλιδα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να βρούμε την αρχική πηγή των πληροφοριών. Πρέπει να βάλουμε όλα τα δεδομένα στις σωστές τους διαστάσεις, ώστε να μη διαιωνίζουμε μύθους όπως οι παρακάτω:

  • Η λειτουργικότητα του γυναικείου εγκεφάλου είναι πιο ισορροπημένη και πλήρης. Ο διάσημος συγγραφέας του best seller «Οι άνδρες είναι από τον Άρη, οι γυναίκες είναι από την Αφροδίτη» John Gray, στο sequel «Όταν ο Άρης και η Αφροδίτη συγκρούονται» γράφει ότι οι άνδρες χρησιμοποιούν μόνο ένα εγκεφαλικό ημισφαίριο όταν εκτελούν εργασίες, ενώ οι γυναίκες χρησιμοποιούν και τα δύο. Αυτό το εύρημα αποτελεί τη βάση για αρκετά αστεία: οι άνδρες μπορούν να εκτελέσουν μόνο μια εργασία τη φορά, υποθετικά πάντα. Σε αυτό το εύρημα κρύβεται ένα απλοϊκό συμπέρασμα. Έτσι, εφόσον δεν υπάρχουν καθόλου επιστημονικές αποδείξεις για αυτό, είναι αμφισβητήσιμο.
  • Οι κατοπτρικοί νευρώνες (mirror neurons) των γυναικών είναι «υπερδραστήριοι». Πολλοί εικάζουν ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερη ενσυναίσθηση και επεξεργάζονται τα συναισθήματα καλύτερα, επειδή έχουν πιο δραστήριους κατοπτρικούς νευρώνες. Όμως κανείς δεν το έχει αποδείξει αυτό, επιστημονικά. Είναι αλήθεια ότι πολυάριθμες πηγές υποστηρίζουν πως οι γυναίκες είναι καλύτερες στην επεξεργασία συναισθημάτων. Αλλά δεν έχει βρεθεί ότι αυτός ο φυσιολογική αιτία βρίσκεται στην αυξημένη δραστηριότητα των κατοπτρικών νευρώνων.

Οι διαφορές μεταξύ των ατόμων δεν μπορούν να περιοριστούν στο φύλο

Η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι ποικιλόμορφη και απρόβλεπτη. Παρά τις προσπάθειές μας να βρούμε απαντήσεις σε τέτοιες διαφορές, πρέπει να παραδεχτούμε ότι η ετερογένεια, είναι ένα εγγενές χαρακτηριστικό όλων των ανθρώπων. Επίσης, παρά τις προσπάθειές μας να αποδώσουμε τις διαφορές στη συμπεριφορά του κάθε φύλου σε διαφορές στον εγκέφαλο, δεν έχουμε αποδείξει πολλά πράγματα.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι διαφορές μεταξύ των φύλων, δεν είναι τόσο αξιοσημείωτες όσο είναι οι ατομικές διαφορές. Πιθανώς ένας μεγάλος αριθμός αυτών των διαφορών, προκύπτει εξαιτίας της κουλτούρας. Στην πραγματικότητα, οι πολιτισμικές πεποιθήσεις, όπως ότι οι γυναίκες είναι κακές στα μαθηματικά, μπορεί να έχουν επιπτώσεις στις προσδοκίες ή την αξιολόγηση που κάνουμε, στις δικές μας ικανότητες.

Δεν θα ήταν έκπληξη να βρούμε ότι οι διαφορές στη συμπεριφορά μεταξύ των φύλων, έχουν τις ρίζες τους στην ανατροφή τους. Είναι σημαντικό να μην παρασυρόμαστε από τη γοητεία των περίεργων και εντυπωσιακών δεδομένων.

Αντίθετα, θα έπρεπε να ερμηνεύουμε τις πληροφορίες ενδελεχώς. Είναι καιρός να σταματήσουμε να διαιωνίζουμε πεποιθήσεις που δεν είναι εντελώς πραγματικές. Ίσως έτσι, μπορούμε να πλησιάσουμε λίγο περισσότερο τις ίσες ευκαιρίες και να αφήσουμε και τα δύο φύλα, να χρησιμοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.


Πηγή: https://www.psychologynow.gr/arthra-psyxologias/prosopikotita/fylo/8276-yparxoun-diafores-metaksy-tou-andrikoy-kai-tou-gynaikeiou-egkefalou.html

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *