Ολυμπιακοί Αγώνες του 1936

Το καθεστώς, που είχε εγκαθιδρύσει ο Χίτλερ στην Γερμανία, ήταν σε θέση να δημιουργεί καταπληκτικές τελετές, στις οποίες μετείχε ο στρατός. Ο οποίος στρατός είχε πολλαπλασιαστεί και είχε ξεπεράσει κάθε αναμενόμενη εξέλιξη, σε σχέση με τα όσα είχαν προηγηθεί στον Μεσοπόλεμο. Απόδειξη αυτής της δυνατότητας του καθεστώτος να οργανώνει μεγάλα γεγονότα ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1936, στους οποίους ο Χίτλερ αποφάσισε να εντυπωσιάσει ολόκληρο τον κόσμο.

Ολυμπιακοί Αγώνες
Η επίσημη αφίσα των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936

Ο Αδόλφος Χίτλερ σε κάθε του ομιλία, είτε προς τον λαό του είτε σε συναντήσεις που είχε με άλλους ηγέτες, υπογράμμιζε σε κάθε τόνο ότι δεν υπάρχει περίπτωση από πλευράς Γερμανίας να ξεκινήσει κανένας πόλεμος. Η Γερμανία για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι η ειρήνη, γιατί είναι προς όφελος της Γερμανίας η ειρήνη στην Ευρώπη. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Χίτλερ θέλησε να δείξει πως υποδέχεται την ανθρωπότητα με τα καλύτερα πρόσημα.

Το 1936, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου, για πρώτη φορά η ολυμπιακή δάδα αποφασίστηκε να μεταφερθεί από την Ελλάδα. Ο Χίτλερ είχε θαυμασμό για τους αρχαίους Έλληνες και μεγάλη τιμή για την Ελλάδα. Αποφάσισε λοιπόν να μεταφέρει τη δάδα από την Ολυμπία με 3000 δρομείς. Εκείνος εξάλλου ήταν που αποφάσισε ότι η φλόγα θα καίει σε όλη τη διάρκεια των Αγώνων. Όταν έγινε το γεγονός, το αναμετέδιδαν γιγαντοοθόνες. Τότε πρώτη φορά εφαρμόστηκε το σύστημα photo finish -ήταν εφεύρεσή τους.

Για πρώτη φορά οι Ολυμπιακοί Αγώνες μεταδόθηκαν σε 41 χώρες του κόσμου, ραδιοφωνικά βέβαια, δεν υπήρχε ακόμη τηλεόραση. Κατά την άφιξη του Χίτλερ στο γήπεδο, το πηδαλιοχούμενο Χίντενμπουργκ (Hindenburg), ένα μεγάλο ζέπελιν 245 μέτρων, πέταξε πάνω από το στάδιο πριν μπει ο Χίτλερ. Τα περισσότερα χρυσά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 τα πήρε η Γερμανία με 33 χρυσά και δεύτερες οι Ηνωμένες Πολιτείες με 24.

Επίσης για πρώτη φορά καταγράφηκε το σύνολο των δραστηριοτήτων των αθλητών από τη θρυλική σκηνοθέτιδα της Γερμανίας της εποχής, η οποία και σκηνοθετούσε τις μεγάλες τελετές του Χίτλερ και τις κατέγραφε κινηματογραφικά, τη Λένι Ρίφενσταλ (Helena «Leni» Riefenstahl), η οποία ήταν για πρώτη φορά σε θέση να κάνει υποβρύχιες λήψεις και εναέριες λήψεις και κατέγραψε 400.000 μέτρα φιλμ.