Οι πρώτοι δημόσιοι υπάλληλοι

Ποιοι ήταν οι πρώτοι δημόσιοι υπάλληλοι στην ιστορία της ανθρωπότητας; Το άρθρο δίνει την απάντηση.

Οι πρώτοι δημόσιοι υπάλληλοι

Μετά την Γεωργική Επανάσταση και την εγκατάσταση των ανθρώπων σε ένα συγκεκριμένο μέρος δημιουργήθηκαν χωριά (Τσατάλ Χουγιούκ, Μοχέντζο Ντάρο), διότι μια μεγάλη τομή ήταν ότι πλέον οι άνθρωποι ως γεωργοί κατοικούν κοντά ο ένας στον άλλον, τα χωράφια τους είναι δίπλα του ενός του άλλου, έτσι δημιουργούνται χωριά γεωργών. Αυτό είναι μια τεράστια αλλαγή στην ανθρωπότητα, μετά από εκατομμύρια χρόνια νομαδικής ζωής.

Με την σταθερή πλέον εγκατάσταση πρέπει να επιλύεις, με πολύ επιτακτικό τρόπο, προβλήματα τα οποία και μπορούν να διαλύσουν τον ιστό αυτού του τόσο πρωτοπόρου βήματος που έχεις κάνει αλλά και τόσο επικίνδυνου, διότι εμπεριέχει πολλά καινούργια και αχαρτογράφητα. Το ένα από αυτά είναι τι κάνεις με την παραγωγή σου στη γεωργία; Κατά κανόνα μια φορά το χρόνο θερίζεις την τροφή σου, την παίρνεις και την αποθηκεύεις. Πού; Θα μπορούσε κανείς να την αποθηκεύει στο μικρό του κατάλυμα, στο δικό του σπιτάκι. Τα πρώτα σπίτια των γεωργών είναι στιβαρότερα από τις προηγούμενες κατασκευές των νομάδων. Σιγά σιγά μεγαλώνουν και έχουν περισσότερα δωμάτια. Θα μπορούσε ένα από αυτά τα δωμάτια να είναι χώρος αποθήκευσης των σιτηρών και των άλλων αγαθών της γης.

Προφανώς θα συνέβη για κάποιες χιλιετίες, αλλά εκείνο το οποίο φαίνεται ότι έπαιξε μεγάλο ρόλο στα πράγματα είναι το εξής: το γεγονός οι γεωργοί συλλέγουν την τροφή τους μία φορά τον χρόνο και την αποθηκεύουν και από αυτήν τρέφονται όλο τον χρόνο δημιούργησε ένα μεγάλο θέμα, διότι οι υπόλοιποι πληθυσμοί, οι μη γεωργικοί πληθυσμοί, παίρνοντας την πληροφορία, καταλαβαίνοντας ότι κάπου υπάρχουν αποθηκευμένα τρόφιμα, ήταν φυσικό να επιτίθενται στις κοινότητες των γεωργών για να τους λεηλατούν την τροφή. Ως φαίνεται, από τα αρχαιολογικά δεδομένα στην Εγγύς και Μέση Ανατολή αλλά και στο Μοχέντζο Ντάρο, οι πρώτοι αυτοί γεωργοί ζώντας αυτή τη δύσκολη περίπτωση και την επιθετικότητα των γύρω φυλών κατέληξαν ότι θα ήταν προσφορότερο να δημιουργήσουν στο χωριό τους μια αποθήκη. Να κτίσουν δηλαδή ένα κτίσμα όσο πιο ισχυρό μπορούσαν, με τα δεδομένα τα οποία γνώριζαν, ένα κτίσμα το οποίο να έχει παχείς τοίχους, πολύ καλά κλεισμένη πόρτα, να έχει ανοίγματα προσεγμένα ούτως ώστε να μην μπαίνουν εύκολα πουλιά ή τρωκτικά, και αυτή η αποθήκη να φυλάσσεται επί εικοσιτετραώρου βάσεως, ούτως ώστε να περιλαμβάνει μέσα σ’ αυτή την αποθήκη όλη την παραγωγή του χωριού σε ασφαλέστερη προοπτική.

Για να είναι ασφαλής αυτή η αποθήκη προφανώς χρειάστηκε συνεχή φύλαξη και ποιος θα φύλαγε αυτή την αποθήκη; Προφανώς στιβαροί άνδρες (2-3άνδρες) από το χωριό -δεν θα επέλεγαν γυναίκες, η ρώμη του ανδρός χρειάζεται για τη φύλαξη των αποθηκών- στους οποίους θα τους ανέθεταν να εναλλάσσονται επί εικοσιτετραώρου βάσεως και να φυλάσσουν την αποθήκη. Σύμφωνα με αρχαιολογικά δεδομένα, οι ερευνητές εικάζουν ότι αυτοί οι άνδρες θα αποκόπτονταν από την παραγωγή, μια και θα πρέπει να είναι στη φύλαξη της αποθήκης. Πώς θα ζούσαν, όμως, αφού δεν θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν τα χωράφια; Προφανώς οι κάτοικοι του χωριού βρήκαν την εξής λύση: ο κάθε γεωργός θα έδινε ένα μικρό ποσοστό της παραγωγής του στους άνδρες αυτούς, ούτως ώστε να είναι σαν να καλλιεργούσαν τη γη και έτσι να μπορούσαν και αυτοί να ζήσουν.

Τι τομή για την ανθρωπότητα! Αυτοί οι δυο τρεις άντρες του χωριού, οι οποίοι αποκόπτονται από την παραγωγή για να φυλάσσουν την αποθήκη, είναι οι πρώτοι δημόσιοι υπάλληλοι στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό το μικρό ποσοστό από την παραγωγή, που τους δίδουν οι υπόλοιποι χωρικοί ούτως ώστε να ζουν για να κάνουν το έργο της φύλαξης, είναι η πρώτη φορολογία στην ανθρώπινη ιστορία. Γιατί αυτό είναι ο φόρος: δίνω ένα ποσοστό των κερδών μου σε κάποιο κεντρικό φορέα για να μου παρέχει συνολικότερη προστασία και ασφάλεια. Και βέβαια αυτό το ποσό που παίρνουν, στην αρχή δεν ήτανε χρηματικό, ήταν προϊόντα αυτά τα οποία έπαιρναν. Τι συνιστά για το δημόσιο υπάλληλο, τον φύλακα; Συνιστά τον πρώτο μισθό της παγκόσμιας ιστορίας.

2 Σχόλια

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *