Οι Παξοί και οι Αντιπαξοί μαζί με κάποιες βραχονησίδες αποτελούν συστάδα του Ιουνίου Πελάγους. Χωρίζονται από την Κέρκυρα με δίαυλο πλάτους 7 μιλίων και από την Ήπειρο με δίαυλο πλάτους 8 μιλίων.
Πρωτεύουσα των Παξών είναι είναι ο Γάιος, ένα γραφικό χωριό χτισμένο στο λιμάνι που προστατεύεται από δύο νησάκια, την Παναγιά και τον Άγιο Νικόλαο. Πήρε το όνομα του από τον Άγιο Γάιο που αναφέρεται στις επιστολές του Αποστόλου Παύλου και πέθανε εκεί. Στη βόρεια πλευρά υπάρχει η πανέμορφη Λάκκα και στην ανατολική ο γραφικός Λογγός.
Έμβλημα του νησιού είναι η Τρίαινα. Επειδή αυτή χρησιμοποίησε ο θεός Ποσειδώνας για να κόψει ένα κομμάτι γης από την Κέρκυρα και να φτιάξει τους Παξούς, ερωτική φωλιά του θεού με τη γυναίκα του, την Αμφιτρίτη.
Άλλοι λένε για την δημιουργία του νησιού: όταν ο θεός έφτιαχνε την γειτονική Κέρκυρα άδειασε λίγο πιο πέρα τις πέτρες που του περίσσεψαν και έτσι γεννήθηκαν οι Παξοί, ένα ονειρεμένο νησί που συνδυάζει τα φιόρδ της Βόρειας Ευρώπης με τον ελληνικό ήλιο. Με 250.000 ελαιόδεντρα να πρασινίζουν τον τόπο.
Ο Πλίνιος τον 1ο μ.Χ. αιώνα ονομάζει το νησί «Παξαί», (θηλυκό). Ο Πολύβιος (2ος μ.Χ. αιώνας) και ο Δίωνας (2ος μ.Χ. αιώνας) το λένε «Παξοί» (αρσενικό). Ο Ησύχιος (5ος μ.Χ. αιώνας) το λέει Παξοίνης οι κατά την Ιταλίαν», παρανοώντας το «Παξοί νήσοι οι κατά την Ιταλίαν».
Όλοι τους ασχολούνται με τους Παξούς γιατί στα νερά τους έγινε η ναυμαχία ανάμεσα στην Τεύτα των Ιλλυριών και των Κερκυραίων Η ρωμαϊκή κατάκτηση που κατέληξε σε κατάληψη της Κέρκυρας από τους Ιλλυριούς και άμεση επέμβαση των Ρωμαίων που αποκατέστησαν την προηγούμενη τάξη πραγμάτων.. ήταν η πρώτη ρωμαϊκή επέμβαση στα ελληνικά πράγματα.
Στα επόμενα χίλια χρόνια οι κάτοικοι των Παξών έζησαν στην αφάνεια. Στο 960μ.Χ. πήγε εκεί ο Liutprand για να γράψει σε περιβάλλον ησυχίας τον τρίτο τόμο της ιστορίας του. όταν το 13ο αιώνα οι Ανδεγαυοί πήραν την Κέρκυρα προσάρτησαν και τους Παξούς. στο βραχύβιο κράτος του. Στα 1386, νησί κατέκτησαν οι Βενετοί. Στα 1423, ο βαρόνος Αδάμ Β’ Σαν Ιππόλυτος ζήτησε από τη Βενετία άδεια να χτίσει φρούριο για να προστατέψει το νησί από τους πειρατές. Κτίστηκαν δύο: ένα του Αγίου Νικολάου στον Γάιο και ένα στη Λάκκα.
Από επίσημο έγγραφο του 1741 μαθαίνουμε ότι Παξινοί εθελοντές υπερασπίστηκαν την Πάργα και το Βουθρωτό, όταν ο στρατηγός Τουραχάν πολιόρκησε τις πόλεις αυτές τον 15οα αιώνα. Πήρε το Βουθρωτό, αλλά απέτυχε στην Πάργα. Για να τιμωρήσει τους Παξινούς εκστράτευσε στο νησί. Πολιόρκησε το φρούριο, ενώ οι κάτοικοι κρύφτηκαν στις σπηλιές που αφθονούν στους Παξούς. Το φρούριο άντεξε.
Οι Τούρκοι σκορπίστηκαν στην ύπαιθρο καταστρέφοντας τις καλλιέργειες. Οι κάτοικοι του νησιού βγήκαν από τις σπηλιές και έπεσαν πάνω τους. Οι Τούρκοι αιφνιδιάστηκαν. Ο Τουραχάν σκέφτηκε ότι σπαταλούσε τον χρόνο του για τις πέτρες των Παξών. Μπήκαν όλοι στα πλοία και έφυγαν.
Ο Βενετός διοικητής των Παξών έπεισε τους κατοίκους να φυτέψουν ελιές. Στην κυριολεξία το νησί σκεπάστηκε από ελαιόδεντρα Κάποια στιγμή μετρήθηκαν 250.000 δέντρα. Τα 152 ερειπωμένα χειροκίνητα ελαιοτριβεία μαρτυρούν την ανάπτυξη του νησιού. με διάταγμα της Βενετίας όλο το λάδι πήγαινε στους εμπόρους του δόγη. Απαγορευόταν η εξαγωγή του οπουδήποτε αλλού.
Τους Βενετούς στους Παξούς διαδέχτηκαν οι Γάλλοι. Αυτούς οι Ρώσοι και οι Τούρκοι. Μετά οι Παξοί εντάχθηκαν στην «Πολιτεία των Επτά Ηνωμένων Νήσων». Το 1807, βρέθηκαν προσαρτημένοι στην αυτοκρατορική Γαλλία.
Ο αγγλικός αποκλεισμός έφερε πείνα στο νησί. Μόνο ελιές φύτρωναν εκεί και αυτές δεν αρκούσαν για να τραφεί ο πληθυσμός. Στις 20 Μαΐου 1810, οι Παξινοί επαναστάτησαν. Σκότωσαν το διοικητή κόμη Δημάκη Μακρή και τον Λάσκαρη Γραμματικό και κυνήγησαν τους υπόλοιπους εκπροσώπους της γαλλικής εξουσίας. Αντιπροσωπεία τους επισκέφτηκε τον Άγγλο διοικητή στη Λευκάδα και ζήτησε η Βρετανία να καταλάβει το νησί. Αντί για τους Άγγλους στο νησί έφτασε ο γαλλικός στρατός. Η επανάσταση καταπνίγηκε.
Με ψήφισμά του ο διοικητής της Κέρκυρας διέταξε την παραπομπή των 44 πρωταίτιων σε δίκη. Συνελήφθησαν οι 19 καθώς οι υπόλοιποι διέφυγαν. Δικάστηκαν ερήμην. Από τους 44, οι 42 δικάστηκαν σε θάνατο. Οι επτά τυφεκίστηκαν στο φρούριο της Κέρκυρας.
Οι Άγγλοι πήραν το νησί το 1814. ήταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ο ταγματάρχης που κατέλαβε το φρούριο και εξουδετέρωσε τη φρουρά χωρίς να χρειαστεί να δώσει μάχη. Στα 1819, ο απόστολος της Φιλικής Εταιρείας Αριστείδης Παπάς έφτασε στους Παξούς και οργάνωσε τοπική Εφορία της Φιλικής Εταιρείας. Επικεφαλής της μπήκε ο Γεώργιος Μαρίνου Λουρόπουλος Η «Εφορία» έδρασε ποικιλοτρόπως, αλλά το νησί ανήκε στους Άγγλους.
Οι Παξοί αποδόθηκαν στο ελληνικό κράτος το 1864, μαζί με τα άλλα νησιά του Ιονίου.