Οι Κινέζοι δημιούργησαν το δικό τους ημερολόγιο, το οποίο είναι το παλαιότερο ημερολόγιο του κόσμου. Το πιο βασικό στοιχείο του είναι ο μήνας, ο οποίος βασίζεται στον κύκλο του ημερονυχτίου και τις αλλαγές των μορφών της Σελήνης. Η κυκλική περίοδος του ημερονυχτίου πρέπει να συμπίπτει με την περίοδο των αλλαγών των μορφών της Σελήνης. Η ολοκλήρωση του κύκλου των εποχών χρειάζεται περίπου 12 μήνες.

Το κινέζικο ημερολόγιο έχει ένα σοβαρό ελάττωμα, εξαιτίας του οποίου δεν μπορεί να δείχνει με ακρίβεια την περίοδο αλλαγής των εποχών. Στο κινέζικο ημερολόγιο ένα έτος έχει μόνο 354,3672 μερόνυχτα, ενώ η κυκλική περίοδος αλλαγής των εποχών είναι 365,2422 μερόνυχτα (χρονική περίοδος μιας περιφοράς της Γης γύρω από τον Ήλιο). Το κινέζικο ημερολόγιο σε σύγκριση με τη χρονική περίοδο περιφοράς της Γης έχει διαφορά 10,875 μερόνυχτα (10 μερόνυχτα και 21 ώρες).
Το κινέζικο ημερολόγιο μοιάζει πιο πολύ με το σεληνιακό ημερολόγιο των μουσουλμάνων, στο οποίο κατά μέσο όρο ο κάθε μήνας έχει 29,5 μερόνυχτα. Η διαφορά μεταξύ του κινέζικου και του σεληνιακού ημερολογίου των μουσουλμάνων συνίσταται ότι η πρώτη μέρα κάθε μήνα στο κινέζικο ημερολόγιο αρχίζει από τη στιγμή που ο Ήλιος και η Σελήνη βρίσκονται στην ίδια παράλληλη γραμμή, ενώ στο μουσουλμανικό σεληνιακό ημερολόγιο η πρώτη μέρα αρχίζει από το πρώτο ορατό σεληνόφως, δηλαδή με την εμφάνιση του μισοφέγγαρου στο δυτικό ορίζοντα μετά το ηλιοβασίλεμα, το οποίο συμβαίνει κανονικά στο κινέζικο ημερολόγιο τη δεύτερη ή την τρίτη μέρα κάθε μήνα.
Οι Κινέζοι στο ημερολόγιο τους έχουν δύο βασικούς κανόνες ταξινόμηση της χρονολογίας:
- Η ταξινόμηση του ημερονυχτίου με τις αλλαγές των μορφών της Σελήνης.
- Η ταξινόμηση του μήνα με Zhong qi (κινέζικος ημερολογιακός όρος).
Το κινέζικο ημερολόγιο καθορίζει 24 ημερολογιακές ημέρες του έτους με τρόπο μονά-ζυγά σε δύο ομάδες. Οι 12 μονοί αριθμοί-μέρες που είναι στην πρώτη ομάδα λέγονται Jieqi και οι άλλοι δώδεκα ζυγοί αριθμοί-μέρες στη δεύτερη ομάδα ονομάζονται Zhong qi. Από την πρώτη ομάδα, τέσσερις ημέρες είναι πιο σημαντικές. Αυτές είναι: η πρώτη μέρα της άνοιξης, του καλοκαιριού, του φθινοπώρου και του χειμώνα. Από τη δεύτερη ομάδα, οι πιο σημαντικές είναι: Chun Fen (ανοιξιάτικη ισημερία), Qiu Fen (φθινοπωρινή ισημερία), Xia Zi (καλοκαιρινή ισημερία), Dong Zi (χειμωνιάτικη ισημερία).
Με το Zhong qi γίνεται και η ταξινόμηση των μηνών. Παραδείγματος χάριν, με το Yu Shi (2η ημερολογιακή περίοδος) καθορίζεται ο πρώτος μήνας του χρόνου και ο δεύτερος μήνας με το Chun Fen (4η ημερολογιακή περίοδος). Σύμφωνα με το κινέζικο ημερολόγιο ο μήνας που δεν έχει Zhong Qi είναι δίσεκτος και θεωρείται επαναφορά του προηγούμενου μήνα. Ο χρόνος που έχει δίσεκτο μήνα είναι φυσικά δίσεκτος.