Οι εφευρέσεις των Κινέζων

Οι εφευρέσεις των Κινέζων δεν μπορούν να συγκριθούν με κανενός άλλου λαού στην παγκόσμια ιστορία. Οι Κινέζοι εξημέρωσαν ή έφτασαν στην εξημέρωση ζώων. Στην Κίνα τρώγεται πάρα πολύ ο χοίρος και η εξημέρωση του χοίρου πιθανότατα να είναι κινέζικης προέλευσης, επίσης ο σκύλος, η κότα, οι πάπιες, οι χήνες. Χρησιμοποιούν υδροβούβαλους, διότι ο νότος της Κίνας είναι πολύ υγρή περιοχή με πολλά ποτάμια σε αντίθεση με το βόρειο κομμάτι της Κίνας που δεν είναι τόσο υγρό.

Οι εφευρέσεις των Κινέζων
Τυπογραφικά κινεζικά ιδεογράμματα

Αξιοποίησαν τον μεταξοσκώληκα στον βαθύ χρόνο και επίσης την κάνναβη, τα εσπεριδοειδή, βερίκοκα, ροδάκινα. Τα φρούτα αυτά, αυτές τις οπώρες, τις γνωρίζει η ανθρωπότητα από την Κίνα, από την οποία πέρασαν στη νοτιοανατολική Ασία και τα πήραν από εκεί έμποροι και έφτασαν στην Ινδία και από την Ινδία σε εμάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Ελληνικά τα πορτοκάλια τα λέμε «πορτοκάλια» από τους Πορτογάλους, διότι οι Πορτογάλοι έμποροι τα έφερναν από τη νοτιοανατολική Ασία. Τα περισσότερα εσπεριδοειδή έχουν έρθει από εκεί.

Η Κίνα και το Βιετνάμ είναι συγκοινωνούντα αγγεία, γιατί ένα μεγάλο τμήμα του Βιετνάμ ήταν υπό κινέζικο έλεγχο ή τμήμα της Κίνας σε μεγάλα διαστήματα. Θεωρούνται οι λαοί που τρέφονται με τα περισσότερα είδη στον κόσμο, δηλαδή πάρα πολλά είδη φυτικά, πάρα πολλά είδη ζωικά. Οι Κινέζοι και οι Βιετναμέζοι τρώνε και έντομα, τρώνε τα πάντα. Ο Κινέζοι είναι και εξαιρετικά χορτοφάγοι, δηλαδή τρώνε πάρα πολύ φυτικές τροφές. Βέβαια προτιμούν όπως λένε: «να τρως ό,τι πετάει και ό,τι κολυμπάει». Δηλαδή προτιμούν να τρώνε πτηνά (κότες, χήνες) και ψάρια.

Πάντως, η διατροφή έχει αποτελέσει θέμα παρατήρησης στην κινέζικη κοινωνία, η οποία υπήρξε εξαιρετικά παρατηρητική στην ιστορία της όσον αφορά το σώμα του ανθρώπου. Υπάρχει στην Κίνα και στο Βιετνάμ μια βαθύτατη σοφία μελέτης του ανθρωπίνου σώματος από τη βαθιά αρχαιότητα, που έχει καταλήξει σε διάφορες πλευρές αξιοποίησης αυτής της γνώσης. Μία από αυτές είναι ο περίφημος βελονισμός.

Ο βελονισμός ο οποίος λειτουργούσε στην κινέζικη ιατρική ως διαγνωστική μέθοδος και ως θεραπευτική. Η Κίνα ανέπτυξε μία καταπληκτική ιατρική γνώση, όχι τόσο εγχειρητική, όσο διαγνωστική και θεραπευτική, που περιελάμβανε συνδυασμό επέμβασης με βελόνες, διαιτητικής και βέβαια και ψυχικής υγείας, διότι οι Κινέζοι πίστευαν ότι όλα είναι ψυχοσωματικά, και επομένως διάφορες φιλοσοφίες που εισέπραξαν οι Κινέζοι, όπως ο ταοϊσμός, ο βουδισμός, τους βοηθούν στην ηρεμία και στη γαλήνη που είναι κεντρικά διακυβεύματα και στόχοι κάθε ανατολικής κοινωνίας και φυσικά και της κινέζικης.

Η κινέζικη κοινωνία είναι εξαιρετικά εφευρετική και οι Κινέζοι έφτασαν νωρίς στη μέτρηση του ηλιακού έτους. Χρησιμοποίησαν το ηλιακό έτος από την αρχαιότητα. Μέτρησαν το έτος σε 365 μέρες και 6 ώρες. Οι αστρονομικές τους παρατηρήσεις είναι απαράμιλλες. Και καθώς είχαν τη συνήθεια να τις καταγράφουν, μέχρι σήμερα τα μεγάλα ιδρύματα και φορείς μελετών αστρονομικών και αστρονόμοι και αστρονομικοί σταθμοί, αξιοποιούν τις καταγεγραμμένες παρατηρήσεις των Κινέζων από χρόνια και χιλιάδες χρόνια σε σχέση με τα αστρικά φαινόμενα.

Οι Κινέζοι απέκτησαν επίσης γραφή γρήγορα, δηλαδή στην 3η χιλιετία π.Χ., και είναι μία γλώσσα η οποία γράφεται δηλαδή τουλάχιστον 4500 χρόνια και αυτό κάνει την κινέζικη γλώσσα θαυμαστή. Είναι από τις λίγες γλώσσες στον κόσμο που μπορεί κανείς να τις παρακολουθήσει επί τόσο μακρό διάστημα. Μία από αυτές είναι και η ελληνική γλώσσα η οποία επίσης γράφεται περίπου αντίστοιχο διάστημα. Η κινέζικη γλώσσα γράφεται με ιδεογράμματα, δηλαδή μία συμβολικοποιημένη εικονογραφική γραφή την οποία και τηρούν οι Κινέζοι.

Μέσα στις μεγάλες εφευρέσεις των Κινέζων, που κάνει τον κινέζικο πολιτισμό τόσο ξεχωριστό, είναι και η τυπογραφία. Βέβαια, το πρώτο τυπωμένο κείμενο που γνωρίζουμε στον κόσμο, τουλάχιστον με όσα μας έχουν σωθεί, προέρχεται από την Κρήτη. Είναι ο Δίσκος της Φαιστού, ο οποίος ήταν
τυπωμένος, δηλαδή τα γράμματα έχουν αποτυπωθεί πάνω σε εύπλαστη ύλη με σφραγίδα. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα της τυπογραφίας εξάλλου.

Οι Κινέζοι την προήγαγαν. Μόνοι τους έφτασαν και αυτοί στην ιδέα της τυπογραφίας με
τυπογραφικά στοιχεία, ανεξάρτητα τυπογραφικά στοιχεία. Στην περίπτωση των Κινέζων το τυπογραφείν είναι πάρα πολύ περίπλοκο διότι δεν έχουν αλφάβητο -ούτε βέβαια και στη Φαιστό υπήρχε αλφάβητο- και έπρεπε να δημιουργήσουν μερικές χιλιάδες στοιχεία που αντιστοιχούν στην εικονογραφική τους γραφή. Πάντως οι Κινέζοι έχουν τέτοια τυπογραφία πριν από το 1000, δηλαδή από τον 8ο αιώνα π.Χ. και έχουν εξελιγμένη μορφή του τυπογραφείν από τον 11ο αιώνα μ.Χ.

Δηλαδή ήδη 450 περίπου χρόνια πριν την εφεύρεση της τυπογραφίας από τον Γουτεμβέργιο στην Ευρώπη, οι Κινέζοι τύπωναν βιβλία και μάλιστα ήταν τόσα πολλά τα κινέζικα βιβλία που τυπώνονταν, ώστε μέχρι το 1800 μ.Χ. τα περισσότερα βιβλία στον κόσμο που είχαν τυπωθεί ήταν κινέζικα. Και μάλιστα είχαν τυπωθεί σε χαρτί, διότι και το χαρτί είναι κινέζικη εφεύρεση.

Το χαρί το εφηύραν παρατηρώντας με ποιον τρόπο οι σφήκες κάνουν τη φωλιά τους. Οι σφήκες κάνουν τη φωλιά τους μασώντας και πολτοποιώντας ξυλοπολτό. Και παρατήρησαν ότι το αποτέλεσμα είναι κάτι μαλακό, το επεχείρησαν και βρήκαν το χαρτί. Από χαρτί οι Κινέζοι δημιουργούσαν όχι μόνο σελίδες για να γράφουν και να καταγράφουν, αλλά είναι οι πρώτοι που εφηύραν και το χαρτί υγείας, είναι οι πρώτοι που εφηύραν και το χαρτονόμισμα. Όταν έφτασε εκεί στα 1270 περίπου ο Μάρκο Πόλο και γνώρισε τη ζωή της Κίνας, έμεινε άναυδος από πολλά, ανάμεσα στα οποία ήταν και το χαρτονόμισμα, διότι δεν είχε φανταστεί ότι υπάρχει τέτοιο πράγμα. Και όταν γύρισε κκαι το είπε στην πατρίδα του τη Βενετία, όλοι κάγχασαν: «Τι λες, βρε συ τώρα, πού το φαντάστηκες αυτό το πράμα; Ανόητε».

Η Κίνα βέβαια είχε εφεύρει την πυρίτιδα, και επειδή είχε εφεύρει την πυρίτιδα μπορούσε να κάνει πολλά μεγάλα τεχνικά έργα γιατί δημιουργούσε βαθιά πέδιλα, ήταν η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε το φυσικό αέριο, είχε εφεύρει τρυπάνια με τα οποία μπορούσε να φτάνει σε βάθος 1.500 μέτρων και να εξορύσσει από πολύ μεγάλο βάθος ορυκτά και μέταλλα, αξιοποιούσε τον αέρα, είχε εφεύρει την πορσελάνη. Είναι μια χώρα η οποία πραγματικά βρίσκεται μπροστά.

Ένα σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *