Οι έμποροι

Οι επαγγελματίες, που δημιουργήθηκαν κατά την Γεωργική Επανάσταση, για να δραστηριοποιηθούν, χρειάζονται υλικά για να χτίσουν. Χρειάζονται ξυλεία, μέταλλα. Στη Μέση Ανατολή δεν υπήρχαν όλα τα απαραίτητα υλικά για έρθουν εις πέρας τα μεγάλα έργα. Πώς θα βρεθούν αυτά τα υλικά; Κάποιοι από τις κοινότητες πρέπει να αποσπαστούν και να φέρνουν υλικά από αλλού εκεί που χρειάζεται. Δημιουργούνται έμποροι. Ένα φαινόμενο, που προκύπτει από τη Γεωργική Επανάσταση, είναι οι έμποροι.

Οι έμποροι

Ο έμπορος γίνεται ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της Γεωργικής Επανάστασης και είναι ένας άνθρωπος ο οποίος ξέρει τους δρόμους, μετακινείται, φορτώνει, αντιμετωπίζει στους δρόμους ληστές, αντιμετωπίζει τις διαφορές των τιμών, διαμορφώνει τιμές. Ένα προϊόν το παίρνει από κάπου και το πουλάει κάπου αλλού. Οι ανταλλαγές γίνονταν για μεγάλα διαστήματα ως ανταλλαγές προϊόντων. Αργότερα δημιουργήθηκαν και νομίσματα και άλλοι τρόποι ανταλλαγής. Δημιουργούνται οι έμποροι της ξηράς, αλλά και οι έμποροι της θάλασσας.

Η θάλασσα και το υγρό στοιχείο προσφέρεται για τις μετακινήσεις, είναι ευκολότερο να μετακινείσαι πάνω στο υγρό στοιχείο παρά στη στεριά γιατί η στεριά έχει πολλά απρόοπτα, η θάλασσα λιγότερα. Οι πολιτισμοί της Μεσοποταμίας, της Εγγύς Ανατολής και της Αιγύπτου, δεν ήταν θαλασσοπόροι. Δεν είχαν σχέση με τη θάλασσα παρά επιπόλαιη. Οι Αιγύπτιοι γνώριζαν πολύ καλά την κίνηση του Νείλου. Οι Αιγύπτιοι στην 4η-3η χιλιετία π.Χ. πρέπει να σκέφτηκαν την κίνηση με πανί και έτσι δημιουργήθηκαν ιστιοφόρα του ποταμού. Όμως, στην Ανατολική Μεσόγειο, επίσης γύρω στο 2500 – 2000 π.Χ., δημιουργήθηκαν θαλασσοπόροι.

Οι έμποροι, είτε της ξηράς, είτε των ποταμών, είτε της θάλασσας, μετέφεραν προϊόντα. Αυτή η κατάκτηση των δρόμων, που πλέον γίνεται κατάκτηση εμπορικών δρόμων, και όχι μόνο, διότι οι δρόμοι γίνονται και δρόμοι πολεμικοί. Στην 2η χιλιετία εμφανίζονται «οι λαοί της θάλασσας». Μια εικασία είναι ότι προέρχονται από τις περιοχές της Κρήτης και των ανατολικών σημείων της Μεσογείου. Υπάρχει μια κινητικότητα η οποία κατακτά και άλλα μέσα και άλλους στόχους και ανοίγει δρόμους για την οικονομία, αλλά και για τις επιθετικότητες ανθρώπου προς άνθρωπο.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *